Oprirea centralei atomoelectrice de la Cernavoda si productia mica de energie hidro din cauza secetei au determinat autoritatie sa ia masuri exceptionale. In primul rand, au fost pornite noi capacitati termo menite sa suplineasca cantitatea de energie care nu a mai fost produsa de cele doua grupe de capacitati. In al doilea rand, s-a apelat, ce e drept, timid pentru inceput, la importul de energie electrica. In paralel cu acesta masura, autoritatile de la Bucuresti au dispus sistarea exportului realizat de Hidroelectrica pana la inceperea crizei. Revenind la importuri, a fost incheiata cu Republica Moldova o intelegere potrivit careia importul de energie din acesta tara se va face partial in contul datoriei pe care vecinii de peste Prut o aveau fata de Romania de pe urma exportului de energie facut din Romania.
Nu importam mult, dar importam
Surse din cadrul Transelectrica ne-au declarat ca importul propriu-zis din Republica Moldova se face pe liniile de transport ale SC Electrica de 110 KV.
-Din cauza liniilor de capacitate mica si cantitatea de curent este mica. In zona Moldovei nu se poate functiona interconectat, de aceea se aduce energia in asa-numita schema de insula prin care cateva zone mici de langa Prut sunt alimentate din Moldova fara sa mai fie conectate la sistemul nostru. Astfel, capacitatile sunt limitate si inconstante din cauza curbei de incarcare – noaptea mai putin, ziua mai mult-. Una peste alta, energia adusa din Moldova variaza intre 25 MW si 50 MW, dar poate ajunge la o valoare de varf de 70 MW. -Se mai cauta si alte solutii-, afirma un specialist din cadrul Transelectrica. -De exemplu, Hidroelectrica, care nu poate sa-si onoreze contractul intern, in conditiile actuale, si care pune diferenta de energie neprodusa de la Termoelectrica, nu este intr-o situatie avantajoasa. Incearca sa ia mai putin de la termo si sa importe de la partenerii din sudul Dunarii si, eventual, sa o returneze la anul. Hidroelectrica importa si din Bulgaria, care este printre putinele tari din zona capabile sa exporte in acest moment. Mai exista un import mai vechi, din zona Aradului, pe o linie de interconexiune care vine din Ungaria, tot de 50 MW-, mai precizeaza sursa citata.
Din fericire, inca nu suntem dependenti de importuri
Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, a declarat nu o data ca -Romania este capabila, prin capacitatile energetice pe care le are, sa produca o cantitate de energie la costuri ceva mai mari, si nu este conditionata, ca alte tari, sa apeleze la import. Italia, de exemplu, a fost obligata, atunci cand conditiile in care fluviul Po a avut aceeasi soarta ca Dunarea, deci practic a secat, Italia a fost nevoita sa importe imediat o cantitate foarte mare de energie, circa 17%. Pretul spot la care s-a facut importul, pe anumite perioade scurte de timp si in cantitate foarte mica de energie, a fost intre 1.000 si 1.600 de euro pe MW/ora. PENEL, societatea de electricitate italiana, a fost obligata sa plateasca pretul acesta de spot pentru a nu se produce black-out (caderea retelei energetice) in diverse zone din Italia-. De remarcat ca aceleasi masuri au fost luate si in alte tari afectate de seceta, precum Anglia sau Germania.
Ce-ar fi daca…
Ce s-ar intampla daca am fi nevoiti sa importam energie din Europa? Ar fi un adevarat dezastru din punct de vedere financiar. De ce? Raspunsul este simplu. Costul unui kilowatt european costa 1.000 de euro, fiind de aproximativ 20 de ori mai scump decat cel mai scump kilowatt produs in tara. Din acest motiv, autoritatile prefera sa porneasca termocentralele din tara chiar daca unele dintre acestea sunt fie vechi, fie energofage. Chiar si la o astfel de termocentrala, pretul unui kilowatt nu depaseste 55-60 de euro pe MW/h. De exemplu, termocentrala de la Iernut producea pana in momentul declansarii crizei aproximativ 300 MW, iar in acest moment productia de aici depaseste 700 MW. Costurile de productie de la Iernut se ridica la aproape 60 de euro MW/h. Avand in vedere spectrul importurilor europene de energie, care ar da peste cap economia nationala, nu este de mirare faptul ca autoritatile romanesti scot si untul din capactatile termo de producere a energiei.