Suspendarea protecției de proprietate asupra designului componentelor auto vizibile va avea ca efect creșterea concurenței pe acest segment de piața și ieftinirea pieselor de caroserie, arată distribuitorii de piese auto. Camera Deputaților a adoptat zilele trecute un proiect de lege de modificare a unei ordonanțe care prevede eliminarea protecției de proprietate acordată pentru desenele și modelele părților de schimb vizibile ale autovehiculelor.
„Primul efect al acestei modificări legislative va fi liberalizarea pieței pieselor auto. Se va face trecerea într-un mediu competițional, va crește concurența pe acest segment. Competitorii vor fi constrânși să devină competitivi, iar prețurile pieselor de caroserie vor scădea”, a declarat pentru “Curentul” Adrian Ionescu, specialist în domeniul importului și distribuției de piese auto.
„Protecția acordată desenelor și modelelor nu este valabilă în cazul unui desen sau model încorporat sau aplicat unui produs de schimb vizibil, care constituie parte componentă a unui vehicul rutier și care este utilizat exclusiv pentru repararea vehiculelor de către operatori autorizați, în scopul redării aspectului inițial al acestora“, se arată în textul actului normativ. Printre componentele vizibile ale autovehiculului se numără elementele de caroserie, farurile, oglinzile, barele de protecție etc.
Asociația Distribuitorilor de Piese Auto din România (ADPAR) s-a plâns Consiliului Concurenței, în urmă cu câteva luni, acuzând producătorii că monopolizează piața pieselor de schimb și dezinformează consumatorii sugerând în reclame că doar produsele comercializate sub marca constructorilor de mașini sunt „originale și sigure“. Reprezentanții ADPAR reclamau tocmai faptul că producătorii au înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) piesele vizibile ale mașinilor pe care le produc și doar ei pot să le vândă. Astfel, producătorii independenți nu puteau face sau comercializa aceste piese, lipsa de concurență din domeniu menținând prețurile la un nivel nejustificat de mare.
Spre exemplu, o bara de Logan, de origine, costa circa 700 lei. Aceeași bară, contrafăcută costă 140 lei.
Legea avea un efect de monopol, explică Adrian Ionescu, precizând că în prezent, pe piață nu există alternativă pentru șoferii care nu își permit sau nu ar vrea să folosească piese de caroserie de origine, mai scumpe.
„Este un demers pozitiv, o normalizare a pieței. Primul efect al actului normativ va fi scăderea prețurilor la elementele de caroserie, dar vor fi și efecte negative pentru producători, care vor înregistra scăderi de marjă. Discuția se va muta acum pe tema siguranței, pentru că piesele auto vor trebui să fie omologate. Producătorii independenți de componente vor trebui să treacă prin niște rigori tehnice, vor trebui să obțină certificări de produse de la Registrul Auto Român“, a declarat Ionescu, precizând că procedura de omologare durează circa două luni.
Dacă pe termen scurt modificarea legii va duce la scăderea prețurilor pentru elementele de caroserie și va avantaja proprietarii care vor plăti mai puțin pentru reparațiile autovehiculelor, pe termen lung se poate vorbi și despre unor fabrici pentru astfel de piese auto, spune Ionescu.
Doar pentru reparații
Prevederea nu se aplică în cazul în care produsul de schimb vizibil este introdus pe piață în alt scop decât acela de a fi utilizat pentru repararea vehiculelor de către operatori autorizați. De asemenea, actul normativ prevede că eliminarea dreptului de proprietate asupra componentelor de caroserie se aplică numai în condiția în care beneficiarii primesc de la operatorul autorizat informațiile corespunzătoare cu privire la originea produsului utilizat pentru reparare, astfel încât aceștia să accepte sub semnătură, în deplină cunoștință de cauză, dintre produsele concurente oferite de operatorul respectiv pentru reparații.
Producătorii susțin că modificarea actului normativ va avea ca efect intrarea pe piață a produselor de slabă calitate.
„Practic, proiectul dă dreptul oricui să producă și să distribuie componente vizibile ale mașinii fără niciun fel de acord de la constructorul de automobile. Nu mi se pare corect, întrucât aceste componente, de la elementele de caroserie până la faruri sau mânere de portiere, dau identitatea mașinii, personalizare care aparține costructorului“, a spus Constantin Stroe, vicepreședintele Automobile Dacia.
Stroe susține că astfel se facilitează intrarea pe piață a componentelor de calitate inferioară, care ar putea duce la scăderea gradului de siguranță rutieră.
„Originale“ vs. contrafăcute
Potrivit legislației în vigoare, piesele de schimb de origine sunt de două feluri – OEM (Original Equipment Manufacturer) echipează mașinile pe liniile de asamblare ale producătorilor șI sunt folosite la reparații și întreținerea mașinilor în cadrul rețelei de dealeri ai producătorilor, sub „brandul“ producătorilor de autovehicule șI OES (Original Equipment Supplier) – produse de către producătorii independenți de piese, destinate proceselor de reparații sau întreținere, dar comercializate sub „brandul“ producătorilor independenți.
Piesele de calitate echivalentă – IAM (Independent Aftermarket sau Independent Aftermarket Manufacturer) sunt făcute de producători independenți, certificate de organismele abilitate, respectă prevederile legislației referitoare la siguranță și mediu, dar nu echipează mașinile pe liniile de asamblare ale producătorilor. Piesele contrafăcute sunt cele care copiază produsul și însemnele pieselor OEM, OES și IAM certificate.