Home Economic-Financiar Electrica se sparge, pretul energiei ramane unic

Electrica se sparge, pretul energiei ramane unic

DISTRIBUIŢI

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a stabilit modul de impartire a contractelor de portofoliu (contractele incheiate intre producatori si distribuitori pentru cantitati fixe la preturi reglementate) incepand cu 1 ianuarie 2003, cand cele opt filiale societati de distributie a energiei aflate momentan in structura Electrica se vor separa complet. La sfarsitul anului 2001, societatea de distributie a energiei electrice Electrica SA a fost impartita in opt filiale societati de distributie cu personalitate juridica, programate sa treaca la o functionare separata incepand cu 1 ianuarie 2003. Evident, in aceste conditii contractele de portofoliu pe care Electrica le incheia, in fiecare an, cu principalii producatori de energie vor fi impartite pe cele opt societati de distributie. -Daca pana in prezent contractele de achizitie erau semnate si gestionate centralizat la nivelul Electrica, incepand de anul viitor acestea vor fi impartite intre filiale-, ne-a declarat Alexandru Sandulescu, director in ANRE. Se disting astfel doua categorii distincte de contracte de energie electrica. Prima dintre acestea se refera la contractele de achizitie incheiate de societatile de distributie cu producatorii mai mici din respectivele zone (ca de exemplu contractele de preluare a energiei electrice produse de centralele externalizate din structura Termoelectrica). -In acest caz, producatorii locali de energie electrica vor vinde energia direct societatii de distributie din acea zona-, a explicat dl Sandulescu.

Cea de-a doua categorie de contracte se refera la cele incheiate intre principalii producatori, Electrocentrale Deva, Nuclearelectrica, Termoelectrica si Hidroelectrica. Contractele cu Deva si Nuclearelectrica au fost relativ usor de alocat pe cele opt filiale, fiecare dintre acestea primind o cantitate proportionala cu necesarul de consum. Cea mai dificila etapa a constituit-o alocarea pe fiecare filiala a contractelor cu Termoelectrica si Hidroelectrica, stiut fiind faptul ca acesti doi producatori reprezinta extremele din punct de vedere al preturilor, primul cu o medie de 39 de dolari/MWh si cel de-al doilea cu circa 6 dolari/MWh. -Impartirea acestor contracte s-a facut avand ca principal obiectiv compensarea costurilor de distributie diferite ale celor opt filiale, in asa fel incat sa rezulte tarife reglementate pentru consumatorii captivi egale la nivelul intregii tari-, a explicat dl Sandulescu. Cele opt societati de distributie au costuri proprii de distributie, care difera in functie de o serie de factori externi cum ar fi densitatea consumatorilor, structura de consum. In aceste conditii, pentru a rezulta un tarif reglementat la consumatorul final unic la nivel national (mai corect, o grila de tarife pentru consumatorii captivi valabila pentru intreg teritoriul tarii), se va realiza o echilibrare din preturile diferite de achizitie de la producatori. Cu alte cuvinte, singura variabila cu care se poate jongla pentru a compensa diferentele de costuri ale societatilor de distributie si a rezulta acelasi pret la consumatorul final la nivelul intregii tari este pretul de achizitie de la producatori, respectiv preturile reglementate cu careTermoelectrica si Hidroelectrica vand energia electrica. Ceea ce inseamna ca la nivelul celor opt filiale ponderile cantitatilor de energie termo si hidro ce urmeaza a fi contractate vor fi diferite in functie de performantele societatilor de distributie. Dupa acest rationament distributiile de energie care au costuri proprii ridicate vor achizitiona mai multa energie produsa in hidrocentrale, iar cele cu costuri mici vor cumpara mai multa energie termo.

-In acest fel, filialele de distributie isi vor incepe activitatea ca societati independente de pe pozitii de egalitate. Mai precis, sunt create toate premisele obtinerii in anul viitor a unor profituri egale pentru toate cele opt filiale-, a precizat reprezentantul ANRE. Cele mai performante societati de distributie sunt Muntenia Sud, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Sud, Dobrogea. Repartitia contractelor de portofoliu, realizata de ANRE, a fost discutata cu reprezentantii fililalelor Electrica si, asa cum ne-a precizat oficialul ANRE, nu vor mai exista modificari majore. Costurile de distributie la nivelul Electrica sunt de 9 dolari/MWh, la care se mai adauga 2 dolari/MWh pentru furnizare. Marja in care variaza costurile celor opt filiale de distributie este de plus minus 15%.

-Din aceasta alocare nu pierde nimeni si nu castiga nimeni. Este vorba doar de impartirea cat mai echitabila intre cele opt fililale de distributie a contractelor care erau incheiate la nivelul Electrica. Aceasta trebuia realizata cu atat mai mult cu cat anul viitor unele societati de distributie se vor privatiza. In momentul in care obligi un investitor sa vanda energie la un pret reglementat trebuie sa-i asiguri si parghiile necesare-, a explicat dl Sandulescu. Contractele de portofoliu vor fi semnate de societatile de distributie pe o perioada de cinci ani, cu actualizarea permanenta a valorilor din sase in sase luni. Intr-o etapa viitoare, dupa reorganizarea Termoelectrica se are in vedere inclusiv impartirea contractelor acesteia pe noile filiale de productie rezultate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.