Mintea cea de pe urmă…
Românii își permit să cumpere doar locuințe cu prețuri de 35.000-70.000 de euro, însă cererea solvabilă rămâne redusă deoarece veniturile nu au mai crescut, afirmă jucătorii din imobiliare, care spun însă că este un moment bun pentru achiziția de case, dezvoltatorii fiind dispuși să negocieze.
„Dacă oferi prețuri competitive poți să vinzi (…) Cererea este în creștere, în ciuda problemelor din Grecia sau cu băncile din Austria. Băncile dau în continuare credite pentru programul «Prima Cas㻓, a declarat Andrew Prelea, reprezentantul dezvoltatorului unui proiect în Pipera. El spune că sunt dezvoltatori care vând cu 30-40% sub prețul de cost al proiectului, astfel că dacă în 2007 costul construcției era de 1.000-1.200 de euro pe metru pătrat, unele dintre aceste locuințe sunt scoase la vânzare acum cu 600-750 de euro pe metru pătrat.
„Prețul pe care românii și-l permit pentru achiziția de locuințe este cuprins între 35.000 și 70.000 de euro, care să se încadreze în «Prima Casă». Prețurile trebuie corelate cu salariile. Noi avem 10-20 de cereri pe săptămână și clienții ni se plâng că nu există ofertă de locuințe pe care să și-o permită“, a spus Prelea.
Doar cu „Prima casă“
Pe de altă parte, Adrian Șișchin, directorul regional al unei agenții imobiliare, spune că deși numărul tranzacțiilor imobiliare s-a oprit din scădere, cererea solvabilă rămâne încă redusă deoarece salariile nu au mai crescut în ultimii ani.
„Numărul tranzacțiilor imobiliare a avut o scădere dramatică, dar de doi ani s-a stabilizat la circa 350.000. Cererea solvabilă rămâne însă redusă deoarece veniturile nu au mai crescut. Pe de altă parte, acum este un moment foarte bun pentru cei care au bani să cumpere locuințe pentru că pot să negociezi prețul cu dezvoltatorii, piața este a cumpărătorilor“, a spus Șișchin.
Scăderea numărului tranzacțiilor imobiliare în ultimii trei ani, de la 500.000 pe an în 2008 la o medie de 350.000 pe an, este explicată de analistul imobiliar, Radu Zilișteanu prin dispariția investitorilor care cumpărat apartamente la pachet.
„Acele 150.000 de tranzacții care au dispărut au fost cele realizate de investitori. Au rămas pe piață doar cei care sunt interesați să cumpere pentru a locui“, a spus Zilișteanu. El a ridicat problema prețurilor locuințelor noi, dar și suprafețele cu care erau construite apartamentele din complexurile rezidențiale, necorelate cu cererea de pe piață.