Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) SA a semnat, ieri, la Palatul Victoria, contractul de joint-venture cu banca germana Bayerisch Landesbausparkasse (LBS), in vederea infiintarii in Romania a unei case de economii pentru domeniul locativ. Aceasta este prima investitie externa a bancii germane, lider de piata in Bavaria. LBS va participa la capitalul social al noii banci – care se va ridica la circa 10 milioane euro – cu 60%, CEC urmand sa detina 40% din noua societate pe actiuni Erste Bausparkasse (EBS) Romania SA. EBS Romania este prima casa de economii pentru domeniul locativ din tara si va functiona in conformitate cu prevederile Legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Primele credite, la jumatatea lui 2005
Noua banca va incepe sa functioneze cel mai probabil spre sfarsitul acestui an, dupa ce BNR va aproba dosarul noii institutii bancare. EBS va acorda primele credite dupa 18 luni de la semnarea contractului dintre cele doua banci, adica dupa primul semestru al anului 2005. Banii imprumutati de la EBS Romania vor putea fi folositi, in egala masura, pentru cumpararea, construirea sau modernizarea locuintelor. -Beneficiarii creditelor trebuie sa aiba deja constituit un depozit reprezentand 40% din suma ceruta, urmand ca banca sa acorde restul de 60%. Pentru stabilirea limitei de creditare si acordarea efectiva a creditului vor conta, bineinteles, veniturile beneficiarului insa, cel mai probabil nu va fi nevoie de giranti-, a declarat Constantin Teculescu, presedintele CEC, care a dorit sa faca precizarea ca banca pe care o reprezinta are doar calitatea de simplu actionar al noii institutii bancare.
Dobanzile la creditele acordate de EBS se vor situa sub dobanda pietei, enuntandu-se chiar varianta de 5% pentru creditele in lei, aceasta luand in considerare si subventia de 30% de care se va bucura dobanda perceputa de EBS.