Vă amintiți desigur cum se dădea de ceasul morții PSD-ul condus de Victor Ponta că noul cod fiscal este modern și minunat dar Iohannis și Isărescu se opun având interese obscure. Dar datele pentru ianuarie și februarie, anunțate de Oficiul Național al Registrului Comerțului sunt îngrijorătoare.
Deși Ponta anunța cu surle și tobe relaxare fiscală în noul cod fiscal, reducerea TVA-ului nu se simte în buzunarele populației iar firmele care nu lucrează direct cu persoanele fizice nu beneficiază de modificările de TVA pentru că ele plătesc procentul mai departe către stat. În schimb, Ponta a crescut impozitele locale pentru proprietarii care găzduiesc gratuit sedii sociale de firme la ei acasă de 20 de ori. Așa că dacă anul trecut omul a plătit 100 de lei impozit, acum plătește 2000 de lei fără ca acest impozit să poată în vreun fel să fie decontat din societate.
Noul Cod Fiscal a fost criticat de BNR, de CE, de Consiliul fiscal și de FMI dar a fost votat de toți parlamentarii.
La sfârșitul anului 2013 erau active în România 718.519 firme. După cum arată un studiu KeysFin din martie 2015: 98% dintre IMM-uri au sediul social într-un apartament. Studiul a fost efectuat pe 600 de mii de firme autohtone înregistrate în ultimii zece ani și a demonstrat că 98% dintre întreprinderile mici și mijlocii din ţară sunt deţinute de cetăţeni români şi au sediul social într-un apartament.
Conform datelor date publicității de ONRC, numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele două luni din acest an a crescut cu 51,89%, iar al celor dizolvate cu 111,77%, față de aceeași perioadă a anului precedent.
În 2016, 6.603 firme au fost dizolvate, în ianuarie — februarie, cu 111,77% mai multe decât în perioada similară din 2015.
Bucureștiul se află pe primul loc la numărul de suspendări ale activității, respectiv 654, în creștere cu 64,32%, fiind urmată de județele Constanța cu 250 de suspendări de activitate (+68,92%) și Bihor — 207 (+71,07%).