Home Economic-Financiar DETURNARE MARCA PSD

DETURNARE MARCA PSD

DISTRIBUIŢI

La finele anului trecut, mai multe persoane fizice si juridice care detineau titluri executorii pentru recuperarea unor sume de la diverse institutii de stat s-au trezit ca, la 31 decembrie 2001, nu-si pot primi banii, desi sumele fusesera deja poprite in trezorerii, in contul de cheltuieli al debitorilor. Principalul motiv al intarzierilor la plata: birocratia.

In acest an, Directiile Generale ale Finantelor Publice Judetene au comunicat celor care trebuiau sa incaseze creantele de la institutiile de stat ca sumele poprite ramase in sold la finele lui 2001 echivaleaza cu -credite deschise ramase neutilizate-, drept pentru care s-a decis anularea acestora si raportarea lor ca venituri bugetare. Deturnarea de fonduri nu poate fi justificata prin necunoasterea legislatiei de catre functionarii publici, intrucat acestia stiau ca sumele datorate de o institutie de stat si deja poprite in trezorerie prin titluri executorii au o destinatie clara, chiar daca nu au fost utilizate la incheierea unui an fiscal, nimeni neputandu-le atinge.

-Utilizarea creditelor bugetare pentru alte destinatii decat cele aprobate atrage, in conditiile legii, raspunderea celor vinovati-, stipuleaza clar Legea finantelor publice locale. Insa legea putin a contat! Surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat ca aceasta jonglerie ilegala a avut un scenariu bine pus la punct. Mai intai, sumele poprite din conturile institutiilor de stat deschise la Trezorerie si ramase neutilizate la finele anului 2001 au fost transferate in bugetul de stat. Rezultatul: veniturile bugetare au fost umflate, astfel incat Guvernul sa raporteze respectarea angajamentelor catre organismele financiare internationale. Apoi, pentru a acoperi deturnarea de fonduri, dar si pentru a face fata valului de executari silite cu care se confrunta statul, Guvernul a emis un act normativ neconstitutional, care-i lasa la mana institutiei de stat-debitoare pe toti romanii care au titluri executorii pentru recuperarea anumitor sume.

Inainte de incheierea anului 2001, mai multe persoane fizice si juridice cu capital privat care detineau titluri executorii in vederea recuperarii unor creante de la diverse institutii de stat s-au prezentat la Trezoreria statului pentru a-si incasa banutii. La un moment dat, din varii motive (n.r. – birocratie), cei care aveau de recuperat anumite creante s-au trezit ca anul se incheie si trebuie sa astepte anul urmator. Pentru a evita un scandal, functionarii din finante au dat asigurari creditorilor ca sumelor deja poprite in 2001 si aflate in contul de cheltuieli ale institutiilor de stat debitoare vor fi platite in primele zile ale anului 2002. Numai ca, la termenul promis, suprize-surprize! Creditorii au primit, in loc de bani, niste adrese emise de Directiile Generale ale Finantelor Publice, in care erau anuntati ca sumele poprite in Trezorerie s-au volatilizat: -Conform art. 56, alin. 3 din Legea 189/1998, creditele deschise ramase neutilizate la 31.12.2001 s-au anulat de drept. Trezoreria va lua masura reconstituirii sumei indisponibilizate din deschiderile de credite ale anului 2002-. Si pentru ca e greu sa te lupti cu statul, romanii au asteptat cuminti -reconstituirea- sumelor pentru care detineau titluri executorii.

– Guvernul acopera o ilegalitate si face Constitutia harcea-parcea

Profitand de faptul ca nu s-a iscat nici un scandal, statul nu a stat cu mainile in san si a procedat astfel incat deturnarea de fonduri amintita sa fie acoperita. Basca sa previna plata de catre institutiile din ograda sa, care s-au trezit cu executari silite pe cap, a vreunui sfant. Asa ca, in 27 decembrie 2001, cand romanii erau cu sarmaua si cu vinul pe masa, Parlamentul a emis Legea 751 (privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in domenii ce nu fac obiectul legilor organice, pe toata perioada cat alesii neamului se aflau in vacanta). Conform legii (semnata de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu), puterea judecatoreasca a fost imputernicita sa emita -reglementari privind executarea prin poprire a conturilor institutiilor statului deschise la Trezoreria statului-. Ca atare, la 30 ianuarie 2002, Guvernul emite Ordonanta 22 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii. Continand numai trei articole, actul normativ face harcea-parcea Constitutia, impiedica executarea silita a institutiilor de stat si incurajeaza coruptia. Conform ultimului articol al Ordonantei 22 (n.r. – semnata de premierul Adrian Nastase si contrasemnata de Rodica Stanoiu, ministrul justitiei, si de Mihai Tanasescu, ministrul finantelor), -in procesul executarii silite a sumelor datorate de catre institutiile publice in baza unor titluri executorii, Trezoreria statului poate efectua numai operatiuni privind platile dispuse de catre ordonatorii de credite, in limita creditelor bugetare si a destinatiilor aprobate de lege-. Nesocotind articolul 41, al. 1 din Constitutie, care specifica negru pe alb ca -orice creanta asupra statului este garantata-, Guvernul ii lasa de izbeliste pe toti cei care detin o creanta asupra institutiilor statului.

– Finantele Publice din Bucuresti ii trimite pe cei care au de incasat bani de la stat sa se targuiasca cu debitorii

Profitand de Ordonanta 22, Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti, prin semnatura directorului adjunct al Directiei Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, Victoria Toni, a instiintat persoanele fizice si juridice care aveau de recuperat bani de la stat ca institutia pe care o reprezinta nu mai executa silit debitorii. Aplicand retroactiv un act normativ, ea le comunica celor care aveau de incasat bani de la stat ca documentatia reritoare la titlurile executorii a fost transmisa ordonatorilor de credite debitori, iar sumele care au fost poprite nu au mai fost mentinute blocate de catre Trezorerie. -Pentru punerea in aplicare a titlurilor executorii, urmeaza sa va adresati direct ordonatorului de credite debitor-, precizeaza -cu consideratie- Victoria Toni celor care asteptau cu sufletul la gura si cu executarea silita-n mana sa-si recupereze banii din Trezorerie.

– Ordonanta 22 – spaga pe fata

Surse oficiale din Ministerul Finantelor Publice ne-au declarat ca Ordonanta 22 va afecta grav societatile comerciale cu capital privat – furnizori ai unor institutii de stat, in cazul in care acestea din urma nu vor plati. -Actul normativ desface robinetul spagii pentru functionarii de stat si, indirect, pentru partid, intr-un moment in care Romaniei i se cere sa stavileasca coruptia-, au avertizat sursele noastre. Acestea au adaugat ca pana ce Curtea Constitutionala nu va declara actul normativ neconstitutional, toti cei care au de luat bani de la institutiile de stat vor fi nevoiti sa -unga- in stanga si-n dreapta daca vor dori sa-si recupereze creantele. Sursele noastre sustin ca, deja, in Capitala au aparut cazuri in care inalti functionari de stat nu se sfiesc sa puna placa cu -Mai asteptati! Acum n-avem bani!-, dand astfel -finut- de inteles ca recuperarea creantelor de la institutiile pe care le reperzinta se poate urgenta daca -oamenii sunt draguti- (a se citi spaga echivalenta cu un anumit procent din valoarea creantei ce trebuie recuperata). Vom reveni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.