In urma precipitatiilor importante din ultimele zile, debitele raurilor interioare, precum si cel al Dunarii au fost in crestere, dar raman la cel mult 80% din mediile multianuale, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
In prezent, nu se inregistreaza depasiri ale cotelor de aparare, insa debitele vor fi in crestere, din cauza precipitatiilor prognozate si pentru urmatoarele zile.
Pe sectorul romanesc, in aval de Portile de Fier, debitele au fost in scadere pe sectorul Gruia – Calafat, dar in crestere pe sectorul Bechet – Tulcea. Nivelurile se situeaza sub cotele navigabile pe tot sectorul romanesc, cu valori cuprinse intre 20 si 183 cm. Debitul afluent al Dunarii la Portile de Fier a fost de 1.850 metri cubi/secunda, iar prognoza pentru urmatoarele cinci zile este stationara, la un nivel de 1.900 mc/s, cu aproximativ 400 mc/s mai mare fata de inceputul saptamanii.
Precipitatiile din ultimele zile au fost bogate, dar nu suficiente pentru a pune sistemul hidro -pe picioare-. Acesta continua sa produca inca mult sub capacitatile sale, in centralele hidroelectrice fiind produsi doar 809 MW.
In aceste conditii, restul productiei de energie electrica este realizata, in cea mai mare parte, in centralele de carbune cu 3.083 MW si in centralele pe hidrocarburi, 1.414 MW. Comandamentul energetic al Sistemului Energetic National a informat ca intregul sistem a functionat in conditii de deplina siguranta, consumul de energie electrica inregistrand o putere medie orara de 5.896 MW, cu 90 MW mai mult decat valoarea prognozata.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane