Home Economic-Financiar Durata apelurilor de telefonie fixă au scăzut, dar crește numărul abonaților

Durata apelurilor de telefonie fixă au scăzut, dar crește numărul abonaților

DISTRIBUIŢI

Traficul și durata medie a unui apel prin intermediul telefoniei fixe au scăzut în primul semestru, dar au crescut numărul de linii de acces, numărul de abonați și rata de penetrare a acestui serviciu, potrivit Autorități Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Datele, raportate de cei 51 de furnizori activi pe piața cu amănuntul, sunt incluse în raportul semestrial de date statistice privind serviciile de telefonie furnizate prin intermediul unor rețele publice terestre cu acces la punct fix sau cu mobilitate limitată pentru prima jumătate a anului 2011.
Astfel, numărul de linii de acces a crescut în primele șase luni ale anului 2011 cu 4,1%, ajungând la 4,89 milioane. În ceea ce privește numărul de abonați, prima jumătate a anului 2011 a fost marcată de o creștere de 3,6%, după trei semestre consecutive de scădere numărul total al abonaților depășind din nou pragul de patru milioane.
O linie de acces este așa numitul "post telefonic", în timp ce un abonat este persoana fizică sau juridică ce a încheiat un contract cu furnizorul de servicii, potrivit ANCOM. Un singur abonat poate avea instalate mai multe linii de acces, fiecare cu numărul său de telefon.
Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori (calculată ca raport între numărul total de linii de acces și numărul de locuitori ai României) a ajuns la 22,8%, în timp ce rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării (calculată ca raport între numărul de linii de acces furnizate persoanelor fizice și numărul de gospodării din România) a crescut la 52,2%.
Din cele 4,89 de milioane de linii de acces la telefonia fixă, 3,82 milioane sunt instalate abonaților persoane fizice (în creștere cu 3,4% față de cea de a doua jumătate a anului 2010), în timp ce 1,07 milioane de linii de acces sunt instalate la abonați persoane juridice (în plus cu 6,8% față de semestrul al doilea din 2010).
În același timp, volumul de trafic realizat de către utilizatorii finali prin intermediul rețelelor publice fixe de telefonie a înregistrat o scădere de 6,7%, ajungând la 3,2 miliarde minute. Astfel, traficul de voce în rețelele fixe proprii a înregistrat o scădere de 6,8% (până la aproximativ 1,9 miliarde de minute), traficul către alte rețele fixe a scăzut cu 7,7% (până la 575 milioane de minute), în timp ce traficul de voce către rețelele mobile a scăzut cu 1,1% (până la 562 milioane de minute).
Traficul de voce către rețelele internaționale a înregistrat o creștere de 6,3% până la 192 de milioane de minute. Volumul total de trafic de voce în rețelele publice a fost realizat în proporție de 72% de către persoane fizice și în proporție de 28% de persoane juridice.
În ceea ce privește evoluția volumului total de trafic de voce în funcție de modalitatea de furnizare a serviciilor, 3,1 miliarde de minute au reprezentat trafic originat prin intermediul rețelelor proprii (în scădere cu 7% față de cea de a doua jumătate a anului 2010) în timp ce 64 de milioane de minute au reprezentat trafic originat prin intermediul rețelelor publice fixe ale altor persoane, în creștere cu 14,7% față de al doilea semestru al anului trecut.
În medie, un român a vorbit câte 3 minute și 2 secunde la fiecare apel inițiat în primul semestru din 2011, înregistrându-se o scădere cu 0,7% a duratei medii a apelului de pe telefonul fix față de cea de a doua jumătate a anului 2010. Durata medie a unui apel originat prin intermediul rețelelor proprii ale furnizorilor de telefonie fixă a înregistrat o creștere de 2,8%, ajungând la 3 minute și 15 secunde, în timp ce durata medie a unui apel originat prin intermediul rețelelor publice fixe ale altor persoane a scăzut cu 26,9%, ajungând la 40 de secunde. Totodată, traficul de voce mediu lunar a scăzut cu 10,4%, un român vorbind lunar 1 oră și 50 de minute la telefonul fix, mai puțin cu 13 minute față de a doua jumătate a anului 2010.
Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de servicii de telefonie fixă, care au desfășurat activități comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.