Home Economic-Financiar e-CORUPTIA

e-CORUPTIA

DISTRIBUIŢI

Anuntat cu mult entuziasm de ministrul comunicatiilor, dl Dan Nica, sistemul de achizitii publice electronice, asa cum se prefigureaza ca va fi aplicat, nu rezolva nici pe departe problema contractelor preferentiale. Declaratiile ministrului comunicatiilor, conform carora acest sistem va deveni operational incepand cu data de 4 martie, o data cu lansarea site-ului www.e-licitatie.ro, sunt cel putin hazardate daca tinem cont de faptul ca principalul aspect, cel al securitatii sistemului, este inca ambiguu.

Ministrul comunicatiilor a declarat ca vor exista sisteme avansate de protectie si ca, printr-un nivel de criptare corespunzator, utilizatorii (autoritati contractante, furnizori, evaluatori) vor fi identificati la intrarea in sistem. De asemenea, orice operatiune va fi realizata criptat, in asa fel, incat documentele sa fie protejate de deschideri neautorizate. Dl Nica uita insa ca pentru criptari trebuie sa existe furnizori de servicii de certificare autorizati sa produca astfel de chei de criptare. Or, desi actele normative privind semnatura electronica sunt in vigoare de aproape trei luni, la ora actuala, pe piata romaneasca nu exista nici macar un furnizor de astfel de servicii.

Mai mult, nu a fost constituita nici autoritatea independenta de reglementare si supraveghere, care ar urma sa autorizeze furnizorii de servicii electronice, intr-o prima etapa ministerul de resort indeplinind aceasta functie. In aceste conditii, specialistii in domeniu considera ca sistemul de achizitii publice nu va putea fi aplicat mai devreme de vara acestui an, singura varianta pentru operarea intr-un timp mai scurt a sistemului fiind eliberarea de catre ministrul comunicatiilor a cheilor de criptare. Din pacate, asumarea de catre MCTI a unui astfel de rol nu este nici pe departe de natura sa linisteasca sau sa castige increderea viitorilor utilizatori, avand in vedere ca, in acest fel, functionarii ministerului au cale deschisa pentru a intra in posesia informatiilor confidentiale, utile in castigarea unor licitatii.

Sistemul e-procurement este utilizat cu precadere de tari cu economii superdezvoltate precum SUA, Australia, Hong Kong, in timp ce in Europa este utilizat pe scara redusa.

In ciuda declaratiilor ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, dl Dan Nica, potrivit caruia sistemul de achizitii publice prin Internet poate fi operational incepand cu luna martie, legislatia in domeniu este departe de a fi completa, astfel ca va mai trece ceva timp pana cand acest sistem va putea functiona. Ministrul comunicatiilor a declarat ca, incepand cu data de 4 martie, sistemul va intra efectiv in functiune, o data cu lansarea site-ului www.e-licitatie.ro, acesta fiind -un moment care marcheaza o schimbare profunda in societatea romaneasca, constituind un prim-pas spre o societate mai transparenta si mai eficienta-. Lucru perfect adevarat, daca intr-adevar sistemul achizitiilor publice prin mijloace electronice va fi gandit in asa fel incat sa inlature orice suspiciune privind posibilitatile de fraudare. Or, asa cum se prezinta lucrurile in momentul de fata si asa cum evidentiaza chiar specialistii din domeniu mai sunt inca multi pasi de facut in sensul asigurarii unui grad de securitate sporit in aplicarea acestui sistem.

Principala problema, securizarea transmisiilor

Presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor, dl Varujan Pambuccian, a declarat ca in acest moment principala problema ce trebuie reglementata pentru a putea fi aplicat acest sistem de achizitii publice este cea legata de securizarea transmisiei. -Fiecare ofertant trebuie sa aiba siguranta ca nimeni nu are acces la oferta lui inainte de termenul de deschidere a acestora. Este esential pentru succesul sistemului ca inca de la inceput sa asigure increderea clientilor-, a afirmat dl Pambuccian. Domnia-sa a precizat ca viitoarea lege de validare a Ordonantei nr. 20/ 2002 privind achizitiile publice prin licitatii electronice va trebui in mod cert completata la capitolul securitate, pentru a crea climatul de incredere pe care il presupune aplicare acestui sistem.

Cea mai simpla solutie ar fi, in opinia dlui Pambuccian, specificarea explicita in viitoarea lege ca ofertele sa fie criptate, iar cheia de criptare sa fie secreta pana la momentul deschiderii acestora. Numai ca folosirea unei chei de criptare, asa cum se prevede prin legea semnaturii electronice, presupune existenta unor furnizori de servicii certificate. Or, la ora actuala, pe piata romaneasca nu exista nici macar un furnizor de servicii certificate, desi au trecut trei luni de la intrarea in vigoare a legislatiei privind semnatura electronica. -In aceste conditii, sistemul de achizitii publice prin mijloace electronice nu poate fi aplicat mai devreme de vara acestui an-, a precizat dl Pambuccian. Mai mult, folosirea semnaturii electronice pentru ofertarea in cadrul licitatiilor electronice presupune constituirea unei Autoritati de reglementare si supraveghere independente, care conform reglementrailor europene ar trebui sa fie sub controlul Parlamentului.

Singura posibilitate ca acest sistem de achizitii publice electronice sa poata fi aplicat intr-un timp cat mai scurt este ca MCTI sa furnizeze chei de criptare. Si aceasta solutie insa presupune fonduri importante pentru asigurarea tehnologiei, in conditiile in care programele de generare a cheilor de criptare sunt extrem de costisitoare. Pe de alta parte, faptul ca toate cheile de criptare ce asigura confidentialitatea datelor sunt cunoscute de MCTI nu va exclude neaparat posibilitatea fraudarii, cu atat mai mult cu cat nu putini din functionarii MCTI au firme proprii sau de familie. Evident, in acest conditii, va fi extrem de tentant pentru functionarii ale caror firme vor participa la licitatiile electronice sa decripteze ofertele competitoare pentru a putea avea certitudinea castigarii licitatiei.

180 de institutii publice vor prelua sistemul

Ministrul comunicatiilor a declarat ca intr-o prima etapa va fi aprobata o lista cu bunuri si servicii ce urmeaza a fi achizitionate prin intermediul acestui sistem, urmand ca in viitor numarul acestora sa creasca. -Peste 180 de institutii publice, in speta ministerele si celelalte organisme aflate in subordinea acestora, vor fi obligate sa achizitioneze bunuri si servicii in sistem electronic-, a afirmat dl Nica. Sistemul e- procurement se va baza pe solutia propusa de HP Romania, care a castigat anul trecut proiectul pilot propus de MCTI. Operatorul sistemului e-procurement este Inspectoratul General de Comunicatii aflat in subordinea ministerului.

Anuntat ca masura revolutionara in sectorul IT din Romania, sistemul de achizitii publice de bunuri si servicii prin intermediul mijloacelor electronice poate reprezenta o cale de crestere a gradului de transparenta in procesul de guvernare si de reducere a cheltuielilor bugetare numai daca asigura utilizatorilor gradul de securitate si confidentialitate impus de astfel de tranzactii. Dupa cum s-a constatat la capitolul securitatii sistemului mai trebuie lucrat. Acesta si inca alte cateva aspecte printre care cel al costurilor si finantarii implementarii sistemului electronic de achizitii publice reprezinta numai cateva din problemele evidentiate intr-o analiza a Guvernului finalizata saptamana trecuta, ne-a declarat dl Tanase Barbu, membru PNTCD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.