Pretul energiei electrice nu va fi majorat in acest an, ca urmare a evolutiei favorabile a productiei Hidroelectrica si a faptului ca pretul gazelor nu a crescut conform estimarilor de la inceputul anului, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris.
El a aratat ca Hidroelectrica a primit mai multa energie reglementata decat pachetul de 20%, ceea ce a dus la un control al cresterii preturilor.
In consecinta, desi urmatoarea data pentru majorarea tarifelor era 1 iulie 2006, preturile reglementate pentru energia electrica vor creste abia la 1 ianuarie 2007, cu 4,5%, daca rata inflatiei nu va depasi tinta de 5 procente a Bancii Nationale. Conform autoritatii, anul viitor, ajustarile preturilor se vor face mai ales in functie de evolutia costurilor de transport si de distributie.
Pe de alta parte, operatorii de stat vor sa-si spele obrazul in urma recentelor scandaluri cu privire la provenienta ilicita a electricitatii utilizate. Astfel, compania Electrica a depus la bursa de energie opt oferte de cumparare a unei cantitati totale de electricitate de 3,7 milioane de MWh, necesara livrarilor din luna iulie, dupa ce a reziliat, la cererea ministrului economiei, contractele cu funizorii de electricitate privati.
Directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, a declarat pentru Mediafax ca vor continua contractele cu Hidroelectrica si Turceni si si-a exprimat speranta ca Nuclearelectrica, unul dintre principalii producatori de energie la nivel national, va participa la licitatie, contractul cu centrala nucleara expirand la sfarsitul acestei luni.
Coroiu a precizat ca Electrica a achizitionat energie de la furnizorii privati exclusiv pentru livrarea catre consumatorii eligibili, iar energia livrata consumatorilor pe piata reglementata, respectiv gospodarii si institutii publice, a fost achizitionata direct de la producatori. Mai mult, conform unui ordin al ministerului de resort, producatorii de electricitate nu mai au voie sa vanda energia disponibila decat prin bursa.
Noile contracte urmeaza sa fie incheiate pe o perioada de un an, iar pretul maxim al ofertelor va fi cuprins intre 128,5 si 144 de lei pe MWh.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane