Home Economic-Financiar Doua emisiuni de obligatiuni, in valoare de aproape 10 milioane de euro

Doua emisiuni de obligatiuni, in valoare de aproape 10 milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Piata obligatiunilor corporative va cunoaste, in curand, cateva modificari, ca rezultat al listarii a doi emitenti din domeniul serviciilor financiare. Este vorba despre societatea bancara Finansbank, aflata la prima emisiune de astfel de obligatiuni si de International Leasing, aflata deja la ce-a de-a treia. Valoarea emisiunii Finansbank se ridica la 8,75 milioane de euro, in timp ce emisiunea International Leasing este de 1,2 milioane de euro.

Dupa modelul preluat de la Banca Romana de Dezvoltare (BRD) sau Raiffeisen Bank, actionarii Finansbank Romania au aprobat, in luna august, o emisiune de obligatiuni corporative in valoare de 350 miliarde de lei. Fondurile atrase urmeaza sa asigure finantarea dezvoltarii si cresterii portofoliului de credite pe termen lung. Cele 35.000 de obligatiuni cu o valoare nominala de 10 milioane de lei/titlu vor fi listate la BVB. Titlurile vor avea o maturitate de trei ani, iar rata dobanzii va fi calculata ca medie a dobanzilor pentru imprumuturile acordate (BUBOR) si dobanzile oferite pentru depozite (BUBID) pe piata interbancara romaneasca la trei luni.

Finansbank isi majoreaza si capitalul social

De asemenea, actionarii au aprobat majorarea capitalului social cu 125,34 miliarde de lei, pana la 600 miliarde de lei, prin emiterea a 5,829 milioane actiuni la o valoare nominala de 21.500 lei/actiune. Titlurile vor fi oferite spre subscriere actionarilor inregistrati pana la data de referinta, 16 august. Pentru fiecare actiune detinuta, actualii proprietari au dreptul sa subscrie si sa achizitioneze 0,26 noi actiuni. In luna mai a acestui an, Finansbank Romania si-a majorat capitalul social cu 100 miliarde de lei, de la 374,7 miliarde de lei la 474,7 miliarde de lei, prin aport in numerar al actionarilor. In luna februarie 2000, Finansbank AS – Turcia a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Bancii de Credit Industrial si Comercial (BCIC), banca cu capital mixt romano-american infiintata in 1993. Dupa ultima majorare, operata in luna mai, Finansbank AS controleaza 71,8% din capitalul filialei din Romania. Un pachet de 4,82% din actiuni se afla in posesia Finans Leasing Romania, iar restul de 23,38% din capital in proprietatea unui numar de 667 persoane fizice si juridice. Parte a FIBA Group, Finansbank Romania a inregistrat, in 2003, un profit net de 79,7 miliarde de lei, comparativ cu pierderi de 21,4 miliarde lei la sfarsitul anului 2002.

A treia emisiune pentru International Leasing

Actionarii International Leasing au aprobat, la finele lunii august, lansarea celei de-a treia emisiuni de obligatiuni, denominata in lei, reprezentand echivalentul a 1,2 milioane de euro, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, directorul general al societatii, Ioana Teodorescu. -Dupa ce, initial, am planificat o emisiune de obligatiuni de maxim 75% din capitalul societatii, ca urmare a modificarilor legislative recente, am decis majorarea valorii emisiunii-, a precizat Teodorescu. Valoarea nominala a unei obligatiuni, pretul de emisiune, rata dobanzii, scadenta si termenele la care vor fi platite dobanzile urmeaza sa fie stabilite de catre administratorul unic. Finantarea pe piata de capital este considerata de conducerea International Leasing din ce in ce mai importanta pentru o societate de profil, in conditiile in care atragerea fondurilor din sistemul bancar reprezinta un proces mai complicat, avand in vedere reglementarile impuse. Din pacate, nu se stie exact la care dintre cele doua Burse se vor tranzactiona aceste valori mobiliare, actiunile companiei fiind tranzactionate in acest moment la Bursa Electronica Rasdaq (BER).


Piata obligatiunilor BVB

In momemtul de fata, sectorul obligatiunilor corporative de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cuprinde doua societati bancare. Banca Romana de Dezvoltare a lansat la jumatatea lunii aprilie o emisiune in valoare de 500 miliarde de lei, fiind la acea data prima banca din Romania care a apelat la aceasta forma de imprumut. Emisiunea a fost subscrisa integral la numai patru zile de la aparitie. Modelul a fost preluat si de Raiffeisen, oferta bancii constituindu-se in cea mai mare emisiune de obligatiuni corporative din Romania, interesant fiind faptul ca valoarea ei, de 1.200 miliarde de lei, a depasit-o pe cea a intregii piete de obligatiuni aflate in desfasurare in acel moment. De curand, o alta societate bancara, si anume Banca Carpatica, si-a exprimat intentia de a emite obligatiuni corporative. Termenul fixat se pare ca este sfarsitul acestui an, iar valoarea se va situa la limita maxima permisa de lege, adica la 75% din capitalul social al bancii. In acest sens, capitalul social va fi majorat, pana la sfarsitul lunii august, cu 190 miliarde lei si va totaliza 915 miliarde de lei. In aceste conditii, Carpatica poate emite obligatuini in suma totala de 685 miliarde lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.