Home Economic-Financiar Doua scenarii pentru strategia siderurgiei romanesti

Doua scenarii pentru strategia siderurgiei romanesti

DISTRIBUIŢI

Strategia de restructurare a industriei siderurgice, ce include toate societatile din domeniu, inclusiv cele privatizate, elaborata de Minsiterul Industriei si Resurselor, a primit girul Executivului, a declarat ministrul industriei, dl Dan Ioan Popescu. Pornind de la situatia actuala a societatilor din industria siderurgica, au fost intocmite doua scenarii – pesimist si optimist – privind evolutia acestora pe o perioada de 5 si, respectiv, 10 ani. Prognozele pentru consum au fost realizate pe termen mediu pentru o crestere anuala a PIB cu 4,5% si a consumului final cu 4,3%, iar pe termen lung s-a luat in calcul o majorare cu 5,5 % a PIB si cu 5,4% a consumului final. -Dupa aplicarea programului de restructurare, capacitatile operationale de otel ale Romaniei vor fi de 8,5-9 milioane tone/ an, din care 5,5 milioane tone la SIDEX Galati. Productia realizata in sectorul siderurgic va asigura necesarul pentru consumul intern si un export de circa doua milioane tone/ an -, a precizat dl Dan Ioan Popescu, dupa realizarea programelor de restructurare siderurgia romaneasca va fi la nivelul performantelor tehnico-economice europene, inregistrand un profit anual net de aproape 100 milioane de dolari in 2005, respectiv circa 115 milioane de dolari /an in 2010. Pentru productia de otel prognozata, in industria siderurgica vor lucra direct in sectorul productiv, dupa restructurare, circa 65.000 de angajati in anul 2005 si circa 55.000 de angajati in 2010, conform variantei optimiste. Scenariul pesimist prevede diminuarea personalului la 63.500 dupa cinci ani si la 53.000 dupa zece ani. -Restructurarea siderurgiei nu presupune disponbilizari masive de personal. Reducerea numarului de angajati de la 77.000, cat sunt in prezent, la circa 53.000 se va face treptat, in principal pe cale naturala si prin externalizarea unor activitati auxiliare-, a afirmat ministrul industriei. Costul restructurarii sociale este estimat la circa 135 milioane de dolari, din care masuri pasive (plati compensatorii, ajutor somaj) cinci milioane de dolari, masuri active (reconversie profesionala si alternativa sociala) 55 milioane de dolari, crearea de noi locuri de munca – 75 milioane de dolari. Costul total pe componenta sociala de 135 milioane de dolari include si restructurarea sociala de la SIDEX Galati, pe termen lung evaluata la circa 11.000 persoane.

Costurile totale ale restructurarii sunt de circa 700 milioane de dolari, in care nu sunt incluse si sumle necesare acestui proces la SIDEX Galati. De altfel, ministrul industriei a precizat ca SIDEX Galati a fost analizat separat avand in vedere ca se afla in perioada de negocieri in vederea privatizarii cu compania LNM Holding. Chiar daca unele societati din domeniu au inceput procedurile de restructurare si modernizare inca din acest an, ministrul industriei apreciaza ca investitiile masive pentru realizarea acestor obiective se vor derula in intervalul 2002-2004, avand ca efecte cresterea productiei. Ministrul industriei afirma ca, in cazul unitatilor la care statul detine pechetul majoritar finantarea restructurarii va fi asigurata, cel mai probabil, din credite externe, cu garantia statului, in cazul societatilor aflate in proprietate privata responsabilitatea identificarii surselor de finantare revenind proprietarilor. Din totalul de 700 milioane de dolari, circa 188 milioane de dolari reprezinta costurile aferente restructurarii financiare si reprezinta ajutoare din trecut si datorii inregistrate in principal la bugete.

Strategia restructurarii industriei siderurgice are ca obiectiv relansarea productiei, care a scazut drastic dupa 1990, ca urmare a reducerii cererii interne. Obiectivele acesteia au fost stabilite de comun acord cu toate societatile din domeniu, patronate, fiind transmisa ca document oficial Uniunii Europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.