Home Economic-Financiar Electrica are de recuperat de la datornici peste 11.000 miliarde lei

Electrica are de recuperat de la datornici peste 11.000 miliarde lei

DISTRIBUIŢI

Una dintre marile probleme ale societatilor din sectorul energetic este cea legata de nivelul redus al incasarilor, care, in ciuda tuturor masurilor de recuperare aplicate, nu s-a imbunatatit intr-o proportie semnificativa. Restantele rau-platnicilor, mari consumatori de energie electrica, au efecte negative asupra activitatii societatii Electrica SA, iar in final asupra consumatorilor. Acumularea pierderilor ca urmare a neincasarii integrale a contravalorii facturilor de energie electrica se rasfrange in ultima instanta tot asupra consumatorilor prin tarifele la energie, au explicat reprezentantii societatii de distributie a energiei electrice. Astfel, la inceputul lunii septembrie, agentii economici aveau datorii catre Electrica SA de peste 11.000 miliarde de lei.


Datoriile agentilor economici catre S.C. Electrica S.A. inregistrau, la inceputul lunii septembrie 2001, o valoare de 11.113 miliarde de lei. Probleme deosebite in privinta incasarii contravalorii energiei electrice utilizate exista atat la consumatorii ce apartin de ramurile industriei metalurgice, miniere (MINVEST, MOLDOMIN), chimice, cat si la consumatorii protejati de la deconectare prin acte normative, fiind exceptate de la intreruperea furnizarii energiei electrice, in caz de neachitare a facturilor emise, spitale, policlinici, statii de salvare, camine de batrani, creste, scoli etc.

Astfel, unitatile apartinand Ministerului Sanatatii si Familiei au cumulat datorii de 48,4 miliarde de lei, iar cele apartinand Ministerului Educatiei si Cercetarii – datorii de 29,6 miliarde de lei.

O situatie deosebita se constata la Administratia Publica Locala unde datoriile se ridica la peste 1.069,6 miliarde de lei, din care serviciile de gospodarire si distributie a apei reprezinta peste 770 miliarde de lei. -Remarcam- dintre restantieri judetul Galati cu 110,6 miliarde de lei., municipiul Bucuresti cu 116,6 mld. lei, orasele Giurgiu cu 60,4 miliarde de lei, Pitesti cu 60,8 miliarde de lei, Resita cu 36,4 miliarde de lei, Alexandria cu 36,7 miliarde de leisi Tulcea cu 33 miliarde de lei lei.

Pentru a evita unele efecte nedorite ce pot sa apara in cazul deconectarilor, vom proceda la reducerea perioadelor de functionare a acestora, pana la aparitia posibilitatilor de plata.

In acest context, conform strategiei de management abordate, S.C. Electrica SA urmareste indeaproape recuperarea datoriilor de la consumatorii rau-platnici, atentionand -initial- prin preavize de deconectare si ajungand in final la deconectari partiale sau totale de la retea.


Trebuie precizat ca deconectarea instalatiilor de alimentare cu energie electrica a consumatorilor este ultima masura la care apelam, aceasta masura avand efecte negative atat asupra consumatorilor, cat si asupra instalatiilor noastre.

Insistam pe faptul ca, pana la aceasta faza, se fac interventii repetate pentru recuperarea debitelor: se aplica penalizari pentru intarzierea platilor (conform normativelor in vigoare), se trimit preavize cu cel putin cinci zile inaintea aplicarii masurii de deconectare. In plus, se risipesc fonduri importante pentru telefoane, faxuri etc.

S-au facut eforturi pentru a nu fi afectate alimentarile cu apa ale localitatilor, dar sumele ce trebuie recuperate de SC Electrica SA au ajuns ingrijorator de mari si pun in pericol pregatirea iernii (resursele financiare fiind insuficiente pentru achizitionarea combustibilului necesar instalatiilor de producere a energiei electrice). De aceea, ne vedem pusi in situatia neplacuta de a proceda la intreruperea alimentarilor cu apa a localitatilor dupa un program prestabilit (18.00-8.00), in speranta ca vom determina acesti mari debitori sa-si onoreze obligatiile financiare.

Actualmente, in conditiile prezentate, agentii economici mai sus mentionati sunt doar consumatori, nu clienti sau parteneri de afaceri si nu au putut fi stabilite relatii care implica responsabilitati si obligatii de ambele parti, respectiv SC Electrica SA sa furnizeze energie electrica atat cantitativ, cat si calitativ la nivelul standardelor internationale, iar partenerii nostri de afaceri sa deconteze aceste servicii la termenele convenite prin contracte.

Adresam, pe aceasta cale, catre toti consumatorii de energie electrica, de toate categoriile, casnici, mici sau mari consumatori, sa ia toate masurile posibile in scopul achitarii datoriilor, evitandu-se astfel aplicarea penalizarilor care nu au alt efect decat cresterea debitelor si, implicit, a deconectarilor.

Prezentam primii 10 mari consumatori la SC Electrica SA

Nr. crt. Denumire agent economic Judetul Valoarea restanta la

01.10.2001-)

– mil. lei –


1. SIDERURGICA S.A. Hunedoara Hunedoara 877.933

2. C.O.S. S.A. Targoviste Dambovita 726.717

3. SIDEX S.A. Galati 690.967

4. MINVEST – Rosia Poieni Alba Alba 384.659

5. FEROM S.A. Tulcea 371.014

6. MOLDOMIN SA Caras-Severin 267.598

7. MINVEST – SM Balan Harghita 255.241

8. INDUSTRIA SARMEI Campia Turzii Cluj 222.570

9. C.S.R. Resita Caras-Severin 185.092

10. TURNU SA Turnu Magurele Teleorman 177.632

TOTAL 4.159.423

-) date operative, care includ si penalitati


Tarifele la energie electrica destinate consumatorilor finali se indexeaza lunar cu 3,6% in perioada octombrie 2001-martie 2002, potrivit Ordinului ANRE nr. 23/21.09 2001. Preturile aferente tarifelor pentru consumatorii casnici se indexeaza in acelasi procent, astfel ca, pana in luna martie a anului viitor, cresterea totala a tarifelor va fi de 23,7%, fata de preturile aplicate pana la intrarea in vigoare a ordinului (13.10 2001). Astfel, diferentele dintre valoarea facturilor de energie inainte de aplicarea Ordinului ANRE si cele de la sfarsitul perioadei de aplicare, pentru consumatorii casnici, sunt, in cazul tarifului social, de 11.050 de lei pentru un consum mediu lunar de 50 kWh si de 30.090 de lei pentru un consum mediu lunar de 70 kWh. In cazul tarifului-standard cu abonament, pentru un consum mediu lunar de 120 kWh, cresterea valorii facturii va fi de 52.455 de lei.

Majorarea preturilor energiei electrice va fi resimtita in facturile consumatorilor finali, cu decalare in functie de ritmicitatea citirii contoarelor.


In decembrie vom plati consumul din octombrie


Pentru citiri lunare ale contoarelor, consumul de energie electrica al lunii octombrie se va plati la inceputul lui decembrie, cu o decalare de circa 45 de zile fata de momentul intrarii in vigoare a noilor preturi. Factura lunii octombrie va avea o valoare mai mare cu 2,2% fata de cea calculata pentru acelasi consum la preturi nemajorate.

Pentru citiri ale contoarelor la doua luni, consumul de energie pentru perioada septembrie-octombrie 2001 se va plati la sfarsitul lunii decembrie 2001 (crestere a valorii facturii de circa 1,1%). Consumul de energie electrica pentru perioada de facturare noiembrie- decembrie 2001 se va plati la sfarsitul lunii februarie 2002 (crestere a valorii facturii de circa 8% fata de factura aferenta perioadei septembrie-octombrie 2001).

In cazul unui consum lunar de circa 78 kWh, valorile facturilor de energie electrica determinate prin aplicarea tarifului optional de tip social, respectiv a tarifului optional de tip monom cu abonament sunt egale.

-Societatea Electrica face eforturi in directia diminuarii costurilor proprii, in conditiile in care preturile de achizitie a energiei electrice de la marii producatori au crescut considerabil.

Desi tarifele la energia electrica sunt majorate, cel putin pana in luna martie a anului viitor, in functie de deprecierea monedei nationale in raport cu euro, situatia financiara a societatilor din sectorul energetic, in mod special a celor doua unitati Termolectrica si Electrica, este departe de a fi buna. Practic, aceste majorari lunare ale preturilor nu fac decat sa stopeze acumularea de pierderi la nivelul celor doua societati, fara a crea sursele financiare necesare intretinerii si reabilitarii utilajelor si echipamentelor. Neincasarea intregii contravalori a energiei electrice furnizate, coroborata cu necesitatea efectuarii unor plati scadente, rezultate din preluarea unor credite, prin reorganizarea CONEL, au condus la inrautatirea situatiei financiare a SC Electrica, ce are de acoperit costuri de distributie si costuri de furnizare, precum si costuri legate de achizitia de energie electrica.


Observam ca, in raport cu celelalte utilitati, pretul energiei electrice a inregistrat cea mai mica majorare (de doua ori mai mica decat in cazul combustibililor si gazelor naturale si de 3 ori in raport cu telefonia fixa).

Nimeni, deci nici ELECTRICA SA nu doreste scumpirile. Cu atat mai putin cei care vand un anumit produs, pentru ca asta inseamna o scadere a consumului.


Trebuie sa remarcam totusi ca tarifele la energia electrica au cunoscut cea mai scazuta majorare in raport cu carburantii, gazele naturale sau telefonia fixa. Acest lucru dovedeste ca domeniul energiei electrice are un grad de rentabilitate mai ridicat, in comparatie cu ansamblul economiei romanesti.

Restantele rau-platnicilor mari consumatori de energie electrica au efecte negative asupra ansamblului activitatii Electrica SA, dar si asupra celorlalte societati din domeniul energetic.

In pragul iernii nu mai putem permite acumularea unor pierderi din cauza rau-platnicilor pentru ca, in ultima instanta, aceste pierderi se rasfrang asupra tarifelor la energie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.