Home Economic-Financiar Dosarul -Comision pentru Romtelecom- starneste furtuna printre politicienii implicati

Dosarul -Comision pentru Romtelecom- starneste furtuna printre politicienii implicati

DISTRIBUIŢI

Asa cum ziarul nostru a aratat, acum cateva zile, marea afacere a privatizarii operatorului de telecomunicatii a avut o parte intunecoasa in care autoritatile vor acum sa aduca lumina. Comisionul platit firmei de consultanta Goldman Sachs este acum luat la puricat de Politie. Fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, sustine ca ancheta declansata cu privire la privatizarea Romtelecom si la comisionul acordat firmei Goldman Sachs pentru consultanta oferita la privatizarea societatii reprezinta -punctul culminant in campania indreptata impotriva fostului FPS- si a sa personal. Sarbu spune ca acordarea comisionului a fost stabilita in baza unui act aditional la contractul semnat de consultanti cu Ministerul Comunicatiilor si a fost efectuata -cu stiinta- Comisiei de Coordonare a Privatizarii, conduse de primul-ministru si din care faceau parte ministrul justitiei, ministrul finantelor, ministrul apararii nationale, ministrul comunicatiilor, presedintele FPS si presedintele Romtelecom.

-Eu am fost numit la conducerea FPS cu zece zile inainte de semnarea contractului prin care se prevedea un comision fix de un milion de dolari si un comision de succes de 0,5%, dar nu mai mic de opt milioane de dolari-, a declarat Sarbu, precizand ca plata ar fi trebuit efectuata, conform aceluiasi contract, de Ministerul Comunicatiilor si Romtelecom. -Dupa ce contractul a fost semnat, consultantul a venit la Guvern, care a cerut FPS sa dea banii. Eu am atras atentia ca FPS nu are nici o relatie contractuala si nu are un temei legal pentru achitarea sumei, motiv pentru care am cerut semnarea unui act aditional prin care FPS sa devina parte, ceea ce s-a si facut-, a adaugat fostul presedinte al FSP. -Regret ca APAPS se preface ca nu intelege ca totul s-a intamplat cu respectarea legilor, nu numai a celor romanesti, ci si a celor internationale-, mai spune Radu Sarbu.

Stoica il contrazice pe Sarbu

Comisia guvernamentala de privatizare a Romtelecom s-a ocupat de aspectele -politice- ale privatizarii si nu de cele tehnice, a declarat, ieri, presedintele PNL, Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei si membru in aceasta comisie. Stoica l-a contrazis astfel pe fostul presedinte al FPS Radu Sarbu, care a afirmat ca valoarea comisionului de succes pentru firma Goldman Sachs a fost stabilita -cu stiinta- Comisiei guvernamentale pentru privatizarea Romtelecom, din care faceau parte premierul, ministrul justitiei, ministrul finantelor, ministrul apararii nationale, ministrul comunicatiilor, presedintele FPS si presedintele Romtelecom.

-Conditiile tehnice ale privatizarii au fost analizate, studiate si acceptate de cei care au responsabilitatea efectiva, concreta, a procesului de privatizare-, a spus Stoica. Intrebat daca nu a existat o discutie despre comision in cadrul Comisiei guvernamentale, Stoica a spus ca nu isi aminteste de asa ceva. -Sau poate ca nu am participat eu la o asemenea discutie-, a adaugat fostul ministru al justitiei.

Sorin Pantis crede ca nu s-a incalcat legea

Initial, fostul ministru al comunicatiilor din perioada privatizarii operatorului national de telecomunicatii nu si-a reamintit, ieri, detaliile legate de aceasta tranzactie. Pe masura ce discutia a avansat, domnia-sa a pledat pentru corectitudinea deciziei din acel moment. -La data la care s-a incheiat contractul de consultanta au existat trei parti: Ministerul Comunicatiilor, Romtelecom si Goldman Sachs. In contract se specifica clar ca cel care va suporta plata celor doua componente din contract – taxa fixa si onorariul de succes – in valoare de noua milioane de dolari este Romtelecom. Nu cred ca este esential totusi daca a platit Romtelecom sau FPS onorariul consultantului, pentru ca, in momentul in care s-a incheiat contractul, Romtelecom era tot statul roman. Deci, cel care platea in momentul incheierii contractului era tot statul roman, intr-o forma sau alta. Sigur, ulterior, plata s-a facut din banii ce au fost varsati de investitorul grec in conturile FPS (jumatate din suma totala a tranzactiei), pentru ca OTE a refuzat sa suporte aceasta plata dupa ce a semnat contractul de privatizare. Cea mai buna varianta era ca FPS sa ordone Romtelecom sa plateasca serviciile de consultanta. Totusi, logica de la acea vreme a fost ca cel care plateste este un agent al statului, care in faza initiala a fost Romtelecom (la care statul era actionar 100%), pentru ca apoi sa revina unui alt agent al statului, respectiv FPS. Important este ca plata nu s-a facut din fonduri de la buget. Aici mai intervine un aspect. Legea are o scapare: ii da voie FPS sa isi opreasca pana la 20% din rezultatul unei privatizari. La o privatizare de dimensiunile Romtelecom, unde s-au incasat sute de milioane de dolari, suma care ii revine FPS conform legii este imensa. Tocmai de aceea s-a hotarat sa se plateasca din fondurile FPS. Nu era bine ca din suma ce a reprezentat marire de capital social (circa 335 milioane de dolari s-au intors la companie pentru investitii) sa se plateasca cele opt milioane de dolari-, precizeaza Sorin Pantis.

-Ambiguitatea deciziilor de la acea vreme este unul dintre motivele pentru care eu am considerat o mare greseala transferul actiunilor Romtelecom de la minister la FPS. Daca FPS nu ar fi preluat actiunile in contractul de consultanta, ar fi ramas aceleasi parti. Ministerul Comunicatiilor era reprezentat in Guvern, ar fi putut sa initeze o hotarare de guvern, mult mai simplu decat ar face-o vreodata FPS, prin care stabilea clar fie sa aloce bani de la buget pentru a efectua plata, fie sa plateasca Romtelecom. Ar fi fost mult mai simplu-, a conchis fostul ministru.

Caseta

Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a declarat, marti, la o audiere in Comisia de privatizare a Senatului, ca Inspectoratul General al Politiei face o -ancheta specifica- in legatura cu un comision de noua milioane de dolari, acordat de FPS firmei Goldman-Sachs pentru consultanta oferita la privatizarea Romtelecom. Ancheta se efectueaza intrucat plata acestui -onorariu de succes- nu a avut temei legal. Musetescu a apreciat ca, -in cel mai bun caz-, acest onorariu de succes trebuia platit de Romtelecom si nu de FPS. El a precizat, ulterior, presei ca a existat o hotarare a Consiliului de Administratie al FPS, in baza careia s-a platit onorariul de succes catre Goldman Sachs. Ministrul privatizarii le-a mai spus senatorilor din Comisia de privatizare ca si valoarea onorariului incasat de Goldman Sachs este contestata de Ministerul Finantelor Publice, intrucat aceasta firma ar fi trebuit sa obtina doar 6,75 milioane de dolari, adica 1% din suma obtinuta de statul roman pentru vanzarea Romtelecom, in loc de noua milioane de dolari. Ovidiu Musetescu a precizat ca IGP a fost sesizat de Ministerul Finantelor, urmare a unui control, care a durat mai multe saptamani, efectuat de o comisie mixta a acestui minister, impreuna cu ofiteri de politie. El a mai spus ca exista unele -concluzii nedezvaluite- ale acestui control.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.