Un capitol special din Codul fiscal se refera la veniturile neimpozabile, a caror filozofie e cu totul alta dupa 1 ianuarie 2007, adica dupa momentul integrarii europene. Proiectul de lege privind modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Legii 571 privind Codul fiscal, altfel spus, noile norme metodologice de aplicare a noului Cod fiscal ofera o serie intreaga de explicatii pe aceasta tema, deosebit de importante pentru o serie intreaga de contribuabili.
Printre altele, articolul 20 din Codul fiscal prevede o serie de venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil, in prim plan figurand dividendele primite de la o persoana juridica romana, dar si diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare, precum si diferentele de valoare a investitiilor financiare pe termen lung reprezentand actiuni detinute la societati afiliate, titluri de participare si investitii detinute ca imobilizari, inregistrate astfel, potrivit reglementarilor contabile. Totusi, trebuie precizat ca acestea din urma devin impozabile la data transmiterii cu titlu gratuit, a cesionarii, a retragerii, lichidarii investitiilor financiare, precum si la data retragerii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare. In cazul de fata vom detalia cazul dividendelor.
Reciprocitate
Trebuie retinut aspectul ca, incepand cu anul fiscal 2007, dividendele se impoziteaza prin stopaj la sursa, ca pana acum, dar cuantumul impozitului va fi de 16%. Un capitol special in cadrul subcapitolului dividende este cel in care acestea vor fi primite de catre o persoana juridica romana, considerata, potrivit prevederilor legale, drept societate mama, de la o filiala a sa, situata intr-unul dintre statele membre U-25.
Astfel, daca o persoana juridica romana, cumulativ, plateste impozit pe profit, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, detine minimum 15% din capitalul social al unei persoane juridice dintr-un stat UE, respectiv minimum 10%, incepand cu 1 ianuarie 2009, si la data inregistrarii venitului din dividende detine participatia minima mentionata anterior, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, atunci, societatea respectiva nu va plati impozit pe profit pentru dividendele respective. Adica, nu vor reprezenta venituri impozabile si dividendele primite de persoana juridica romana prin intermediul sediului sau permanent situat intr-un stat din UE in cazul in care, cumulativ, indeplineste o serie de conditii, dintre care precizam, in cadrul de fata, doar faptul ca, in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru, este considerata a fi rezident al statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca are sediul fiscal in afara UE, plateste si, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau un impozit similar. La aceste conditii se adauga si cele precizate anterior.
Tot in categoria veniturilor scutite de impozit se vor incadra si dividendele primite de sediile permanente din Romania ale unor persoane juridice straine din alte state membre, societati-mama, care sunt distribuite de filialele acestora situate in state membre, daca persoana juridca straina intruneste, cumulativ, o serie de conditii care se regasesc in Codul fiscal.
Dar normele metodologice vor aduce o deosebit de importanta clarificare la acest capitol. Astfel, in situatia in care, la data inregistrarii dividendului, societatea-mama, persoanele juridice precizate anterior nu indeplinesc conditia referitoare la perioada minima de detinere, 2 ani, atunci venitul din dividende este supus impunerii. Dar, ulterior, in anul fiscal in care conditia este indeplinita, contribuabilul urmeaza sa beneficieze de recalcularea impozitului pe profit al anului in care venitul a fost impus, contribuabilul trebuind sa depuna o declaratie rectificativa privind impozitul pe profit, potrivit legii.