Home Economic-Financiar -Dute-vino- cu berea, de la aliment la bautura alcoolica

-Dute-vino- cu berea, de la aliment la bautura alcoolica

DISTRIBUIŢI

Calculele facute de Ministerul Finantelor pentru a petici incasarile la buget au generat un intreg -dute-vino- cu incadrarea pe care legea o stabileste pentru bere in reglementarea regimului accizelor. Initial incadrata in categoria bauturilor alcoolice, berea a fost trecuta apoi intr-o categorie distincta, dupa mai multe dezbateri care au lansat ideea considerarii ei -aliment-, pentru ca de curand sa revina la statutul de bautura alcoolica. Motivul plimbarilor: ajustarea fiscalitatii in functie de nevoia statului de a acoperi gauri lasate in buget de diminuarea incasarilor.

Incepand de la data de 1 ianuarie 2002, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta 158/2001 (privind regimul accizelor), incadrarea berii intr-o categorie distincta de cea a bauturilor alcoolice. Masura in cauza a fost luata urmare a necesitatii armonizarii legislatiei cu acquis-ul comunitar, legislatia europeana tratand produsul bere separat de bauturile alcoolice. Cea mai elocventa in acest sens este Directiva Uniunii Europene 92/83/EEC din 19 octombrie 1992, referitoare la armonizarea structurii accizelor, care trateaza distinct produsul -Bere- in sectiunea I, in timp ce produsele -Alcool si bauturi alcoolice- fac parte din sectiunea V a aceleiasi directive.

Mai mult, ordonanta de modificare a regimului accizelor a continut in cazul berii o schimbare structurala. Daca pana in acest an, accizul era calculat in euro, in functie de concentratia alcoolica, acum calculul se realizeaza dupa formula euro/ hl X grad Plato. Mai pe romaneste, accizul se calculeaza acum in functie de concentratia de zahar din bere (de altfel, pe eticheta sticlei de bere, acel 12% sau 14% este tocmai concentratia de zahar, nicidecum -numarul- de grade alcoolice).

-Greseala- producatorilor de bere a fost insa de a solicita -drepturi depline-, intre care anularea unor taxe specifice alcoolului (una dintre acestea fiind suprataxa de publicitate). Astfel incat a fost de ajuns ca Zoltan Magyari, presedintele patronatului berarilor, sa enunte aceasta idee, ca premierul Adrian Nastase sa declare a doua zi ca prea mult a fost avantajata berea in detrimentul laptelui. Lasand la o parte ca acest enunt al premierului reprezinta o recunoastere a calitatii -alimentare- a berii, berarii au remarcat, cu oaresice rautate, ca aceasta comparatie nu s-a facut cu alcoolul si bauturile alcoolice. Aceasta deoarece, spun ei, nivelul accizului la bere este de aproape 80% din cel practicat in UE, in timp ce la alcool si bauturi, daca este de 20% din cel european.

-Mai mult, in timp ce taxele noastre <europene> se duc frumusel la buget, din taxele <autohtone> la bauturi, prea putine ajung in vistieria fiscului-, ne-au declarat surse din cadrul producatorilor. Cert este ca -obraznicia- berarilor a fost prompt sanctionata, majoritatea parlamentara votand ca in Legea de aprobare a ordonantei de mai sus (intrata in vigoare la 1 august 2002) berea sa intre din nou in aceeasi galeata cu alcoolul. Fara ca sistemul de accizare sa fie trecut iar -pe grade alcoolice-, fara a-i obliga din nou pe producatori sa foloseasca iarasi facturi speciale inscriptionate cu -alcool-. Doar asa, pentru ca bugetul sa nu sufere de pe urma berii, cum nici alcoolul nu sufera de pe urma bugetului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.