Votul din Camera Deputatilor in cazul pragului maxim de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF) ar fi trebuit sa inchida disputele privind aceasta problema care a afectat, periodic, in functie de evolutia discutiilor, piata romaneasca de capital. Cu toate acestea, votul de marti nu pare sa fi rezolvat nici o problema, ci mai degraba sa fi accentuat si mai mult divergentele intre cei care considera ca adoptarea acestui proiect, cu includerea actiunii concertate in pragul de 1%, reprezinta un pas important pentru o transparenta sporita in SIF-uri si asigura un control al actionarilor asupra conducerii executive si cei care sustin ca vor ataca -eroarea legislativa- la Curtea Constitutionala.
-Intr-o prima faza, singurul efect negativ al votului de marti ramane faptul ca a indus incertitudine vizavi de titlurile SIF, iar reactia pietei a fost prompta, indicele BET – FI depreciindu-se cu aproape noua puncte procentuale-, ne-a declarat directorul de tranzactionare al Prime Transaction, Alin Brendea.
Reactii la o lege confuza
-Principial vorbind si pastrand toata aceasta disputa in afara confruntarii intereselor economice, la SIF-uri consider ca nu trebuia sa existe nici un prag de detinere. Dar daca s-a stabilit ca este util sa existe un prag, in aceste conditii este corect sa se impuna un nivel si pentru persoanele care actioneaza concertat, pentru ca, in cazul in care s-ar fi impus numai pentru persoanele fizice, actul legislativ nu si-ar fi atins scopul si ar ramane ineficient-, ne-a precizat presedintele societatii de consultanta KTD Invest, Iulian Panait. Pe de alta parte, Panait este de parere ca maniera de definire a termenilor este foarte greu de implementat in practica si greu de monitorizat. Potrivit Legii pietei de capital, persoanele care actioneaza in mod concertat sunt -doua sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a infaptui o politica comuna in legatura cu un emitent-. -E greu de identificat persoanele care actioneaza concertat, indiferent daca ne referim la dreptul de vot in Adunarile Generale ale Actionarilor sau de nivelul de detinere a actiunilor SIF-, ne-a declarat Panait. Presedintele KTD este de parere ca, desi este normal ca actiunea concertata sa fie inclusa in nivelul de detinere, ar fi trebuit sa se specifice in proiectul initial acest lucru. -Schimbarea regulilor pe parcursul jocului este cea mai grea decizie pe care o poate lua o institutie de reglementare a pietei de capital-, a concluzionat Panait. -Nu este foarte clar cum va afecta aceasta ordonanta piata de capital, pana in momentul in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu va stabili normele de aplicare-, a precizat Alin Brendea. Totodata, cei care merg pe ideea ca este atacat dreptul de proprietate vor putea ajunge la Curtea Constitutionala. -Intr-o prima etapa, legea nu va fi aplicata atata timp cat s-ar afla la Curtea Constitutionala, unde se va hotari daca ataca acest drept sau nu-, ne-a declarat Laurentiu Rosoiu, broker la Active International.
Incertitudini
Referindu-se la evolutia titlurilor SIF pe termen mediu, presedintele KTD apreciaza ca acestea vor ramane conservate intr-un interval de variatie foarte ingust si ca nu vom asista la variatii spectaculoase. Potrivit lui Rosoiu, titlurile SIF ar putea urma doua scenarii: fie ar inregistra o usoara revenire, ca un fel de feed-back dupa caderea abrupta suferita in a doua sedinta de tranzactionare a acestei saptamani, dupa care sa resimta noi deprecieri, fie s-ar putea consolida in jurul valorilor actuale. -Din punct de vedere fundamental, actiunile SIF mai au loc de crestere. Tinand cont de factorul psihologic si de speculatiile privind pragul de detinere de 1% este posibil sa asistam la variatii, la o volatilitate ridicata atat pe parcursul unei singure sesiuni, cat si de la o sedinta la alta-, apreciaza brokerul Active Invest. -Consider ca perioada urmatoare va prezenta un grad de risc ridicat pentru investitorii neavizati -, a avertizat Rosoiu.