PSD s-a implicat direct in disputa privind autostrazile. Probabil cu credinta ca in contractul pe care guvernul Nastase l-a incheiat cu Bechtel, dl Geoana, acum in calitate de presedinte al PSD, i-a amenintat cu trimiterea in judecata pe toti cei ce ar mai contesta chiar si o virgula din contractul cu pricina. Mai mult, domnia sa a cerut imperativ reluarea de urgenta a lucrarilor la autostrada Brasov – Bors, apreciind 2005 ca un an din pacate ratat in privinta constructiilor de autostrazi in Romania, in timp ce de acestea este nevoie ca de aer pentru dezvoltarea tarii.
Interventia PSD in chestiune este doar cea mai noua dintre multiplele fatete ale disputei de pe scena politica romaneasca asupra autostrazilor. Dl Boc, primar de Cluj pe langa presedinte al PD, sustine din rasputeri autostrada Brasov – Bors si insista pentru alocatii bugetare substantiale in acest scop. UDMR, care este interesata mai degraba de o conexiune a regiunilor colorate maghiar din Romania cu Budapesta decat cu Bucurestiul, o tine sus si tare cu autostrada Bechtel care ar trece prin Targu Mures, Cluj, Oradea. Si probabil o face cu niscai conditionari de sustinere politica a coalitiei. PNL insa, care are in grija bugetul, insista, din lipsa de bani, pe prioritatea autostrazii Bucuresti – Pitesti – Sibiu – Arad, care ca presupus tronson al asa-numitului Coridor IV european ar putea beneficia de finantari din partea Uniunii Europene. De la Uniunea Europeana a venit un mesaj clar, chiar daca nu in forma unei atentionari oficiale: nu pupati bani de la noi pentru autostrada Bucuresti – Arad, in timp ce voi ati aloca bani de la buget pentru autostrada Brasov – Bors, construita de americani!
Disputele politice constituie ceva normal, iar, in cazul in speta, sunt de inteles avand in vedere mizele aflate in joc. Atata doar ca esueaza in ridicol in masura in care, in timp ce se tot discuta despre autostrazile Brasov – Bors si Bucuresti – Arad, se aloca bani si chiar se si lucreaza la autostrada Bucuresti – Constanta, oricum cea mai putin necesara dintre cele trei. O autostrada mai mult de imagine, caci realmente nevoie de ea este doar vreo doua luni pe an, in timp ce in cazul celorlalte doua este vorba de preluarea unui trafic intens pe tot parcursul anului.
Din pacate insa, lucrurile capata aspectul unei adevarate diversiuni in masura in care problema centrala – fara echivoc centrala – a circulatiei rutiere in Romania, si anume tronsonul Bucuresti – Brasov, parca nici n-ar exista. Nu este nevoie sa fii specialist in domeniu pentru a constientiza prioritatea absoluta de care ar fi trebuit sa se bucure inca de mult acest tronson. Este singurul care, pe tot parcursul anului, indeplineste cerintele transformarii unei sosele nationale in autostrada: adica un anumit trafic in mod constant foarte intens. In schimb, circulatia pe acest tronson este sub orice critica, existand adevarate rusini din punct de vedere al traficului rutier pe trasee nationale cum sunt cele care se numesc Comarnic sau Busteni. Personal, n-am auzit de proiecte decat pe hartie despre atacarea acestui tronson. De finantari nici vorba. Or, fara finantari e vorba doar de povesti. Inutil de subliniat ca tronsonul Bucuresti – Brasov face legatura Capitalei cu tot centrul si nord-vestul tarii si deci si cu Europa mult visata. Sa doreasca atat de mult politicienii romani drumul spre Vest incat sa lase Bucurestiul de caruta in Est?! Pe politicienii UDMR ii inteleg, pe cei de nationalitate romana nu!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane