Home Economic-Financiar Dolarul este cotat pentru sfarsitul lunii iulie la peste 29.600 lei

Dolarul este cotat pentru sfarsitul lunii iulie la peste 29.600 lei

DISTRIBUIŢI

In saptamana 11-15 iunie, cele mai tranzactionate active la Bursa din Sibiu au fost paritatea euro/dolar cu scadenta la o luna si leu/dolar cu scadenta in 31 iulie. Valoarea tranzactiilor a fost de 18 miliarde de lei, fiind realizate 1.397 contracte futures si 888 optiuni, de la inceputul lunii volumul tranzactiilor depasind 62 miliarde de lei. Numarul total al pozitiilor deschise in piata la termen sibiana se ridica vinerea trecuta la 8.716, dintre care 4.184 pentru contracte futures si 4.532 in piata optiunilor.

Dupa ce primele contracte leu/dolar pe iulie au fost tranzactionate de hedgeri la un pret de 30.800 lei, a urmat apoi o -prabusire- a dolarului. Lunea trecuta, pretul de cotare a fost de 29.818 lei, a doua zi acesta scazand la 29.720 lei. La jumatatea saptamanii a fost atins cel mai scazut pret, de 29.538 lei, cumparatorii fortand o scadere. Urmatoarele doua zile au adus insa o crestere a pretului, vineri, 15 iunie, dolarul urcand la 29.610 lei.

Pretul de cotare a dolarului cu scadenta luna aceasta a cunoscut o evolutie descrescatoare. Daca primele contracte au fost realizate la un pret de 29.300 lei, lunea trecuta dolarul a coborat la 29.198 lei. Acelasi trend s-a mentinut pana la sfarsitul saptamanii, cand pretul a fost stabilit la 29.133 lei. Aprecierea leului din piata futures este pusa de Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene, pe seama declaratiilor guvernatorului BNR, privind faptul ca -politicile monetare se vor concentra in exclusivitate catre combaterea inflatiei, celelalte dezechilibre, cum ar fi balanta comerciala externa, urmand a fi rezolvate prin alte mijloace. Anul acesta, tinta principala este inflatia, aparand astfel posibilitatea ca leul sa cunoasca un ritm mai diminuat de depreciere. Aceasta tendinta se manifesta deja in piata spot, unde aprecierea dolarului nu a fost, saptamana trecuta, mai mare de 15 lei/zi, dar inca nu se poate spune cu certitudine ca este un fenomen prelungit sau unul temporar. Brokerii de la Sibiu au simtit aceasta tendinta pe care s-a inscris cursul leu/dolar si au ajustat cotatiile futures, atat in piata pe iunie, cat si in cea pe iulie-, a incheiat dl Popescu.

Saptamana trecuta, au aparut primele cotatii pentru scadentele august si septembrie. Pentru scadenta la trei luni, cotatiile vanzatorilor, de 30.500-30.700 lei, nu au gasit -intelegere- din partea cumparatorilor care iau in calcul ca, in afara anului trecut, august este o perioada in care deprecierea leului atinge cele mai scazute valori lunare, ei oferind un pret de 29.900 lei/dolar. Pentru prima luna de toamna, vanzatorii au solicitat un pret de 31.500 lei, considerat prea mare de catre cumparatori.

Pe parcursul saptamanii trecute, pretul de cotare a monedei unice europene a fost constant, de 25.000 lei pentru scadenta lunara si 26.200 lei pentru cea pe iulie. Marti, 12 iunie, au fost tranzactionate primele contracte pe septembrie la un pret de 28.500 lei, fiind vorba de o operatiune de hedging. Urmatoarele zile au adus o scadere constanta a cotatiilor pentru aceasta scadenta, la sfarsitul saptamanii pretul fiind de 27.000 lei, ceea ce indica scepticismul speculatorilor in ceea ce priveste evolutia monedei unice. Vicepresedintele bursei sibiene considera ca, -in cazul in care evolutia dolarului va fi cea indicata de guvernatorul BNR, cei care vor avea de suferit vor fi exportatorii, ale caror marfuri au ca destinatie, in proportie de 70%, Uniunea Europeana. Moneda unica are o evolutie foarte volatila pe pietele internationale, ultimele luni aducand acesteia o puternica depreciere. Daca in 2000 BNR a intervenit in favoarea exportatorilor, fortand o crestere mai ampla a dolarului, tragand astfel in sus si cursul euro, anul acesta e posibil ca expunerea celor care exporta sa fie mult mai mare, fluctuatiile monedei unice fiind deja resimtite-.

Saptamana trecuta, speculatorii au ramas fideli contractului euro/dolar. In conditiile in care volatilitatea pietei a fost mai redusa in sesiunile din 11-14 iunie, participantii la tranzactii si-au indreptat atentia mai mult asupra pietei optiunilor euro/dolar, in care au realizat 888 contracte si au initiat 1.084 pozitii. Pretul futures al euro, care in primele patru sesiuni s-a inscris in intervalul 84,25-85,55 centi, a urcat vineri pana la nivelul de 86,72 centi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.