Evaziunea fiscala din domeniul produselor accizabile, respectiv al produselor petroliere este foarte ridicata, iar inspectorii de control ai Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) s-au obisnuit deja cu metodele, fie clasice, fie inovatoare, de operare. Pagubele aduse la bugetul de stat sunt in cele mai multe cazuri de zeci de miliarde de lei, iar subiectii ori dau bir cu fugitii, ori incearca sa-si acopere urmele, cesionand firmele prin intermediul carora au operat.
Gyula a plecat -ghiulea- din tara, cu 13 miliarde in buzunar
In dorinta de a fura statul, administratorul firmei bihorene SC X-Treme Net SRL, cetateanul ungur Racz Gyula, nu a dat dovada de prea multa ingeniozitate. Chiar si asa, el a reusit insa, dintr-un singur foc, sa fraudeze bugetul statului cu 17,4 miliarde de lei. Gyula a utilizat cea mai simpla metoda de operare, respectiv a cumparat, a vandut, nu a platit nimic statului, dupa care a dat bir cu fugitii, parasind tara. Astfel, societatea s-a aprovizionat de la diversi furnizori cu produse reprezentand combustibil, respectiv vegasol, solvent si solvexol, urmand ulterior sa vanda o parte din acestea, fara a respecta legea si fara sa plateasca taxele aferente catre stat. Nefiind nici producatoare si nici importatoare de carburanti auto, societatea nu se incadra in categoria platitorilor de accize. Dar, pentru ca administratorul firmei a scos la vanzare aceste produse drept combustibil sau carburant, societatea avea obligatia de a colecta si de a plati accizele aferente cantitatilor tranzactionate. Administratorul ungur Gyula si-a facut insa calculele si a considerat ca trebuie sa-si insuseasca suma de 13,32 miliarde de lei, cat reprezentau toate aceste taxe pe care le datora statului. Evazionistul a mai -umblat-, de asemenea, si la TVA si la impozitul pe profit, tragandu-si si de acolo alte peste patru miliarde de lei. Suma totala cu care administratorul firmei X-Treme a reusit sa fraudeze statul se ridica la 17,4 miliarde de lei, calculandu-se, totodata, dobanzi si penalitati in valoare totala de aproape trei miliarde de lei. Desi i s-a facut sesizare penala, Racz Gyula nu este insa de gasit, inspectorii de control banuind ca acesta ar fi parasit tara.
Datorii -uitate-, prin cesionarea partilor sociale
-Evaziunea fiscala este prezenta, intr-o masura mai mare sau mai mica, in toate domeniile de activitate, iar acest fapt nu mai mira pe nimeni-, precizeaza presedintele ANAF, facand astfel referire la un alt caz de frauda. Solutia la care a apelat administratorul societatii SC Hornea SRL Timis a impresionat atat prin gravitate, cat si prin complexitate. Pentru a scapa de plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, administratorul firmei, Hornea Ionel, a cesionat partile sociale. Dupa ce societatea care avea obiect de activitate -productia industriala si comertul cu amanuntul- a intrat in septembrie 2002 in procedura de reorganizare si lichidare, administratorul a cesionat partile sociale, numindu-l administrator pe Eugeniu Ratiu, fara a avea insa avizul instantei sau al judecatorului sindic. Cesiunea a avut astfel drept scop -acoperirea- ilegalitatilor comise de administrator, respectiv nedepunerea situatiilor financiare din perioada aprilie 2003 si pana in prezent, lipsa oricarei evidente contabile in intervalul noiembrie 2002-mai 2003, neinregistrarea facturilor de vanzare si declararea unui sediu fictiv al societatii.
Facturi emise, dar neinregistrate
In perioada decembrie 2002-martie 2003, societatea a vandut motorina, benzina premium, materiale de constructii si anvelope in valoare totala de peste doua miliarde de lei. Desi a emis 14 facturi fiscale, administratorul Hornea Ionel nu le-a inregistrat in evidentele contabile, suma cu pricina neregasindu-se in declaratiile si deconturile de TVA, depuse de societate in aceasta perioada. Cele 14 documente cu regim special aveau seriile care se identificau la cinci blocuri fiscale, ridicate prin delegatii de la furnizorii autorizati de catre Eugen Ratiu si Alexandru Taran. -Avand in vedere ca cea mai mare parte a acestor documente achizitionate lipseau din gestiunea societatii, s-a procedat la metoda de estimare a veniturilor realizate pe baza tuturor facturilor din cele cinci blocuri, prin calcularea veniturilor medii la o factura-, precizeaza ANAF. Veniturile realizate efectiv de societate s-au ridicat astfel la 35,21 miliarde de lei, iar prejudiciul adus bugetului de stat este de peste 13 miliarde de lei.