Home Economic-Financiar Dorel si nea Gogu au probleme cu Inspectia Muncii

Dorel si nea Gogu au probleme cu Inspectia Muncii

DISTRIBUIŢI

Doua clipuri publicitare ar putea avea probleme cu difuzarea lor pe micile ecrane, deoarece secretarul de stat Mariana Basuc, seful Inspectiei Muncii, le-a pus gand rau, pe motiv ca indeamna angajatii la nerespectarea normelor de securitate in munca.

Cu toate ca dna Basuc nu a nominalizat produsele la care se face reclama, din descrierea facuta de domnia sa rezulta, fara nici un fel de dubiu, ca este vorba de clipul la coniacul Unirea, unde nea Gogu sta pe margine sorbind din sticla si indemnandu-si subordonatul sa dea cu tarnacopul, pana cand se electrocuteaza, si de cel la Pepsi. In acest din urma clip, mai multi lucratori in constructii fac echilibristica pe schele, in incercarea de a prinde o sticla cu bautura racoritoare. -Sunt oripilata de astfel de clipuri, mai ales ca bautura sta la baza producerii a tot felul de accidente de munca-, a declarat secretarul de stat, care a adaugat ca studiaza posibilitatea de a sesiza Consiliul National al Audiovizualului pentru interzicerea difuzarii lor pe micile ecrane.

Tractor -pornit- cu… podul rulant!

In cadrul conferintei de presa de ieri, seful Inspectiei Muncii a prezentat si unele dintre cele mai ciudate accidente de munca ce au avut loc in primele sase luni ale acestui an. De exemplu, la depozitul de fier vechi din Rovinari, niste muncitori s-au apucat sa taie tevile de sprijin ale unei structuri metalice aflate deasupra lor, care, cum era si logic, s-a prabusit peste ei. Alti muncitori au mutat o schela fara sa observe liniile de inalta tensiune, cu care aceasta a intrat in contact si ei s-au electrocutat. In fine, la intreprinderea Nicolina Iasi s-a incercat pornirea unui tractor prin prinderea lui cu un carlig de un pod rulant. Nefiind respectate legile fizicii, rotile din fata ale tractorului s-au ridicat in aer, dupa care au cazut peste tractorist.

Mai multe controale, mai multi contravenienti

In primele sase luni ale acestui an, Inspectia Muncii a controlat 82.250 de unitati, comparativ cu perioada similara a lui 2003, cand au fost controlati numai 66.463.

Cum era si normal, au fost depistate si mai multe incalcari ale legii in domeniul relatiilor de munca, aplicandu-se 14.236 de sanctiuni contraventionale, fata de 7.957 in primul semestru din 2003. Cu ocazia descoperirii acestor nereguli, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 113,38 miliarde de lei. Tot ca urmare a verificarilor efectuate de inspectorii de munca, a fost sistata functionarea a 1.032 de echipamente tehnice din varii domenii de activitate.

In topul domeniilor de activitate unde se utilizeaza munca la negru si nu se respecta legislatia referitoare la securitatea si sanatatea in munca se afla confectiile textile, transporturile rutiere interne si internationale, policlinicile private, cabinetele de medicina naturista si alternativa, comertul, constructiile si intreprinderile unde se utilizeaza substante chimice periculoase.

De asemenea, importante abateri de la securitatea in munca au fost depistate in sectorul minier, in urma celor 43 de controale efectuate la unitati din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Aici, a fost oprita activitatea a 11 abataje frontale de lucru si au fost aplicate doua amenzi contraventionale in valoare de 50 milioane de lei, la exploatarile miniere Petrila si Uricani.

Si in silvicultura, exploatari forestiere si prelucrarea primara a lemnului au fost controlate 562 de intreprinderi, la care s-au constatat 1.531 de deficiente. S-au aplicat, in acest domeniu, sanctiuni in valoare totala de 1,21 miliarde de lei si au fost scoase din functiune sase echipamente tehnice.

De asemenea, au fost facute controale la 118 intreprinderi din domeniul nutreturilor combinate si de receptionare, conservare, pastrare si valorificare a produselor agricole. Aici au fost constatate 45 de neconformitati, pentru care s-au aplicat noua sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 90 milioane de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.