Dupa cum v-am mai informat recent, in aceste zile parlamentul va trebui sa se pronunte daca mandatul unuia dintre membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Ion Lazia (propus de catre Partidul National Liberal), va fi prelungit sau nu. In mod normal, tinand cont de faptul ca, in conformitate cu Legea 32 privind societatile de asigurare si reasigurare, Ion Lazia nu a indeplinit la numirea sa de catre parlament conditia privind vechimea de -cel putin cinci ani in activitatea financiar-bancara si/sau de asigurari si reasigurari-, ar trebui ca legislativul sa judece in spritul si in litera legii si sa nu-i reinnoiasca mandatul oficialuluii PNL. Insa gandindu-ne ce chichite a folosit acum doi ani parlamentul la numirea lui Lazia in CSA (asimilandu-i-se experienta acumulata ca deputat cu vechimea minima ceruta de lege in activitatea financiar-bancara si/sau de asigurari), nu ne-ar mira ca ex-deputatul FDSN, ApR, PDSR, PNL din perioada 1990-2000 sa-si pastreze locul in organismul care reglementeaza piata asigurarilor. Mai ales ca in sprijinul acestuia a sarit (in mod cu totul surprinzator) Cristian Constantinescu – director general al societatii Allianz Tiriac, unde (intamplator?) lucreaza unul dintre cei doi gemeni ai lui Ion Lazia, Marius-George.
UNSAR – un ONG apolitic care face lobby la nivel politic
In calitate de presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR – organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, cu caracter nelucrativ), i-a remis, la mijlocul lunii mai, o scrisoare personala liderului PNL, Theodor Stolojan, in care-si afirma sprijinul vizavi de continuarea activitatii lui Lazia la CSA. -Uitand- ca Lazia nu are experienta ceruta de lege si ca este -actorul principal- al unui dosar de evaziune fiscala, fals intelectual si fals in declaratii care se judeca la CSJ (nr. 3049/2002), Constantinescu a cerut PNL ca Lazia sa-si continue activitatea la CSA, pe motiv ca -stabilitatea membrilor CSA este esentiala pentru coerenta continuarii procesului de reglementare a pietei asigurarilor: -Ne permitem sa ne adresam dvs. in legatura cu activitatea desfasurata de reprezentantul PNL in Consiliul CSA. In cursul celor doi ani de cand a fost numit ca membru la Consiliul CSA, UNSAR a avut posibilitatea sa colaboreze cu dl Ion Lazia. Colaborarea a fost fructuoasa si benefica pentru sectorul asigurarilor. Consideram ca prin activitatea pe care a desfasurat-o dl Ion Lazia in CSA, domeniul asigurarilor a avut de castigat, iar amprenta pe care a lasat-o asupra legislatiei in asigurari, in directia armonizarii cu reglementarile UE, este importanta. Pentru coerenta continuarii procesului de reglementare a pietei asigurarilor, consideram ca stabilitatea membrilor Consiliului CSA, care s-au implicat in punerea bazelor acestui proces, este esentiala, in consecinta sustinem ca dl Ion Lazia sa isi continue activitatea-.
Directorul Allianz Tiriac n-a fost de gasit
Incercarile noastre de a afla de la Cristian Constantinescu cum se face ca un profesionist de talia sa, in calitate de conducator al unei organizatii -apolitice-, isi foloseste influenta dobandita pe piata asigurarilor, in calitate de oficial al unei prestigioase companii de asigurari, ca sa faca lobby la un partid politic pentru un personaj care este subiectul unui dosar penal au fost zadarnice. La UNSAR, Constantinescu n-a fost de gasit, oficialii organizatiei recomandandu-ne sa ne adresam -la Allianz, unde activeaza-. Insa Constantinescu n-a fost de gasit nici la Allianz Tiriac, fiind -extrem de ocupat-. Cu toate acestea, prin intermediul purtatorului de cuvant al Allianz Tiriac, Marius Onofrei, am aflat ca scrisoarea catre PNL nu l-ar implica pe Constantinescu in calitate de oficial al cunoscutei companii de asigurare, ci doar in calitate de oficial al UNSAR (n.r. – daca Cristian Constantinescu nu ar fi oficial al unei societati de asigurare, ar mai fi facut parte din UNSAR?). Cat despre angajarea baiatului dlui Lazia, Marius-George (22 de ani), la Sucursala Bucuresti a Allianz Tiriac intr-un post caldut, Onofrei a confirmat informatia, dar s-a ferit sa comenteze. La fel ca si alte persoane de pe piata asigurarilor care au evitat sa precizeze daca, prin interventia in favoarea lui Lazia, Constantinescu a incalcat -Codul de conduita- al UNSAR, unde se prevede: -UNSAR recunoaste, admite si respecta dreptul membrilor sai de a desfasura activitati legale si care nu interfera si nu intra in conflict cu statutul UNSAR si nici nu implica compromiterea sau folosirea incorecta a numelui UNSAR, a reputatiei, influentei, facilitatilor, relatiilor, informatiilor confidentiale si a altor resurse ale sale-.