Potrivit datelor oficiale facute publice ieri de catre Institutul National de Statistica (INS), deficitul comercial in primele 10 luni ale acestui an a ajuns la aproximativ 11,25 miliarde de euro in preturi FOB/CIF, echivalentul a aproximativ 8,73 miliarde de euro in preturi FOB/FOB. Fata de perioada similara a anului trecut, deficitul este mai mare cu 3,5 miliarde de euro in preturi FOB/CIF, echivalentul a aproximativ 3 miliarde de euro in preturi FOB/FOB. Pe de alta parte, dupa cum am mai precizat in editiile anterioare, datoria externa a Romaniei a atins deja recordul istoric de 26 miliarde de euro.
Ca aproape in fiecare luna din ultimii ani, importurile romanesti au un ritm de crestere mai mare decat cel al exporturilor. Si in luna octombrie s-a pastrat acelasi scenariu, in sensul ca importurile au crescut cu 14,7% fata de cele din luna septembrie, insumand in preturi CIF 3,88 miliarde de euro, in timp ce exporturile, in preturi FOB au atins abia 2,25 miliarde de euro, in crestere cu doar 1,9% fata de cele realizate in luna anterioara. Desigur, fata de aceeasi luna a anului trecut, exporturile au crescut cu 15,8%, dar in dreptul importurilor se inregistraza o valoare cu 26% mai mare. Chiar si cele mai optimiste prognoze prevad o accentuare a cresterii ritmului importurilor fata de cel al exporturilor si in primii ani de integrare europeana, in special pe relatia intra UE, fapt similar cu cel inregistrat de catre toate tarile nou-integrate in valul anterior.
Salt de 16%
Valoarea totala a exporturilor romanesti in perioada ianuarie – octombrie, in preturi FOB, se apropie de 21,4 miliarde de euro, cu 16% mai mare decat cea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Dar structura exporturilor a suferit o interesanta schimbare la -varf-, in sensul ca exportul de masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice si electronice, cu 20,2% din total, l-a devansat pe cel al articolelor de imbracaminte, care mai detine abia 16,4%. Totusi, in ansamblu, doar 6 sectiuni din cele 22 ale nomenclatorul combinat detin impreuna 77,3% din totalul exporturilor.
In acest context, trebuie remarcat ca valoarea exporturilor catre tarile din UE in aceste prime noua luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut, au crescut cu 16,1%, ponderea acestora fiind de 68% din totalul exporturilor romanesti. De altfel, 41,4% din exporturile noastre in aceste prime zece luni ale acestui an au avut ca destinatii Italia, Germania si Franta, prima dintre aceste tari fiind de altfel si principalul beneficiar al marfurilor romanesti, detinand o pondere de 18,3%.
78%, importuri definitive
In aceeasi perioada de timp, in Romania au intrat marfuri diverse, care in preturi CIF au insumat 32,6 miliarde de euro, adica aproximativ 30 miliarde de euro in preturi FOB, valoare cu 24,7% mai mare fata de cea inregistrata in primele 10 luni ale anului trecut. Si in acest caz exista o particularitate, in sensul ca in structura importurilor, tot sase din cele douazeci si doua de sectiuni de bunuri din nomenclator detin impreuna 76,1% din totalul importurilor. Totusi, structura acestora pe sectiuni ale nomenclatorului se mentine, chiar daca importurile de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate, materii textile au inregistrat o scadere fata de inceputul anului in ce priveste ponderea acestora in totalul importurilor. Pe primul loc se situeaza, cu 23,9%, importul de masini si dipozitive mecanice, electrice si electronice, sectiune urmata, normal, de cea a produselor minerale, cu 15,5%.
Si in cazul importurilor, valoarea celor provenite din tarile UE, in aceste prime 10 luni ale anului, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2005, a crescut cu 24,6%, iar ponderea importurilor din aceasta zona economica in totalul importurilor romanesti au atins o pondere de 62,5%. Trebuie mentionat ca importurile din aceleasi trei tari, Italia, Germania si Franta, au o pondere de 36,3% din total importuri, in timp ce acele din Rusia, in special gaze si produse minerale, ating aproximativ 8,5% din total.
Dupa regimurile vamale, 77,9% reprezinta importuri definitive, 20,8% importuri temporare, iar 1,3% sunt importuri de bunuri rezultate din perfectionarea pasiva, in afara tarii, a unor bunuri exportate temporar in acest scop si importuri de bunuri in regim de leasing financiar.