Home Economic-Financiar Dolarul a sarit de 28.000 lei

Dolarul a sarit de 28.000 lei

DISTRIBUIŢI

Dolarul a depasit, saptamana trecuta, pragul de 28.000 lei, Banca Nationala stabilind vineri un curs de 28.001 lei/dolar. Leul s-a depreciat, astfel, cu 0,51% fata de saptamana precedenta, pierzand 143 unitati in raport cu moneda americana. De la inceputul anului, cand dolarul nu depasise pragul de 26.000 lei, deprecierea monedei nationale in raport cu cea americana a fost de 7,41 de procente. Pentru acest an, oficialii romani si-au propus un curs mediu al dolarului de 28.550 lei, curs luat in calcul si la elaborarea bugetului. Cu toate acestea, operatorii pietei futures de la Sibiu anticipeaza apropierea de pragul de 29.000 lei inca de la finele lunii mai, data pentru care dolarul este cotat la aproape 28.850 lei. Brokerii iau in considerare o astfel de depreciere abrupta in perioada urmatoare, mizand pe faptul ca BNR, care a intervenit puternic in piata saptamana trecuta, pe fondul unui excedent valutar, pentru a -tine cursul jos-, va fi nevoita sa faca o corectie, dat fiind faptul ca deprecierea leului s-a situat mult sub inflatie. Dupa primele trei luni, inflatia a fost de 8,2%, in timp ce, in aceeasi perioada, moneda nationala s-a depreciat cu mai putin de sase procente in raport cu dolarul.

Cursul mediu de 28.550 lei/dolar stabilit pentru acest an este nerealist

Potrivit analistului financiar Ilie Serbanescu, cursul mediu de 28.550 lei/dolar pe care si l-a propus Guvernul pentru acest an este total nerealist, dat fiind faptul ca pragul de 28.000 lei/dolar a fost depasit inca din aprilie. -In momentul de fata, nu exista alta alegere decat aceea de a pastra devalorizarea leului in acelasi pas cu inflatia. O discrepanta prea mare nu trebuie permisa, deoarece moneda nationala nu poate fi mai buna decat economia romaneasca. Or, in prezent, sectorul economic neperformant nu permite cresterea productivitatii muncii, astfel incat inflatia trebuie sa fie transferata asupra cursului. Daca nu mentinem o devalorizare in pas cu inflatia, omoram exportatorii, care nu au competitivitatea necesara de a reduce costurile de productie in tara-, precizeaza Ilie Serbanescu. La randul sau, presedintele Bancii Romane de Scont (BRS), Doru Nicolaescu, anticipeaza o depreciere mai rapida a leului in raport cu dolarul in perioada imediat urmatoare. Potrivit afirmatiilor sale, in ultimile zile s-a constatat deja un pas zilnic de depreciere mai mare decat cel de 15-20 de unitati, consemnat nu cu mult timp in urma. -Banca Nationala a intervenit pe piata pentru a calma deprecierea, insa vanzarile de valuta au fost rezonabile. In ultimile zile s-a remarcat o oarecare ?çnervozitate?ê, mai ales la operatorii de retail. In aceste conditii, este posibila o depreciere mai rapida in intervalul urmator. De altfel, cursul valutar trebuie sa tina pasul cu inflatia pentru a putea fi folosit ca ancora in politica antiinflationista promovata de BNR-, afirma presedintele BRS.

Saptamana trecuta, banca centrala a avut o interventie importanta in piata, in sprijinul monedei nationale, pentru prima data dupa aproape o luna. Saptamana a inceput cu un curs de 27.858 lei/dolar, leul depreciindu-se succesiv cu 26 unitati – marti, 25 unitati – miercuri, 69 unitati – joi si 23 unitati – vineri, cand cursul a depasit pragul de 28.000 lei/dolar. Daca la inceputul anului se consemna un deficit valutar de 51,4 milioane de dolari, in scadere cu peste 30 milioane de dolari fata de finele lunii decembrie 2000, incepand cu saptamana 5-9 februarie Banca Nationala a mentinut permanent un excedent valutar. Anul a inceput cu o reducere a deficitului valutar, in prima saptamana din 2001 banca centrala mentinandu-si pozitia de vanzator net si limitand deprecierea medie a leului, fata de intervalul precedent, la 0,4%. In saptamana 8-12 ianuarie, BNR si-a modificat pozitia pe piata, devenind cumparator net si reusind sa reduca deficitul valutar pana la 8,3 milioane de dolari. Pozitia de cumparator a fost consolidata in urmatoarea saptamana, astfel incat deficitul valutar s-a transformat in excedent (14,9 milioane de dolari), insa leul s-a depreciat putin mai accentuat, cu 0,57 procente. In intervalul imediat urmator, 22-26 ianuarie, pe fondul unui decalaj intre cerere si oferta, s-a ajuns din nou la deficit valutar, BNR vanzand valuta si diminuand pasul mediu saptamanal de depreciere la 0,54%.

Minunea aprecierii leului nu a durat decat o zi

Dupa o diminuare a deficitului valutar la finele lunii ianuarie, in saptamana 5-9 februarie cumpararile nete de valuta ale bancii centrale au restabilit excedentul bugetar la nivelul de 17 milioane de dolari, iar deprecierea medie a monedei nationale nu a depasit 0,51%. In intervalul imediat urmator, cand leul s-a depreciat cu 0,5%, decalajul dintre cerere si oferta s-a accentuat, excedentul valutar fiind superior celui din perioada precedenta. Intre 19 si 23 februarie, Banca Nationala a vandut valuta, diminuand excedentul valutar la 18,7 milioane de dolari, insa leul s-a depreciat cu 0,56 procente. Tendinta s-a inversat in intervalul urmator, dar a revenit in cele doua saptamani care au urmat, cand vanzarile de valuta ale bancii centrale au reusit sa reduca pasul de depreciere la 0,33%, respectiv 0,26%, insa au diminuat excedentul valutar la 1,5 milioane de dolari. In data de 9 marite s-a reusit si prima apreciere in termeni reali a leului in raport cu dolarul din ultimele 12 luni, chiar daca numai cu o unitate. In saptamana 19-23 martie, BNR a reinceput sa cumpere valuta, crescand excedentul valutar la 14 milioane de lei, astfel incat leul s-a depreciat, in medie, cu 0,5 procente. Aceeasi depreciere medie s-a mentinut si intre 26 si 30 martie, insa cu pretul reducerii excedentului valutar la mai putin de jumatate (5,8 milioane de dolari). Luna aprilie a inceput cu o depreciere saptamanala medie de 0,47%, Banca Nationala reincepand sa cumpere valuta. Pana in prezent, cursul valutar mediu lunar a fost de 26.243,05 lei/dolar in ianuarie, 26.815,3 lei/dolar in februarie si 27.299.05 lei/dolar in martie, moneda nationala pierzand in raport cu cea americana 587 de unitati in ianuarie, 546 de unitati in februarie si 507 unitati in martie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.