Home Economic-Financiar Din contractele pentru industria de aparare, Romania pierde miliarde de euro

Din contractele pentru industria de aparare, Romania pierde miliarde de euro

DISTRIBUIŢI

In lipsa unui organism abilitat care sa impuna anumite conditii pentru a cumpara produse si servicii in domeniul apararii, economia nationala este pagubita cu miliarde de euro, a declarat ieri presedintele BNS, Dumitru Costin.

Un contract de achizitii pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala trebuie sa aiba incheiata o clauza de offset, care, desi este reglementata prin lege, in Romania nu se aplica. Astfel, desi ordonanta a fost adoptata in procedura de urgenta, ea nu a fost pusa in aplicare nici pana azi, cu toate ca in luna iulie 2003 parlamentul a aprobat-o prin Legea 354/2003. Punerea in aplicare a acestei reglementari ar insemna crearea de noi locuri de munca, baze pentru industria de aparare la nivel national si tehnologii moderne.

Acordurile de tip offset nu sunt noi pentru exporturile de tehnica militara. In Romania insa, este inca un domeniu despre care nu se stiu prea multe sau, desi prevederile legii sunt cunoscute, ele nu se aplica. Cadrul institutional pentru punerea in aplicare a prevederilor legislatiei in domeniul operatiunilor compensatorii ar trebui sa fie asigurat de Agentia de compensare pentru achizitiile de tehnica speciala, aflata prin modificarea adusa Legii 354, in coordonarea primului-ministru. Agentia ar trebui sa intermedieze intre partea contractanta (in cazul de fata MApN, MAI, SRI, SIE, STS) si compania straina, asigurandu-se ca valoarea obligatiei de offset, care trebuie sa fie de cel putin 80% din valoarea contractului de achizitie, este indeplinita.

Clauza de offset, obligatorie pentru contractele de peste trei milioane de euro

Clauza de offset este obligatorie pentru contractele de achizitie cu o valoare mai mare de trei milioane de euro, si obliga partea straina sa investeasca in domenii in care Romania poate sa se dezvolte (industria de aparare, sistem de rachete sol-sol si sol-aer, tehnologie aerospatiala, calculatoare, electronica, mijloace de transport rutier, constructii navale, cauciuc si echipamente din plastic, sanatate, energie, mediu, educatie etc.), dar si sa exporte. Noul act normativ prevede obligatia Ministerului Finantelor de a lua in calcul la rectificarea bugetara pe 2004 si sumele care trebuie alocate pentru infiintarea si functionarea Agentiei de Compensare, lucru care nu s-a intamplat si, prin urmare, agentia nu exista. Reprezentantii BNS sustin ca autoritatile publice au conceput, dupa bunul plac, operatiuni de compensare atasate contractelor de achizitii pe care le-au incheiat, neluandu-se in calcul grila reala a multiplicatorilor de offset si in felul acesta jonglandu-se cu sume uriase de bani.

In 10 ani, Romania a cheltuit patru miliarde de dolari

Cifrele prezentate de BNS arata ca, de-a lungul a circa 10 ani, Romania a cheltuit in domeniul apararii nationale si ordinii publice si securitatii nationale numai pentru achizitii de echipamente, materiale si tehnica in domeniu aproximativ patru miliarde de dolari. In 2003 si pentru programul prevazut pentru 2004, tara noastra a realizat sau alocat circa 950 milioane de euro pentru achizitii si echipamente in domeniul apararii. Pentru contractele care au concurat la atingerea acestei sume, cu siguranta ca se puteau incheia acorduri de offset, precizeaza BNS.

Fregatele au costat nu 116, ci 500 milioane de lire sterline

In cazul contractului incheiat de Ministerul Apararii Nationale ce viza achizitia a doua fregate de la Marina Britanica pentru aproximativ 116 milioane de lire sterline, atat coeficientii, cat si tipurile de tranzactii de offset au fost negociate si asumate de Ministerul Apararii in numele statului roman desi exista o lege care reglementa offset-ul. Se pare ca valoarea totala, la care se adauga si contractul incheiat cu BAE Systems, pentru ca cele doua nave sa fie renovate, se ridica la aproximativ jumatate de miliard de lire sterline, suma din care nu s-a recuperat in economia romaneasca absolut nimic, in ciuda faptului ca partea straina si-a exprimat intentia de a respecta o clauza de offset, desigur, in cazul in care ea ar exista.

MFP a subestimat si valoarea contractului cu EADS

Acelasi lucru se intampla si in cazul contractului cu EADS, incheiat de Ministerul Administratiei si Internelor, pentru securizarea frontierelor, a carui valoare se pare a fi in jur de un miliard de euro. La inceputul lunii august 2004, in cadrul Comisiei de Dialog Social din MFP, a fost supus discutiei un proiect de ordonanta care prevedea modificarea si completarea cadrului legislativ in domeniul offset-ului, dar care incalca prevederile legislatiei in vigoare. De altfel, se pare ca oficialii din MFP au subestimat in mod substantial valoarea contractului ce urma la acel moment sa fie incheiat cu EADS, anuntand o valoare estimata a contractului de aproximativ 10 milioane de euro. In urma sesizarii facute de BNS, s-a decis ca proiectul sa vizeze doar contractul de achizitie ce urma sa fie semnat cu EADS pentru securizarea frontierelor, modificandu-se si nivelul coeficientilor. Pentru acest controversat contract, oficialii unor ministere au anuntat contractarea a 650 milioane de euro, insa bugetul multianual al MAI nu prevede contractarea unor credite de o asemenea amploare. Mai mult, estimarile realizate de MFP, in ceea ce priveste creditele externe pentru 2005 si 2006 ce pot fi contractate de Ministerul Internelor, se ridica la aproximativ 85 milioane de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.