Home Economic-Financiar Ede Erdely -recidiveaza- la fabrica de spirt si amidon din Covasna

Ede Erdely -recidiveaza- la fabrica de spirt si amidon din Covasna

DISTRIBUIŢI

Condamnat pentru ingineriile financiare nu tocmai ortodoxe savarsite la Santierul Naval Severnav Drobeta-Turnu Severin, pentru care a petrecut un an in inchisoare, -investitorul strategic- Ede Erdely a recidivat si in cazul societatii Spirt Amidon SA Ozun din judetul Covasna.

Ilegalitatile savarsite aici de cel care a reusit sa puna pe butuci un santier naval au fost date ieri in vileag de liderul sindical din cadrul societatii, Adrian Oancea.

Toata povestea a inceput in luna aprilie a anului 2001, cand Ede Erdely a cumparat de pe piata bursiera 10% din actiunile societatii de bauturi alcoolice. La foarte scurt timp dupa aceasta manevra, dl Erdely, profitand de pozitia de actionar semnificativ, a cerut convocarea unei sedinte a Adunarii Generale a Actionarilor, cu scopul declarat de a cere o majorare de capital.

In aceasta manevra, un pion extrem de important a fost reprezentantul APAPS in AGA, dna Viorica Nanca. Potrivit liderului sindical, domnia sa era la acea data administrator la o firma controlata de Ede Erdely. In consecinta, nu este de mirare faptul ca dna Nanca a votat alaturi de Erdely in favoarea majorarii de capital propouse de Erdely, care, in acest fel, si-a marit procentul actiunilor detinute in cadrul societatii la 35%. Mai mult, -investitorul- a obtinut si administrarea societatii, prin numirea ca administrator unic a dlui Constantin Duna.

Avand in vedere ca cota detinuta de APAPS era mai mica (33,4%), iar restul actiunilor era in proprietatea cuponarzilor, greu de convocat pentru luarea unei decizii, Erdely a devenit stapan absolut peste societatea din Covasna.

Protectie PSD la nivel inalt si afaceri cu sirieni

In toate ingineriile la limita legalitatii sau, poate, dincolo de aceasta limita, Ede Erdely a beneficiat de un sprijin politic imbatabil. Avocatii sai sunt nimeni altii decat Adrian Vlad Casuneanu, deputat si presedintele filialei Covansa a PSD, si Sabin Calinic, vicepresedintele aceleiasi filiale a partidului de guvernamant.

Mai mult, dupa cum ne-a dezvaluit dl Oancea, fostul sef al FPS Covasna, Gheorghe Predut, a fost recompensat pentru serviciile aduse lui Erdely cu numirea in functia de administrator la Comcereal SA Sfantu Gheorghe. Trebuie mentionat faptul ca aceasta societate era la acea vreme sub patronajul Marcelei Tandarica, sotia dlui Ede Erdely.

Dupa ce a preluat controlul asupra destinelor Spirt Amidon SA Ozun, omul de afaceri a trecut la realizarea unor tranzactii nu tocmai avantajoase pentru societate. Este de mentionat in acest sens achizitionarea unui depozit de cereale, de la sirianul Soheil Maowek, cu 45 miliarde de lei. Interesant este faptul ca acelasi depozit fusese cumparat cu nici o luna de zile inainte, de la Comcereal Sfantu Gheorghe, de catre sirianul in speta, cu numai 910 milioane de lei.

Deoarece societatea din Ozun nu avea lichiditati decat de 13 miliarde de lei, restul pana la 45 de miliarde, cat costa depozitul, a fost imprumutat de la fratele lui Erdely (Ianos), la o dobanda cu adevarat camatareasca, si anume 53% pe an.

Un alt lucru care merita a fi mentionat este faptul ca, la data achizitionarii depozitului respectiv, SC Spirt Amidon SA Ozun avea in patrimoniu doua silozuri cu turnuri pentru inmagazinarea cerealelor, precum si alte doua depozite acoperite, cu posibilitatea de vanturare a cerealelor, toate nefolosite.

Societatea se indreapta spre faliment, directorii dau bir cu fugitii

Cazul societatii din Ozun este strans legat de afacerile derulate cu o alta intreprindere din Covasna (MTS SA Targu Secuiesc), controlata tot de Ede Erdely.

Din aceasta relatie -contractuala-, SC Spirt Amidon SA se alege cu un sechestru pe active din partea Ministerului Finantelor si BCR, pentru neplata de catre MTS a contravalorii a 1.200 tone de pacura achizitionata de aceasta din urma. Tot cu societatea din Targu Secuiesc, Spirt Amidon mai face o afacere -memorabila-, prin cumpararea de suruburi in valoare de nici mai mult nici mai putin decat un miliard de lei, care ar fi ajuns pentru consumul pe 100 de ani de acum incolo. Interesant este insa ca aceste suruburi nu au ajuns niciodata la Ozun, ele aflandu-se si acum in custodie la MTS.

Intr-un final apoteotic, directorii societatii nu mai sunt de gasit, ei dand bir cu fugitii. Din 6 ianuarie, dupa cum ne spune dl Oancea, nimeni cu functie de decizie nu mai este de gasit. Aceasta dupa ce oamenii au fost trimisi acasa cu 75% din salariu, bani care in cele din urma nu au mai fost nici ei platiti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.