Home Economic-Financiar Economia nevaforabila a UE strica ploile autohtone

Economia nevaforabila a UE strica ploile autohtone

DISTRIBUIŢI

Orizonturile economiei romanesti continua sa nu aduca nimic imbucurator cel putin pe termen mediu. Pe langa eterna problema a lipsei de implicare totale de care autoritatile romane a dat dovada in procesul de restructurare a economiei, mai nou, ultima analiza a Fondului Monetar International (FMI) atrage atentia asupra unui aspect inedit: perspectiva economica pe termen mediu a Romaniei este afectata enorm de climatul nefavorabil existent in prezent la nivelul economiei UE. Mai mult, raportul echipei FMI, finalizat pentru acordul stand-by semnat in luna octombrie, isi expima incertitudinea chiar si pentru viitor, in privinta deciziei autoritatilor de la Bucuresti de a continua reformele structurale.

Cu toate acestea, analistii FMI recunosc faptul ca vulnerabilitatea externa a Romaniei este in prezent foarte redusa, rezervele internationale situandu-se la un nivel care permite o acoperire usoara a importurilor si a datoriilor care trebuie achitate.

In aceeasi situatie se afla si cresterea deficitului de cont curent, care inca se sustine in limite sustenabile de sub 5% din PIB. Cu alte cuvinte, principalii indicatori a evolutiei mareoeconomice s-au prezentat, in ultimii ani, la normal, astfel rezultand procesele de crestere economica si cel de dezinflatie.

-Cresterea economica viitoare a Romaniei va depinde in principal de imbunatatirea mediului de afaceri si de atragerea investitiilor straine directe. Daca intreprinderile de stat cu pierderi la stat vor ramane nerestructurate, acest lucru ar duce la scaderea avansului economic-, precizeaza raportul FMI.

Lipsa reformelor va duce la pierderea stabilitatii economice

Documentul dat publicitatii de institutia financiara intenationala nu uita sa aminteasca de vechile corigente ale autoritatilor de la Bucuresti in raport cu cerintele FMI. Astfel, se mentioneaza ca, pentru a reflecta costurile ridicate de import, au existat intarzieri in ajustarea preturilor energiei, iar incasarea facturilor pentru energia termica nu a atins obiectivele. De asemenea, politica salariala in intreprinderile de stat nu a avut rezultate constante, iar, ca urmare a intarzierilor din sectorul energetic, procesul de privatizare a inregistrat doar progrese partiale. In aceste conditii, potrivit concluziilor trase de FMI, principala problema cu care se vor confrunta autoritatile de la Bucuresti va fi continuarea reformelor structurale in conditiile apropierii alegerilor electorale. -In acest sens este extrem de important mentinerea unei discipline financiare stricte, ceea ce ar face mai usor drumul catre economia functionala de piata. -Tinand cont de incertitudinile la nivel global, dar si de ezitarile Romaniei in reformele structurale, nu mai exista loc pentru derapaje-, se arata in raportul programului stand-by, unde se mai subliniaza ca puterea trebuie sa isi clarifice intentiile pentru anul 2004, intrucat climatul economic s-ar putea deteriora substantial o data cu percepetia presiunior date de reformele economice in apropierea alegerilor. Presiunile asupra populatiei ar putea fi date, spre exemplu, de necesitatea cresterea preturilor la gaze naturale si energie, astfel incat acestea sa reflecte adevaratele costuri de productie si import. Recomandarile au continuat in raport, acestea referindu-se la necesitatea unei politici mai amibitioase in lichidarea intreprinderilor cu pierderi. Totodata, statul roman va trebui sa elimine conditiile excesive impuse investitorilor care doresc sa preia societatile din sectorul energetic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.