Investitiile planificate de intreprinderile mici si mijlocii sunt sustinute din fonduri proprii in proportie covarsitoare (87,5% in cazul investitiilor mici, respectiv 77,4% in cazul celor mari), se arata intr-un sondaj realizat de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie cu asistenta PHARE. Respectivele companii evita atragerea de surse bancare, acestea fiind utilizate de mai putin de jumatate din cei chestionati.
Sondajul, efectuat in perioada 15 aprilie-30 iunie 2004 in randul a aproape 1.000 de intreprinzatori, mai evidentiaza faptul ca 30% din reprezentantii microintreprinderilor nu-si propun sa realizeze nici o investitie. Aceeasi atitudine se observa si in randul companiilor mici (18,3%), ca si in cazul celor mijlocii (14,7%). Cat priveste finantarea din surse guvernamentale, aceasta este considerata ca o sursa de completare a fondurilor necesare, si nu una de baza.
Sondajul realizat de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie cu asistenta PHARE evidentiaza, in continuare, faptul ca in toate sectoarele de activitate investitiile mici sunt preponderente, osciland intre 51,6% pentru alte servicii si 72,8% in transporturi si comunicatii. Investitiile mari sunt preconizate in industrie si energie, precum si in comert, in proportie de peste 20%.
Un sfert din IMM-uri nu vor sa faca nici o investitie
Din totalul IMM-urilor chestionate, 28,4% au declarat ca nu intentioneaza sa faca nici o investitie. Din punctul de vedere al repartizarii pe domenii de activitate, intreprinderile care nu au nici o intentie investitionala sunt distribuite astfel: 34% in agricultura si pescuit, 26% in industrie si energie, 25% in constructii, 28% in comert, 33,3% hoteluri si restaurante, transport si comunicatii 23,2%, respectiv alte servicii – 33,3%.
Toate microintreprinderile ignora piata de capital
Una dintre concluziile surprinzatoare ale sondajului ANIMMC-PHARE este aceea ca, din portofoliul de surse de finantare pentru investitiile realizate de cei chestionati, piata de capital lipseste cu desavarsire. Majoritatea investitiilor mici sunt finantate numai din fonduri proprii, iar pe masura ce investitiile sunt mai mari, combinatia dintre fondurile proprii si imprumuturile bancare dobandeste o oarecare consistenta. De asemenea, -capacitatea IMM de a antrena portofolii de finantare mai diversificate este inca foarte scazuta (4,9%)-, se mai arata in sondajul citat. Intre factorii pe care intreprinzatorii ii iau in considerare pentru alegerea unei surse de finantare se numara: dobanda practicata de banci (51,1%), procedurile si normele impuse de institutiile de credit (39,8%), in timp ce garantiile cerute se afla pe locul al treilea. Pastrarea independentei (19,9%) si prestigiul companiei (11%) constituie, de asemenea, criterii importante in alegerea surselor.
Ce investitii ar trebui incurajate?
Majoritatea intreprinzatorilor (71,2%) considera ca principalele tipuri de investitii ce trebuie avute in vedere sunt cele pentru achizitionarea tehnologiilor moderne, si doar 19,5% vizeaza investitiile in protectia mediului. Cele mai preocupate de sustinerea investitiilor in protectia mediului sunt intreprinderile din sectorul hoteluri si restaurante (36,2%). In ceea ce priveste facilitatile si prevederile fiscale mai avantajoase, oamenii de afaceri au opinat, in proportie de 77,9%, ca de ele ar trebui sa beneficieze toti cei care creeaza noi locuri de munca. Pe locul al doilea in ierarhia propunerilor se afla persoanele care demareaza o afacere. Interesant este ca, la intrebarea -cine trebuie sa beneficieze de facilitati?-, 1,3% din oamenii de afaceri au raspuns -nimeni-! Aceasta inseamna, in opinia autorilor studiului, ca acordarea de facilitati fiscale trebuie sa opereze nediscriminatoriu.
Achizitiile publice, grevate de coruptie
O treime dintre cei care au participat la licitatiile pentru achizitii publice considera ca sistemul este corupt, in timp ce pentru un sfert dintre acestia prevederile sistemului sunt neclare. Sectoarele cu participare mai mica la licitatii publice sunt, in general, si cele in care perceptia ca sistemul este corupt e cea mai raspandita, fapt care infraneaza participarea la licitatie.
Pe domenii de activitate, firmele care considera ca sistemul este corupt se repartizeaza astfel: 82,9% – servicii, 27,2% – constructii, 43,8% – transporturi si comunicatii, 28,5% – industrie si energie, 33% – comert, respectiv 10,3% – hoteluri si restaurante.
Sistemul fiscal – -foarte impovarator-
O treime dintre participantii la sondaj considera ca sistemul fiscal din Romania este foarte impovarator in ansamblul sau. De asemenea, in aceeasi proportie, oamenii de afaceri considera ca nivelul contributiilor pentru asigurari sociale plaseaza aceasta categorie de impozite intre cele mai impovaratoare obligatii fiscale. Urmeaza TVA (19,8%) si impozitele pe veniturile salariale (11%).
Ce vor IMM-urile?
Intre modificarile de acte normative solicitate de IMM-uri, in prim plan (41,4%) se afla intarirea disciplinei contractuale in economie, urmata de corectarea legislatiei din raporturile de munca (34%) si de renuntarea la anumite reglementari in ceea ce priveste regimul licentelor si autorizatiilor de tot felul (29,6%). Pe de alta parte, intre modificarile mediului de afaceri dorite de IMM-uri, accesul mai usor la capital se afla pe primul loc (60%) in topul preferintelor. Aproape 45% sustin ca politicile adecvate din partea guvernului ar putea sustine dezvoltarea sectorului particular. In acelasi timp, 20% dintre repondenti se refera la posibilitatea de a gasi pe piata muncii o forta de munca mai bine calificata.
Sondajul de opinie a fost prezentat, ieri, in cadrul conferintei -IMM 2004: situatie si necesitati-, organizata de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie.
Nici produsele bancare moderne nu au succes
Studiul ANIMMC-PHARE evidentiaza o pondere extrem de scazuta a produselor bancare moderne in preferintele oamenilor de afaceri. Astfel, creditele pentru investitii detin ponderea cea mai redusa (4,1%), urmate de creditele comerciale (9,3%), cartile de credit (8,6%) si de depozitele la termen (14,9%). Aproape 95% dintre cei chestionati utilizeaza conturile curente. -Nici creditul pentru capital de lucru sau cel pentru investitii nu reprezinta un produs des intalnit, reflectand o data in plus accesul limitat la finantare-, noteaza autorii sondajului.