Home Economic-Financiar -Dobanzile la depozite sunt prea mici, iar la credite, prea mari-

-Dobanzile la depozite sunt prea mici, iar la credite, prea mari-

DISTRIBUIŢI

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca, desi in ultimele luni, inflatia programata a fost mai mare cu aproximativ 1-1,5%, tinta de 7%, pe intreg anul 2005, nu va fi modificata. Totusi, guvernatorul BNR a recunoscut ca nu ar fi exclus ca la sfarsitul anului sa rezulte o inflatie situata in jurul la 8%. Pe de alta parte, potrivit agentiei Mediafax, care citeaza -surse oficiale-, rata inflatiei pe luna aprilie s-ar fi ridicat la 1,9% – ceea ce ar reprezenta cel mai inalt nivel din septembrie 2003 incoace, astfel ca inflatia actualizata din perioada aprilie 2004-aprilie 2005 ar fi sarit peste pragul de 10%.

Estimarile Bancii Nationale indica faptul ca, pe luna aprilie, inflatia programata va fi mai mare cu circa 1,5%, valoarea exacta putand fi precizata doar dupa ce Institutul National de Statistica va calcula cresterea indicelui pretului de consum pentru perioada in discutie. Influenta mai mare decat cea estimata initial in cresterea inflatiei au avut-o trei categorii de factori: cresterea tarifelor la gaze naturale si introducerea abonamentului pentru consumatorii casnici ai acestei utilitati, parcurgerea unei noi etape a calculului de aliniere la accize la nivelul celor din UE la tutun, carburanti si alcool si cresterea pretului petrolului pe piata externa.

Urmeaza cresterea preturilor la servicii

In opinia guvernatorului BNR, jumatate din inflatia prognozata va fi rezultatul alinierii preturilor la cele din UE. Banca Nationala nu va putea interveni in zona preturilor libere, adica cele specifice bunurilor si serviciilor, si nici in zona preturilor volatile, ci doar in cazul celor administrate. In acest context, trebuie sa ne asteptam la o crestere de preturi in domeniul serviciilor, care sunt mult inferioare celor din UE, si mai putin in zona preturilor la carburanti, unde, considera dl Mugur Isarescu, suntem deja aliniati. In concluzie, dl Mugur Isarescu a precizat ca, din acest moment, pana la sfarsitul anului, nu trebuie sa ne asteptam la o crestere a inflatiei mai mare de 5%.

Cursul de schimb este -chiar prea stabil-

Guvernatorul BNR a apreciat ca, in primele luni ale anului curent, cursul de schimb a fost -chiar prea stabil-, in ultimele 40 de zile, BNR intervenind -extrem de rar-. Una dintre cauzele stabilizarii cursului de schimb, invocate de guvernator, a fost faptul ca nimeni nu se astepta la aprecierea leului.

Isarescu a dezmintit faptul ca BNR ar fi cumparat 700 milioane de euro de pe piata.

In alta ordine de idei, ratele dobanzilor la depozitele atrase de banci au scazut prea mult, in timp ce dobanzile practicate la credite mai pot fi reduse, spune Isarescu. Pe de alta parte, dobanzile nu au intrat inca pe un palier real negativ, intrucat castigul din economisire trebuie judecat luand in calcul anticipatiile privind inflatia. In opinia lui Isarescu, bancile se -amagesc- cu posibilitatea de a opera in marje largi intre dobanzile active si cele pasive, dar perceptia se va schimba in scurt timp. -Bancile n-au ce face decat sa scada drastic dobanzile la credite. Bancile care se indreapta spre volum si nu mai mizeaza pe o marja mare vor castiga-, a afirmat guvernatorul BNR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.