Home Economic-Financiar Disponibilizarile din minerit nu se vor opri

Disponibilizarile din minerit nu se vor opri

DISTRIBUIŢI

In ciuda noii strategii guvernamentale privind trecerea unor termocentrale pe carbune, ca solutie alternativa la folosirea gazelor naturale, Compania Nationala a Huilei Petrosani (CNH) continua sa-si deruleze programul de restructurare, demarand procedurile de concediere colectiva pentru un numar de 400 de angajati, ale caror contracte de munca vor inceta in zilele urmatoare. Preavizele de concediere au fost emise la 23 decembrie, dupa ce listele pentru disponibilizare au fost deschise si celor care au vrut sa plece la cerere. Pentru disponibilizarile din ianuarie, CNH a operat cu aceleasi criterii ca la disponibilizarile din luna aprilie, cand alti 1.500 de mineri au intrat in somaj.

Primii trecuti pe listele disponibilizatilor au fost cei care urmau sa se pensioneze in 2006, urmati de minerii cu abateri disciplinare si de cei ale caror posturi nu sunt esentiale pentru continuarea productiei. Administratia Companiei a fost nevoita sa nu avizeze cererile altor 200 de mineri care ar fi vrut sa primeasca platile compensatorii luna viitoare, pentru ca ar fi depasit bugetul alocat in acest sens.

Exista si someri -norocosi-

Fata de cei care au fost concediati in aprilie, minerii din actuala transa sunt mai norocosi, pentru ca primesc cate 200 milioane de lei fiecare, fata de 150, cat au primit cei disponibilizati in primavara. De altfel, conducerea CNH a prezentat aceste concedieri colective ca pe o oportunitate. -Minerii care pleaca in ianuarie au ocazia de a incasa cele 200 de milioane intr-o singura transa, la care se adauga doua salarii medii pe economie acordate la plecare, spre deosebire de colegii lor, care vor fi concediati, cel mai probabil, in luna iunie. La urmatoarea disponibilizare se vor plati in prima faza 150 de milioane, restul de 50 urmand sa fie distribuiti in transe lunare-, a declarat Daniel Surulescu, director general la Compania Nationala a Huilei.

Efortul bugetar pentru plata compensatiilor acordate la concediere depaseste 80 de miliarde lei. Pe langa acesti bani, fostii mineri vor mai beneficia, in functie de vechime, de o perioada de pana la 24 de luni in care vor primi ajutorul de somaj si un venit lunar de completare pana la nivelul salariului mediu pe economie, iar aceasta perioada va fi consemnata drept vechime in munca, pastrandu-se si grupa de incadrare.

Directorul Companiei a mai precizat ca programul de restructurare prevede inca 1.000 de disponibilizari in 2006, estimandu-se ca, in 2010, cand mineritul din Valea Jiului nu va mai fi subventionat de catre stat, personalul Companiei va cuprinde intre 8.800 si 10.000 de angajati. In prezent, la CNH lucreaza aproape 13.000 de oameni, fata de 44.000, cati erau in 1990.

Nimeni nu s-a ocupat de recalificarea minerilor

Desi Codul muncii stipuleaza obligativitatea angajatorului de a pune la dispozitie, periodic, cursuri de calificare pentru tot personalul in meseriile cerute pe piata muncii, administratia Companiei a ocolit aceasta prevedere si acum, si la disponibilizarile din aprilie, pe motiv ca nu are fonduri prevazute in buget pentru astfel de cursuri. La insistentele ziaristilor, oficialii CNH au declarat ca in cadrul unitatii s-au facut cursuri, insa doar de specializare, si numai in meserii care au legatura cu domeniul mineritului. Practic, ca sa nu plateasca formatori externi, Compania a organizat, cu propriii specialisti, cursuri de specializare sau perfectionare a angajatilor, dar nu le-a dat nici o sansa celor care, dupa ce isi primesc platile compensatorii, vor intampina mari dificultati in gasirea unui loc de munca. In aceste conditii, singura sansa a fostilor mineri care vor sa invete o meserie noua este aceea de a urma un curs de calificare gratuit oferit prin legea somajului.

In ceea ce priveste lipsa fondurilor cu care isi motiveaza CNH ignoranta pentru viitorul celor care pleaca din minerit, exista solutii care nu necesitau decat bunavointa angajatorilor. Prezent de curand la Petrosani, ministrul muncii si solidaritatii sociale, Gheorghe Barbu, a declarat ca ministerul pe care il conduce suporta 20% din valoarea cursurilor organizate de angajator, singura conditie fiind ca acesta sa solicite bani de la stat.

Disponibilizarile aduc nesiguranta in subteran

Pe langa toate acestea, specialistii in protectia muncii spun ca disponibilizarile masive pot pune in pericol siguranta muncii in subteran, atata timp cat muncitorii cu experienta sunt concediati, iar tinerii nu mai au de la cine sa invete. -E nevoie de ani de zile sa formezi un artificier bun, iar daca acesta pleaca, pot aparea probleme. In acest domeniu de activitate, greseala unui singur om poate avea consecinte fatale asupra intregului colectiv, si de aceea e nevoie ca oamenii cu experienta sa fie pastrati, macar cat sa le predea stafeta altora-, a declarat Ileana Bodea, sefa biroului din Petrosani al Inspectoratului Teritorial de Munca Hunedoara.

Nici sindicalistii nu sunt de acord cu disponibilizarile, pentru ca nu vor mai avea cu cine lucra. Desi impartiti recent in doua organizatii sindicale (prin excluderea liderilor de la trei exploatari miniere, care s-au unit intr-o noua formatiune), liderii minerilor sunt de acord cu faptul ca nu vor reusi sa realizeze productia contractata cu termocentralele Mintia si Paroseni, de 3,5 milioane tone de huila, pentru ca vor fi mai putini. Chiar daca nu le convine situatia, liderii minerilor nu se pot opune decat formal concedierilor colective, atata timp cat exista un program de restructurare ce nu poate fi modificat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.