Economistul-sef al Bancii Nationale Romane (BNR), dl Valentin Lazea, si vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor, dl Bogdan Baltazar, au polemizat ieri, in cadrul seminarului -Reforma economiei romanesti – incotro?-, organizat de Fundatia -Hanns Seidel-, asupra evolutiei indicelui de inflatie in acest an. Oficialul BNR considera ca, in baza faptului ca procentul de inflatie pe primul semestru va fi de circa 14,7-14,8%, exista premise favorabile ca inflatia sa fie redusa sub nivelul de 30% la sfarsitul anului, chiar daca in lunile urmatoare se va inregistra un nou val de scumpiri. -Reducerea inflatiei nu poate fi lasata insa numai in sarcina BNR. Acest proces trebuie sustinut de masuri guvernamentale, legate de administrarea bugetului de stat si de sectorul real al economiei, respectiv intreprinderile. Executivul trebuie sa aiba un control strans asupra arieratelor si a politicii salariale, care sunt direct legate de inflatie. Un lucru este cert: inflatia nu va putea fi stapanita, daca Executivul nu va tine sub control deficitul bugetar-, a declarat dl Lazea. In opinia sa, in luna iulie, inflatia va inregistra o economie de cel putin doua puncte, pentru a se ajunge de la 37% la 35%. -Nu suntem total iesiti din carti in ceea ce priveste tinta de inflatie. Exista sanse mari sa mergem in directia buna in cea de-a doua jumatate a anului, dar acest lucru tine strict de incadrarea in deficitul bugetar de 3,5% prognozat, de reanalizarea unor subventii si transferuri care sunt foarte generoase in bugetul pe acest an, precum si de aplicarea prevederilor Ordonantei 79, referitoare la arierate si controlul salariilor-, a apreciat Valentin Lazea.
Economistul-sef al BNR a atras atentia asupra aspectelor negative ale primelor sase luni de guvernare a actualului Cabinet, amintind -exercitiul nereusit de Public-Relation- pentru Alro Slatina si semnalul transmis comunitatii financiare in legatura cu Banca Dacia Felix. Cat priveste -bilele albe- ale guvernarii pe primul semestru, dl Lazea a amintit finalizarea privatizarii Bancii Agricole, introducerea impozitului pe venitul global, recenta emisiune de euroobligatiuni, rezolvarea datoriei fata de Suedia si rezolvarea -in maniera nepopulista- a problemei FNI. -BNR trebuie sa se concentreze in perioada urmatoare pe un singur obiectiv – reducerea inflatiei, lasand echilibrarea externa pe seama Guvernului si a intreprinderilor-, a conchis oficialul BNR.
Vicepresedintele ARB, dl Bogdan Baltazar, care este si presedintele BRD – Groupe Societe Generale, s-a declarat mai putin optimist fata de perspectivele de atingere a obiectivului de inflatie in acest an. -Avand in vedere ca inflatia pe primul semestru va atinge nivelul de 15% si nu se cunoaste nimic despre valul de scumpiri care va urma in lunile urmatoare, cred ca sunt optimist daca afirm ca inflatia va fi de 32-35%. De sase luni, preturile utilitatilor publice si ale materiilor prime sunt tinute sub control. Ele vor trebui sa explodeze, altfel vor falimenta firme precum Electrica, Termoelectrica, s.a.m.d.-, a spus dl Baltazar. El considera ca, in pofida declaratiilor optimiste ale guvernantilor, Produsul Intern Brut al Romaniei nu evolueaza ca cel al tarilor europene, ci mai degraba ca cel al tarilor sud-americane. -Ponderea industriei a scazut foarte mult si practic nu prea mai exista nimic productiv in afara investitiilor straine mari. Pe de alta parte, serviciile pe care le ofera Romania sunt primitive si cu valoare adaugata mica-, a aratat presedintele BRD-GSG.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane