Home Economic-Financiar Eficienta energetica, un criteriu -european- pentru frigidere si masini de spalat

Eficienta energetica, un criteriu -european- pentru frigidere si masini de spalat

DISTRIBUIŢI

Explozia vanzarilor de aparatura electrocasnica din ultimul an a luat prin surprindere pe toata lumea, de la comercianti si producatori la importatori si chiar autoritati. Este deja binecunoscut ca principalul -motor- al cresterii exponentiale a vanzarilor de electrocasnice a fost (si ramane) posibilitatea achizitionarii acestora in rate. Drept urmare, romanii s-au inghesuit sa cumpere bunuri de folosinta indelungata precum frigidere, masini de spalat sau aparate de aer conditionat, dar si televizoare, combine muzicale sau calculatoare. Si daca la ultima categorie de mai sus lucrurile sunt clare (merge sau nu merge, mai bine sau mai prost), in privinta frigiderelor sau a masinilor de spalat, pe langa calitatea produselor, in ecuatie mai intra un criteriu de care trebuie tinut seama cand se achizitioneaza un astfel de produs: eficienta energetica sau, mai pe romaneste, cat consuma aparatul respectiv, raportat la numarul orelor de functionare.

Standarde de la A la F

Standardele in domeniul eficientei energetice impuse de Uniunea Europeana si preluate si de Romania au in vedere sase categorii de eficienta, notate de la A la F. Astfel, aparatura electrocasnica etichetata cu litera A este cea mai eficienta din punctul de vedere al consumului, in sensul ca -mananca- mai putin curent, iar cea notata cu F se afla la polul opus, consumand cat nu face. E drept, pe piata romaneasca, produse marcate cu litera F nu (prea) se mai gasesc in magazinele specializate, ele putand fi procurate cel mult din targuri, fiind fabricate indeosebi in tari din fostul bloc sovietic. Astfel, prin achizitionarea unui aparat de clasa energetica A, fata de unul vechi, de clasa F (aparatele existente pe piata la nivelul anilor *80-*90 aveau consumul de energie corespunzator clasei energetice F), consumul de energie electrica se reduce cu circa 55%, iar economiile in bugetul fiecarei familii sunt substantiale.

Economii la factura de curent

De exemplu, cine achizitioneaza un frigider de clasa energetica A poate face o economie la factura de curent de pana la 1.300.000 lei pe an fata de un frigider din clasele inferioare. Cel care alege sa achizitioneze o masina de spalat din clasa superioara poate economisi pana la 750.000 lei pe an raportat la aparatele identice cu litere mai -mari-. Si daca ne gandim ca durata medie de viata a unei masini de spalat sau a unui frigider este de la cinci ani in sus, remarcam ca achizitionarea de aparatura de clasa energetica A este mai mult decat profitabila. Mai mult, prin cumpararea unui aparat electrocasnic eficient din punct de vedere energetic se realizeaza nu numai o economie de bani si energie, dar se reduce si nivelul de poluare a mediului. Cu toate ca pretul initial al unor aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic poate fi mai ridicat, costul total pe durata de viata este cel care trebuie considerat in momentul alegerii unui anumit aparat electrocasnic. De exemplu, economiile obtinute in cazul cumpararii unor aparate electrice de clasa energetica A fata de unele de clasa C, in cazul aparatelor frigorifice, sunt in medie de 10 milioane de lei, pe durata medie de viata a aparatului, iar la masinile de spalat rufe, aceleasi economii se situeaza undeva la nivelul de cinci milioane de lei. Concluzia este una simpla: nu are rost sa ne zgarcim la cateva milioane de lei atunci cand este vorba de eficienta energetica, pentru ca cel care pierde, in primul rand, este cumparatorul.

Amenzi de aproape 300 de milioane

La sfarsitul semestrului intai, in luna iunie, inspectorii ARCE au desfasurat un control ce a vizat in principal aparatele frigorifice si masinile de spalat vase de uz casnic, fiind verificate 210 firme, reprezentand 45% din cei 464 agenti economici identificati. Astfel, s-au constatat abateri de la prevederile legale la 132 de agenti economici, drept pentru care s-au aplicat 48 de avertismente si 84 de amenzi in valoare de 292 milioane de lei. Abaterile constatate au scos in evidenta lipsa cunoasterii legislatiei din domeniul eficientei energetice sau respectarea partiala a prevederilor acesteia. Intr-un document elaborat de ARCE se arata ca -si pe parcursul celui de-al doilea semestru al acestui an vor continua actiunile de supraveghere a pietei privind verificarea aplicarii reglementarilor tehnice in vigoare, referitoare la etichetarea energetica a aparatelor electrocasnice atat prin controale inopinate, efectuate de reprezentantii Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, cat si prin controale programate, derulate impreuna cu reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.