Home Economic-Financiar Drumul expres Bucuresti – Giurgiu va decongestiona traficul spre vama

Drumul expres Bucuresti – Giurgiu va decongestiona traficul spre vama

DISTRIBUIŢI

In vara anului 2005, cei care se deplaseaza cu masina de la Bucuresti la Giurgiu vor beneficia de un drum expres la standarde europene. Lucrarile au inceput, dupa mai multe sincope, in luna aprilie a anului in curs, termenul de finalizare stabilit prin contract fiind iunie 2005.

Concret, proiectul presupune largirea la patru benzi a actualului drum european si dotarea lui cu acostamente laterale de cate un metru latime, pentru stationare in caz de urgente. Viteza de trafic pentru care a fost proiectat drumul este de 90 km/ora, dupa cum ne-a declarat directorul tehnic al societatii constructoare, Grassetto Lavori din Italia, Davide Pes.

Initial, proiectul fusese gandit astfel incat drumul sa traverseze localitatile, dar ulterior s-a ajuns la concluzia ca el nu poate fi largit peste tot corespunzator, la patru benzi de circulatie, doua pe fiecare sens. Astfel, se va recurge la constructia a doua variante ocolitoare a localitatilor Calugareni (10 km) si Remus (4 km). In varianta initiala, contractul ar fi fost de 50 milioane de euro, iar in cea finala, cu variantele ocolitoare, ea s-ar putea dubla.

In prezent, lucrarile sunt executate in proportie de 25% (fara a lua in calcul variantele), iar procentul va creste pana la 80% la finele anului viitor. De asemenea, dupa cum spune dl Pes, este posibil ca in localitatea Daia cele doua sensuri de mers sa fie separate prin gard, iar traversarile pietonale sa se faca pe pasarele.

Utilitatea drumului este evidenta. -Este o zona cu trafic intens, avand in vedere ca la Giurgiu este cea mai mare vama din Romania. De aceea, este perfect fireasca existenta unui drum la standarde europene-, spune deputatul de Giurgiu Ion Radoi. Domnia sa a insistat, dupa 2000, pentru reluarea proiectului drumului expres.

Contractul firmei italiene vizeaza modernizarea si reabilitarea drumului in zonele km 23,2 – 27,5 si 36 – 55. Finantarea lucrarilor este asigurata din fonduri europene, prin componenta ISPA, iar consultant este firma britanica Hyder.

Italienii spun ca nu peste tot in Romania unde au mai avut lucrari a fost rezolvata din timp situatia juridica a terenurilor. Totusi, ei recunosc ca la drumul spre Giurgiu nu au intampinat probleme deosebite din acest punct de vedere. Grassetto Lavori a mai lucrat in Romania la drumurile Sighisoara – Brasov, Cluj Napoca – Zalau si Huedin Oradea. Un alt contract al firmei italiene este cel referitor la drumul Drobeta-Turnu Severin – Filiasi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.