Aproape doua treimi dintre familiile din Capitala risca sa nu-si poata plati facturile catre regiile furnizoare de utilitati publice, din cauza cotelor ridicate la intretinerea din aceasta iarna, potrivit unei estimari a Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR).
Pe de-o parte, valoarea facturilor pentru apa calda si caldura furnizate in luna decembrie a crescut simtitor, atat din cauza cresterii consumului pe fondul temperaturilor foarte scazute, cat si a pierderilor din retea. Pe de alta parte, beneficiarii de ajutoare pentru caldura (acordate in baza Legii venitului minim garantat) isi vor primi abia in februarie banii pentru luna decembrie, in conditiile in care au la dispozitie doar 15 zile pentru plata intretinerii.
-La nivel national exista, la ora actuala, peste un milion de familii care au datorii la intretinere. In Capitala, potrivit situatiei pe luna decembrie, aproape 200.000 de familii, din totalul de peste 600.000 la nivelul intregului oras, au restante la intretinere. Din cauza facturilor pe luna decembrie – care s-au dublat, practic, fata de luna noiembrie – numarul datornicilor la intretinere se va dubla statistic-, a declarat, ieri, Radu Opaina, presedintele FAPR. El sustine ca, din cauza temperaturilor exterioare extrem de scazute, regia bucuresteana de termoficare a dublat, in decembrie, cantitatea de agent termic livrat populatiei.
Poate cel mai dramatic caz este cel al unor locatari din zona Liviu Rebreanu (cartierul Titan), care au de platit facturi de aproape cinci milioane de lei la intretinere. -Aceste cote extrem de ridicate au drept principal motiv starea precara a punctelor termice, care inregistreaza pierderi de peste 20-30%, pierderi regasite in facturile populatiei-, a precizat Opaina.
Potrivit reprezentantilor RADET, cresterea facturilor la intretinere este o -situatie generalizata- la nivelul intregii Capitale. Ei sustin insa ca principala cauza a acestei situatii este dublarea cantitatii agentului termic livrat catre populatie, pe fondul scaderii temperaturilor exterioare.
Referindu-se la situatia locatarilor din zona Liviu Rebreanu, oficialii RADET sustin ca -factura corespunde cu realitatea-: blocul respectiv are 65 de apartamente, din care 50 cu trei camere, iar 15 cu patru camere. In aceste conditii, factura la apa calda si caldura pentru un apartament cu trei camere din blocul respectiv a ajuns de la 1,1 milioane de lei (in noiembrie) la 2,4 milioane de lei in decembrie. Acelasi calcul, efectuat pentru un apartament de patru camere, indica o factura de 3,2 milioane de lei numai pentru consumul de caldura din decembrie.
-Aceasta reprezinta numai costul pentru caldura. La acesta se adauga cate 400.000 de lei de persoana – cheltuieli pentru alte utilitati. Deci, o familie de patru persoane care locuieste intr-un apartament cu trei camere trebuie sa achite patru milioane de lei la intretinere pentru luna decembrie-, afirma Opaina.
Intr-o situatie la fel de disperata se afla insa si familiile care beneficiaza de ajutoare pentru caldura in baza Legii venitului minim garantat. Intai, ajutoarele pentru decembrie vor fi platite abia in februarie. Pana atunci, bucurestenii va trebui sa faca rost de bani sa plateasca intretinerea intrucat, conform noilor reglementari, nu au decat 15 zile la dispozitie pentru acest lucru. In al doilea rand, din cauza unei hotarari a Consiliului General (CGMB) emise acum un an, unele primarii de sector restrang dreptul unora dintre saraci de a beneficia de compensatii banesti pentru caldura.