Home Economic-Financiar Dupa externalizare, costurile Electrica au ramas aceleasi

Dupa externalizare, costurile Electrica au ramas aceleasi

DISTRIBUIŢI

Constransi de solicitarile exprese ale Fondului Monetar International de a rentabiliza activitatea societatilor din sectorul energetic, responsabilii romani recurg la masuri asa-zis de restructurare, dar care nu au efecte in sensul reducerii costurilor acestor unitati.

Culmea este ca inclusiv conducerile societatilor ce au aprobat derularea etapelor de restructurare recunosc ca acestea au ca rezultat diminuarea costurilor unitatilor. Or, esenta oricarui proces de restructurare este tocmai optimizarea cheltuielilor respectivei societati, mai bine zis eliminarea costurilor nejustificate si a zonelor de activitate ce genereaza pierderi, urmand ca in paralel, prin investitii in tehnologii si echipamente, sa fie definitivat procesul de eficientizare.


Costurile au ramas aceleasi


Dupa ce directorul general al societatii Hidroelectrica, dl Eugen Pena, a declarat ca pe termen scurt restructurarea- externalizarea activitatii de servicii si reparatii si constituire a opt societati comerciale – nu va conduce la diminuarea cheltuielilor, aflam ca nici la Electrica externalizarea activitatii de citire-incasare a facturilor de energie electrica nu determina reducerea costurilor pe aceasta zona. -In prezent. costurile din activitatea de citire-incasare sunt aproximativ identice cu cele pe care le aveam inainte de externalizarea acestei activitati din Electrica-, ne-a declarat dl Dan Stanculescu, director de furnizare in cadrul filialei Electrica-Muntenia Sud. De ce se mai face restructurare si de ce se mai externalizeaza activitatile conexe celei de baza daca efectele sunt inexistente? Raspunsul este evident. Pentru ca o cere FMI si pentru ca cifrele privind numarul salariatilor societatilor din sectorul energetic trebuie redus drastic. Solutia gasita de conducerile societatilor din domeniu impreuna cu oficialii Ministerului Industriei si Resurselor impaca si capra, si varza. Adica raspunde si doleantelor FMI privind politica de personal din industrie, si, mai important, se muleaza pe interesele liderilor de sindicat din domeniu, in acest fel fiind castigata mult ravnita pace sociala.

Activitatea de citire a contoarelor si incasare a facturilor de energie electrica a fost externalizata din cadrul Electrica in primavara acestui an, astfel ditribuitorul de energie reducandu-si personalul cu 2.000 de oameni. S-au constituit doua societati cu acest obiect de activitate: Sindserv Bucuresti si Finercom Deva. De ce doua? Pentru ca, asa cum ne-a declarat chiar un reprezentant al societatii Electrica, exista doua sindicate in domeniu: Federatia Energia Mileniului III si Federatia Univers. Cele doua societati au actionariat privat, nici Electrica, nici Asociatia Salariatilor nefigurand printre acestia.


Afacerile raman in familie


Afacerea este extrem de avantajoasa, cele doua societati avand incheiate contracte cu Electrica pe o perioada de trei ani (1.042002-1.04.2005) si beneficiind de toata infrastructura aflata in patrimoniul acesteia. Cu alte cuvinte, liderii de sindicat si-au pus pe picioare o afacere ce nu a necesitat nici un fel de investitii, Electrica punandu-le la dispozitie atat spatiile centrelor de incasare, cat si infrastructura informationala. Pentru acestea, oficialii Electrica sustin ca se percepe o chirie, insa nimeni nu a putut preciza nivelul acesteia. Decontarea serviciilor intre Electrica si cele doua societati se face conform contractului, in baza unor devize ce evidentiaza toate serviciile prestate lunar pentru fiecare dintre acestea fiind stabilite tarife. Astfel, pentru citirea contoarelor de la blocuri, exista tarife diferentiate dupa caz, cand acestea sunt amplasate in apartamente sau pe palier, in timp ce la case se percepe un alt tarif de citire. De asemenea, se percep tarife pentru difuzarea facturilor sau pentru incasarea facturilor. Dl Stanculescu ne-a explicat ca exista o procedura operationala detaliata privind modul in care se deruleaza citirea, difuzarea facturilor, predarea banilor etc. -Aceste tarife nu sunt noi, existau si inainte de externalizarea activitatii de citire-incasare, cand salariatii erau platiti in acord, in functie de aceste norme-, a precizat directorul de furnizare din cadrul filialei Muntenia Sud. Separat de plata acestor prestatii, cele doua societati primesc un procent in functie de numarul de facturi incasate.

Oficialii Electrica sustin ca in acest fel exista avantajul major ca cele doua societati sunt direct interesate de colectarea intr-un grad cat mai avansat a facturilor de energie electrica de la consumatorii casnici si cei mici (precum chioscurile).


Numai in Bucuresti sunt peste 100.000 de consumatori


Toate bune si frumoase, numai ca, conform acestui rationament si tinand cont de noul sistem de facturare lunara pe care Electrica il implementeaza, s-ar putea ca aceste cheltuieli legate de incasarea facturilor sa creasca. Acest nou sistem implica facturarea lunara, in baza unui consum estimat de Electrica impreuna cu respectivul consumator, regularizarea facandu-se la sase luni, cand se citeste contorul. Ceea ce inseamna ca, lunar, cele doua societati private vor percepe tarife pentru difuzarea facturilor si tarife pentru incasarea acestora. Implementarea sistemului este abia in faza de inceput, la nivelul Capitalei existand circa 115.000 consumatori casnici, din cei circa 830.000 existenti, care beneficiaza de o astfel de facturare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.