Societatea de distributie a energiei electrice Electrica SA si concernul german RWE vor constitui o societate mixta pentru distributia de energie in Bucuresti, la care compania germana va detine 35% din actiuni, a anuntat ministrul industriei, Dan Ioan Popescu. Ministerul va angaja un consultant care sa determine valoarea societatii de distributie din Bucuresti, urmand ca RWE sa intre in posesia pachetului de actiuni printr-o majorare de capital. Concernul german va avea posibilitatea de a achizitiona un alt pachet de actiuni care sa-i asigure o participare de 51% in viitorii doi ani. Ministrul industriei a declarat ca termenul limita pentru constituirea acestei societati este de 250 de zile, pana la inceputul lunii noiembrie. -Saptamana viitoare vom avea discutii cu partenerul german in vederea constituirii intr-un timp cat mai scurt a noii societati, pe care dorim sa o vedem in functiune iarna viitoare-, a explicat Dan Ioan Popescu.
Privatizarea in sectorul distributiei energiei electrice va debuta in acest an cu cele doua zone Banat si Dobrogrea. Ministrul industriei a declarat ca a fost finalizat primul modul din contractul de consultanta incheiat cu PNB Paribas, care va stabili modalitatea optima de privatizare. Variantele sunt vanzarea pachetului majoritar, participarea in consortiu la vanzarea pachetului de 51% din actiuni sau vanzarea unui pachet minoritar de actiuni.
Dan Ioan Popescu a subliniat ca situatia precara cu care se confrunta sectorul energetic romanesc este o consecinta a lipsei investitiilor in acest sector, in conditiile in care 47% din termocentrale au ajuns la o durata de exploatare intre 20 si 30 de ani, iar 31% au o durata de functionare de peste 30 de ani. Efortul financiar necesar pana in 2004 este estimat la patru miliarde de dolari, din care peste 400 milioane de dolari pentru Termoelectrica, un miliard de dolari pentru sectorul hidroenergetic si 700 milioane de dolari pentru Nuclearelectrica. Anul acesta, programul investitional la nivelul Termoelectrica totalizeaza 100 milioane de dolari. Si in sectorul gazelor naturale se are in vedere realizarea unei societati mixte intre ROMGAZ si ROSNEF. In acest fel, pretul gazelor naturale din import ar putea sa scada cu pana la 20%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane