Home Economic-Financiar -E nevoie de ani de zile sa construiesti un brand, dar de...

-E nevoie de ani de zile sa construiesti un brand, dar de numai 30 de zile ca sa-l distrugi-

DISTRIBUIŢI

Absolventa a Facultatii de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, Diana Ciuta are o experienta de peste sapte ani in domeniul marketingului si al comunicarii. A lucrat atat pentru agentii de publicitate locale, in departamente de PR si BTL, precum Mercury Promotions, iar timp de peste patru ani a condus activitatea de marketing si comunicare a companiei de fashion retail Stefanel Romania. In prezent, ocupa o functie similara in cadrul SSD Lotto Romania.

– Care sunt atributiile unui director de marketing? Ce presupune, mai exact, aceasta functie?

– Principalele atributii constau in elaborarea si implementarea planului, a strategiei si tacticilor de marketing/comunicare si, ca atare, a tuturor activitatilor care deriva din acesta, precum coordonarea tututor activitatilor de cercetare de piata, proiectare, analiza, promovare etc.

-Piata de marketing profesionist incepe sa se distinga-

– Credeti ca, la noi, conceptul de marketing este dezvoltat destul de mult?

– Conceptul de marketing este dezvoltat, dar nu neaparat insusit si asimilat in sensul corect. Inca mai exista in suficient de multe companii autohtone, chiar si dintre cele multinationale, acceptiunea ca marketingul este nu neaparat o functie operationala, ci una doar de -intretinere-. In unele companii, functia de marketing este asimilata de departamentul de vanzari, la limita de interferenta dintre cele doua, iar in alte companii, rolul marketingului se reduce la cel legat de activitatile de promovare. Nevoile de marketing sunt insa in continuua crestere si, in materie de lupta pe piata, incep sa se distinga clar companiile care au oameni specializati in acest domeniu de companiile care inca nu au un departament specializat sau oameni pregatiti pentru aceasta functie.

– De cat timp este nevoie pentru a deveni un bun director de marketing?

– O parte importanta din abilitatile necesare unui om de marketing tin de stiinta, experienta si, nu in ultimul rand, ca in orice arta, si de talentul personal. Nu cred ca exista un timp clar definit pentru specializare, pentru ca asta depinde de mai multi factori: particularitatile pietei locale, domeniul de activitate etc.; pot totusi sa admit ca, in mod cert, si in acest domeniu nu se pot naste invatati peste noapte, mai putin in cazul in care, evident, avem de-a face cu genii ale domeniului. Nu trebuie ignorat cel mai important aspect, si anume dinamica pietei, ceea ce presupune ca un bun director de marketing este acela care nu numai ca trebuie sa gaseasca cumparatori, dar sa si influenteze nivelul, structura si caracterul cererii pentru a se indeplini obiectivul de maximizare al rezultatelor finale.

– Care este locul marketingului intr-o afacere?

– Alaturi de vanzari, marketingul a avut si are o un rol activ, operational intr-o companie. In general, este o functie integrativa care urmareste, pe de o parte, investigarea necesitatilor pietei si a nevoilor de consum, iar pe de alta parte, ajuta la potrivirea nevoilor clientilor potentiali si actuali cu scopurile organizatiei.

– In ce constau strategiile de marketing ale firmei dvs. pe termen mediu si lung?

– Este dificil sa vorbesc in cateva cuvinte despre strategia de marketing a companiei. Pot spune insa ca directiile generale strategice pe care le urmarim sunt concentrate, firma adresandu-se unor categorii bine definite de segmente, adaptandu-se specificului acestora, precum si active in ideea ca incercam sa avem o influenta si in ceea ce priveste modelarea pietei. Pornind de la aceasta, putem spune ca ne adresam unui consumator instruit, educat, activ – sportiv, ce reuseste sa vada in produsele noastre raspunsul la nevoile sale. Mai mult decat atat, strategia de marketing difera in functie de specificul fiecarei categorii in parte – imbracaminte sau incaltaminte, destinatia – sport profesionist – tenis sau fotbal, sau colectie dedicata pentru petrecerea timpului liber, precum si, nu in ultimul rand, sezonalitatea produselor.

-In scolile superioare exista suficiente limite-

– Credeti ca teoria invatata in scoala ajuta la ceva? Cat din teorie este valabil si in practica?

– Cu siguranta. Inainte de toate, marketingul este o disciplina, o stiinta care trebuie insusita si din punct de vedere teoretic pentru a avea acces la practica sa in mod profesionist. In mod deosebit, daca ne referim la sistemul romanesc de invatamant si cum se preda marketingul in scolile noastre superioare, intr-adevar putem sesiza suficiente limite, dar acest lucru nu diminueaza importanta insusirii teoretice a disciplinei in sine.

– Care sunt principalii competitori de pe piata ai firmei dvs.?

– Pentru brandul Lotto, principalii competitori sunt, bineinteles, cei ce activeaza pe piata echipamentelor sportive din Romania, precum Nike, Adidas, Puma, Champions, Reebok.

– La ce nivel se situeaza vanzarile Lotto?

– Compania isi consolideaza pozitia pe piata romaneasca, avand vanzari de 4,2 milioane de euro, in prima jumatate a acestui an, mai mult cu 23% fata de perioada similara din 2004. Pentru sfarsitul anului estimam ca vanzarile totale vor atinge circa 9,3 milioane de euro, trend ce se va mentine si pe parcursul anilor viitori, cand se preconizeaza o crestere a vanzarilor cu 25% in fiecare an.

– Care sunt ultimele investitii?

– Principalele investitii de anul acesta au fost legate de deschiderile de noi magazine in Iasi, Bacau, Timisoara si, nu in ultimul rand, constructia unui nou sediu, investitie estimata la aproximativ un milion de euro. Investitiile in magazine s-au situat intre 60.000 si 100.000 de euro de magazin, depinzand de amplasamentul locatiei si de suprafata comerciala aleasa.

-Ideea de confort vestimentar incepe sa fie asimiliata-

– Ce tendinte se intrevad pe acest segment de piata?

– Tendintele generale ale pietei de echipament sportiv sunt de crestere. Tendinta este constanta de cativa ani de zile si se estimeaza o continuare si pentru urmatorii ani. In general, pe segmentul femei, potentialul de crestere este mai mare, pentru ca incepe sa fie asimilita tot mai mult ideea de confort al tinutei sport pentru petrecerea timpului liber.

– Va ocupa mult timp meseria pe care o practicati?

– Cred ca timpul acordat meseriei si gradul de implicare difera mult in functie de placerea si respectul pentru ceea ce faci. Atat marketingul, ca disciplina, cat si domeniul de fashion retail si, nu in ultimul rand, sportul sunt toate pentru mine pasiuni, asadar, timpul alocat este unul placut, ce depaseste sfera unui program fix de lucru. In timpul liber practic foarte mult sport si imi place sa calatoresc.

– De ce merita si de ce nu merita sa te ocupi de promovarea imaginii unei firme?

– -Este nevoie de ani de zile ca sa construiesti un brand si de numai 30 de zile ca sa il distrugi- – este unul dintre citatele mele favorite ale unui advertiser faimos. Comunicarea companiei cu exterioriul este cea mai expusa si, ca atare, si consecintele in cazul unei greseli pot fi catastrofale. Este nevoie de coerenta, sinceritate si respect in toate actiunile intreprinse in relatia companiei cu exteriorul. Responsabilitatea este foarte mare din cauza gradului ridicat de expunere, iar o promovare corecta nu se poate realiza decat respectand si cunoscand toate elementele, valorile si atributele ce definesc politica generala a companiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.