Veniturile la buget sunt din ce in ce mai mari, valoarea acestora pe primele sase luni ale acestui an depasind cifrele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Cheltuielile cu dobanzile sunt mai mici, iar persoanele defavorizate, agricultura si transporturile au avut parte de o mai mare grija din partea statului. Totodata, arieratele au scazut la 38,9% din PIB, tinta de scadere a acestora, cu 0,6%, fiind depasita cu 0,2%, iar ca urmare a cresterii disciplinei financiare, din colectarea crentelor s-au adus mai multi bani la -punga- tarii-. Acestea sunt insa doar cateva dintre realizarile Ministerului Finantelor Publice (MFP) din primul semestru al acestui an, prezentate, ieri, de ministrul Mihai Tanasescu. Se asteapta ca aceste rezultate pozitive sa impresioneze si pe mai- marii institutiilor financiare internationale, autoritatile de la Bucuresti urmand sa inceapa in toamna acestui an noi discutii cu Fondul Monetar International (FMI). Tot in toamna, se asteapta ca raportul de tara ce urmeaza a fi intocmit sa -deseneze- o Romanie mult mai atractiva pentru investitorii straini, iar agentiile internationale de rating sa imbunatateasca calificativele acordate tarii noastre.
Bani mai multi la buget
Potrivit datelor prezentate ieri de MFP, la bugetul general consolidat au intrat in primul semestru al acestui an venituri totale de 330.677,3 miliarde de lei. Fata de estimarile anuale, veniturile colectate reprezinta 49,9%, in crestere fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 27%, in termeni nominali, respectiv, cu 12,5% in termeni reali. In cadrul acestora, veniturile fiscale, compuse din impozite directe in proportie de 57,7% si din impozite indirecte reprezentand 42,3%, s-au majorat cu 0,9 puncte procentuale ca pondere in PIB. In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au crescut cu 10,8% in termeni reali, fata de aceeasi perioada a anului trecut si au ajuns la 344.674,4 miliarde de lei. Cel mai mare efort bugetar s-a inregistrat in primul semestru al acestui an la subventii si transferuri, respectiv 35,4%, acordate pentru sprijinirea categoriilor populatiei defavorizate si a reformelor structurale, precum si pentru sustinerea dezvoltarii economice, in principal in transporturi si agricultura. Potrivit ministrului Tanasescu, primele acordate producatorilor agricoli au crescut in aceasta perioada cu 40,2%. Deficitul bugetar este de 13.997,1 miliarde de lei, reprezentand 0,6% din PIB si se incadreaza in tintele prognozate pentru acest an. Rectificarea bugetara ce a avut loc in luna iulie va fi urmata de o a doua, in toamna, iar bugetul pe anul 2005 va fi prezentat executivului, potrivit ministrului Tanasescu, in luna septembrie.
Scrisoare suplimentara de intentie la acordul cu FMI
Potrivit ministrului Tanasescu, autoritatile romane si reprezentantii FMI vor finaliza, pana joi, o scrisoare suplimentara de intentie pentru acordul cu institutia financiara internationala, care va fi discutat de FMI in toamna acestui an. O echipa a Fondului, condusa de negociatorul- sef pentru Romania, Neven Mates, a sosit la Bucuresti, la inceputul saptamanii trecute, pentru a efectua prima evaluare a acordului de tip precautionary stand-by incheiat cu Romania la inceputul lunii trecute. -Discutiile cu echipa FMI se vor finaliza probabil joi, dupa ce se va lucra azi (n.r. – ieri), maine si poimaine, zi si noapte-, a declarat Tanasescu. Modificarea Codului fiscal si bugetul de stat pe 2005 vor fi doar doua dintre subiectele care vor fi incluse in scrisoarea de intentie.
Modificarile aduse Codului fiscal, pe masa guvernului
MFP va prezenta Executivului, in aceasta luna, ordonanta privind modificarea Codului fiscal, dupa ce va discuta prevederile actului normativ cu misiunea FMI care se afla in Romania, a declarat, ieri, ministrul Tanasescu. -Modificarile aduse Codului fiscal au fost desenate si prezentate anterior. Am intarziat putin discutia in Guvern, pentru ca sa fie discutate si cu reprezentantii FMI-, a declarat, ieri, oficialul MFP. Dintre principalele modificari aduse Codului fiscal, amintim reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19% si majorarera impozitului pe dividende cu 5 puncte, pana la 10% pentru persoanele fizice si 15% pentru persoanele juridice. Totodata, vor fi introduse trei transe de impozitare, in loc de cinci, pentru veniturile populatiei, concomitent cu reducerea cotei minime, de la 18%, la 14% si a celei maxime, de la 40%, la 38%. In acelasi timp, TVA va fi redusa de la 9% la 5% pentru carti, manuale si proteze medicale, deducerea personala de baza a impozitului va fi majorata, de la 2 la 2,2 milioane de lei, iar plafonul de neimpozitare a pensiilor va creste de la opt la noua milioane de lei. In ceea ce priveste insa, scutirea de impozit a profitului reinvestit, ministrul Tanasescu a afirmat ca reprezentantii UE si cei ai FMI si-au exprimat -restrictiile-. -Incercam sa ii convingem ca o economie ca a Romaniei ar avea nevoie de o astfel de masura, pentru o perioada scurta, de doi ani-, a afirmat Tanesescu.