Home Economic-Financiar Divizarea Societatii de Management Feroviar lasa descoperite 4.000 miliarde de lei

Divizarea Societatii de Management Feroviar lasa descoperite 4.000 miliarde de lei

DISTRIBUIŢI

O reforma necesara inca de acum cativa ani in domeniul transporturilor feroviare s-a produs cu prilejul ultimei sedinte de Guvern, cand s-a decis desfiintarea anacronicei Societati de Management Feroviar (SMF). In acest fel, societatile de transport feroviar vor avea contabilitate si asistenta juridica proprie (servicii care pana acum erau asigurate de SMF). Cu toate acestea, ramane o problema: cine se va ocupa de datoriile si procesele fostei Societati Nationale a Cailor Ferate Romane (SNCFR)?

Desfiintare prin divizare

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, divizarea Societatii de Servicii de Management Feroviar – SMF SA, prin reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane. Procedura de divizare va incepe de la 1 noiembrie 2002, data la care Societatea de Servicii de Management Feroviar isi va inceta activitatea.

Divizarea se va realiza prin impartirea intregului patrimoniu intre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori SA, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA si Societatea de Administrare Active Feroviare (SAAF).

Capitalul social de 7,1 miliarde de lei, impartit in 285.851 de actiuni nominative, fiecare avand o valoare nominala de 25.000 de lei, va fi impartit intre societatile mentionate, corespunzator cotei parti din patrimoniul transmis acestora, intocmite la 31 octombrie 2002. Conform unor surse din sistemul feroviar, si personalul actual al SMF, de aproximativ 2.700 de angajati, va fi transferat in interes de serviciu catre cele patru societati.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, aceasta masura a fost determinata de faptul ca actuala organizare priveaza managerii societatilor feroviare de unele instrumente ale conducerii, precum evidenta financiar-contabila, asistenta juridica si controlul propriu intern, si ingreuneaza procesul privatizarii filialelor si societatilor comerciale feroviare.

SAAF ramane deocamdata operationala

Ani de zile, societatile de transport feroviar nu au avut contabilitate proprie si nici servicii juridice, acestea fiind obiectul de activitate al SMF. In consecinta, desfiintarea SMF s-ar fi impus mai demult, insa decizia a tot fost amanata.

De fapt, in programul de restructurare a transporturilor feroviare discutat de ministrul Miron Mitrea la inceputul acestui an fusese prevazuta si desfiintarea SAAF. La acea data, dl ministru se aratase nemultumit de faptul ca veniturile obtinute de SAAF din vanzarea fierului vechi si din inchirierea materialului rulant excedentar catre alte tari nu au fost utilizate, asa cum era normal, pentru finantarea societatilor CFR Calatori si CFR Marfa.

Concret, societatea a vandut fierul vechi la preturi cuprinse intre 30 si 38 de dolari/tona, in timp ce pe piata exista firme care cumpara cu 52 sau chiar 58 de dolari/tona. Totodata, au fost inchiriate, catre companii din Iran sau Italia, locomotive ale SAAF chiar si la tariful de un dolar pe zi, ceea ce a adus importante prejudicii societatii. Potrivit spuselor ministrului, bazate pe bilantul contabil al SAAF, anul trecut societatea a inregistrat pierderi de 435 miliarde de lei. Totusi, conducerea societatii sustine ca pierderile au fost cauzate de transferurile de sute de miliarde pe care a fost nevoita sa le faca spre compania nationala CFR SA (responsabila cu administrarea infrastructurii feroviare), pentru ca aceasta din urma sa-si inchida bilantul pe zero.

Ce ne facem cu datoriile si cu procesele?

Pana in prezent, nu s-a mai auzit nimic despre desfiintarea SAAF. In schimb, se va desfiinta SMF, ceea ce la prima vedere pare o decizie justa.

Cu toate acestea, exista o problema. La divizarea SNCFR in mai multe societati, pe vremea cand ministru era Traian Basescu, a mai fost pastrat -SNCFR-ul cu un singur telefon-. Aceasta societate a preluat datoriile in valoare de 4.000 miliarde de lei ale SNCFR, precum si procesele cu diversi debitori. Trebuie mentionat faptul ca aceste datorii inca exista pe hartie, ele nefiind preluate la datoria publica. Asistenta juridica si contabilitatea pentru aceasta societate cu minimum de angajati erau asigurate tot de SMF, motiv pentru care, intr-o prima faza, Ministerul Finantelor a returnat proiectul de divizare a SMF catre initiator. Mai ales ca inca mai sunt in derulare procese ale SNCFR cu diversi parteneri de afaceri, pe care nu stie cine le va sustine in instanta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.