Federatia Nationala a Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase (FMPPS) – -Diamond Gold- – estimeaza ca, din totalul anual de 15 tone de aur tranzactionat pe piata romaneasca, aproape 70% provine din contrabanda si intrari frauduloase. Aceasta situatie a fost creata, de-a lungul ultimilor 15 ani, inclusiv din cauza fiscalitatii exacerbate ce apasa asupra industriei autohtone a prelucrarii metalelor pretioase. Bijutierii spun ca, dincolo de intrarile frauduloase pe care le cunoastem cu totii (introducerea de bijuterii prin diverse locuri ascunse in masini sau bagaje si nedeclararea acestora in vama), se pot opera si intrari legale de metale pretioase, de pe urma carora statul nu castiga nimic. In consecinta, reprezentantii acestei federatii patronale solicita reducerea fiscalitatii, respectiv a accizelor si taxelor vamale la importurile de bijuterii din aur.
Conducerea Federatiei Nationale a Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase (FMPPS) – -Diamond Gold- – a anuntat, ieri, ca din totalul anual de 15 tone de aur tranzactionat pe piata romaneasca aproape 70% se acopera prin contrabanda. In consecinta, reprezentantii acestei federatii patronale solicita reducerea fiscalitatii, respectiv a accizelor si taxelor vamale la importurile de bijuterii din aur.
Federatia -Diamond Gold-, care reuneste sase organizatii din domeniul prelucrarii metalelor si pietrelor pretioase si colaboreaza cu alte cinci, propune in primul rand desfiintarea accizelor pentru bijuterii, ca principala solutie pentru combaterea pietei negre din aceasta industrie.
Cu bijutieri de talie mondiala, importam… manopera!
Cu toate ca profesionalismul bijutierilor romani se ridica la niveluri comparabile cu cele mai pretentioase standarde internationale, -Romania e tributara importurilor de bijuterii in proportie de peste 80%, acestea provenind mai ales din Turcia sau Italia-, a declarat prim-vicepresedintele federatiei patronale -Diamond Gold-, Mihail Pacioianu. El a explicat ca, din cauza lipsei unor tehnologii moderne, romanii sunt nevoiti sa exporte materia prima (aur, lingouri sau diverse rupturi), apoi sa importe bijuteriile astfel confectionate din acea materie bruta – schimburi care poarta denumirea de -perfectionare pasiva-, practic un fel de import de manopera. Insa, in momentul importului, aceste bijuterii sunt purtatoare de accize si taxe vamale, fapt care scumpeste peste masura respectivele produse. Tocmai de aceea, FMPPS si organizatiile afiliate solicita desfiintarea accizelor la aceste importuri.
Fraude se pot face si respectand legea
Primul si cel mai grav efect al fiscalitatii exacerbate ce apasa asupra industriei autohtone a bijuteriilor consta intr-o incurajare permanenta si o dezvoltare fara precedent a pietei negre. Pentru ca, dincolo de intrarile frauduloase pe care le cunoastem cu totii (introducerea de bijuterii prin diverse locuri ascunse din masini sau bagaje si nedeclararea acestora in vama), se pot opera si intrari legale de pe urma carora statul nu castiga nimic. Spre exemplu, -daca un operator importa argint din Thailanda in Germania (cu o taxa de 5%), apoi din Germania in Romania (cu taxa vamala zero), acesta a iesit mult mai ieftin decat la un import direct din Thailanda in Romania, pentru care ar plati o taxa vamala de 30%-, ne-a explicat patronul unei companii de profil, prezent la conferinta organizata de -Diamond Gold-.
Vom avea o Bursa a metalelor si pietrelor pretioase
Unul dintre obiectivele imediate ale federatiei patronale este constituirea unei piete organizate a metalelor si pietrelor pretioase si semipretioase, pentru ca -in acest moment, ofertele si cererile circula haotic, iar vanzatorii de materii prime si cumparatorii (bijutierii) se intalnesc aproape intamplator-, a mai spus Mihai Pacioianu. Astfel ca, avand in vedere situatia pietei autohtone, dar si ca reactie la oferta recent lansata de catre Banca Comerciala Romana de a cumpara aur de la populatie, conducerea -Diamond Gold- a hotarat ca, in cursul lunii ianuarie (in jurul datei de 15), sa se infiinteze Bursa Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase. Aceasta nu va functiona chiar ca o institutie bursiera (sau ca o Bursa de marfuri), dar – in opinia initiatorilor – -va introduce mecanisme legale in toate tranzactiile de materii prime, bijuterii, utilaje de realizare a bijuteriilor etc.- Cat despre aliaje… -putem spune ca in Romania nu exista o piata reala a aliajelor pentru bijuteriile din aur, totul se aduce din import-, ne-a declarat dl Serge Aisler, directorul general al Mega Jewerly Group, producator de bijuterii si linii de finisaj. El a mai spus ca, pe langa infiintarea Bursei, -ar fi necesara organizarea de intalniri periodice intre reprezentantii bijutierilor si cei din cadrul politiei sau din vama-, pentru ca autoritatile sa fie mai eficiente in combaterea pietei negre-.
Bursa Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase, care va functiona in cladirea Palatului UGIR-1903, va fi compusa din urmatoarele elemente definitorii: – un centru angro de bijuterii din aur si argint prin care, potrivit initiatorilor, -vor fi eliminate riscurile de calatorie si cheltuielile cu transportul- – o banca a metalelor pretioase, in care se vor opera diverse intermedieri – o consignatie specializata – o casa de licitatii, care va organiza sedinte lunare cu preturi de pornire bine reglementate – un salon permanent in care vor fi expuse numai piese din productia autohtona – laboratoare de specialitate, capabile sa emita buletine de analiza, in vederea autentificarii bijuteriilor. Potrivit estimarilor, pe piata romaneasca a metalelor si pietrelor pretioase si semipretioase activeaza in prezent aproape 6.000 de operatori si 2.000 de bijutieri, majoritatea provenind, in sectorul privat, din sistemul Cooperatiei Mestesugaresti.
Aurarii romani, de 10 ori mai prost platiti decat in UE
Daca la toate acestea mai adaugam si faptul ca bijutierii romani castiga in Romania intre 150 si 3-400 euro pe luna, in timp ce in Occident cel mai prost platit dintre bijutieri are un venit de cel putin 2.000 de euro pe luna, avem un tablou complet al tristei realitati din industria romaneasca. Important este ca, in sfarsit, au aparut si cateva solutii pentru ameliorarea situatiei astfel create, masuri ce se cristalizeaza abia acum, cand intreprinzatorii din industria de bijutierii incep sa stranga randurile, constituind federatia patronala de profil.