Home Economic-Financiar Elvețienii investesc în energia durabilă din Arad

Elvețienii investesc în energia durabilă din Arad

DISTRIBUIŢI

Elveţia finanţează cu zece milioane de franci elveţieni un proiect energetic în municipiul Arad, în valoare totală de 12,2 milioane de franci, care vizează atât modernizări în reţeaua de distribuţie a agentului termic, cât şi extinderea iluminatului public prin folosirea sistemelor fotovoltaice. Reprezentanţii Primăriei Arad au anunţat, joi, că investiţii însumând 12,2 milioane de franci elveţieni vor avea loc în sistemul de distribuţie a energiei termice şi în iluminatul public, iar pentru acest proiect a fost obţinută o finanţare de 10,3 milioane de franci elveţieni de la Guvernul Elveţiei, astfel încât contribuţia locală va fi de 15 la sută. Potrivit viceprimarului Bognar Levente, finanţarea a fost aprobată prin Programul de Cooperare Elveţia-România, proiectul din Arad având două componente. Prima componentă presupune modernizări în reţeaua de distribuţie şi transport a energiei termice, urmând ca punctul termic din cartierul Aradul Nou să fie tranformat radical, prin schimbarea totală a instalaţiilor. Potrivit viceprimarului, acest punct trebuie modernizat pentru că se află la cea mai mare distanţă faţă de producătorul de energie termică – CET -, astfel că pierderile din reţea depăşesc 50 la sută, mai ales că o porţiune de câţiva kilometri a reţelei are conducte aeriene. ”În tot oraşul sunt necesare investiţii în reţeaua de termoficare, veche de 40 de ani, pentru că pierderile sunt, în medie, de peste 30 procente”, a declarat Bognar Levente.

Cea mai mare parte a sumei alocate proiectului, respectiv 8,5 milioane de franci, va fi pentru acest punct termic şi conductele de legătură.

Lungimea reţelei de transport care urmează să fie reabilitată este de 7.000 metri, reprezentând aproximativ nouă procente din lungimea de 79.000 metri reţea existentă în oraş, iar lungimea reţelei de distribuţie care urmează să fie reabilitată este de 6.500 metri, reprezentând 6,56 la sută din lungimea de 99.000 metri reţea extinsă.

A doua componentă a proiectului prevede extinderea reţelei de iluminat public prin implementarea panourilor fotovoltaice pentru alimentarea parţială.

Panourile fotovoltaice vor fi montate în 70 de locuri de joacă din oraş, dar şi pe faleza Mureşului (între podul Micălaca şi podul Traian) sau pe centura rutieră parte din DN7.

Lucrările vor începe în primăvară, după procedurile de licitare, iar perioada de execuţie va fi de doi ani.

Aflat la Arad pentru anunţarea acestui program de investiţii, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gyorgy Attila a declarat că alte trei oraşe din ţară, respectiv Suceava, Braşov şi Cluj-Napoca, beneficiază de finanţare din partea Elveţiei pentru proiecte similare, suma totală fiind de aproximativ 50 de milioane de franci elveţieni.

Conform sursei citate, prin Programul de Cooperare Elveţia-România se finanţează proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii pentru susţinerea obiectivului „energie durabilă”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.