Home Economic-Financiar Energia – piatra de moara la gatul reformei

Energia – piatra de moara la gatul reformei

DISTRIBUIŢI

Productia industriala a inregistrat, conform datelor preliminare, o crestere de circa 9% comparativ cu anul 2000, determinata in principal de industria prelucratoare, care detine o pondere de circa 80%.

Situatia financiara deteriorata a societatilor din sectorul energetic a condus la necesitatea aplicarii unei politici tarifare severe, politica solicitata de altfel si de FMI. Industria a avut cel mai ingrat rol in acest an, avand in vedere ca masurile impuse au fost nepopulare (stabilirea unor tarife la consumatorii finali care sa acopere costurile de productie pentru stoparea pierderilor).

In conditiile in care politica fostului Guvern, in domeniul utilitatilor, a fost de reducere treptata a preturilor si a tarifelor – cu efecte negative asupra situatiei financiare a unitatilor din domeniu -, Cabinetul Nastase trebuia sa aplice o strategie inversa. Societatile din sectorul energetic si minier au beneficiat insa, in continuare, de concesii, de aceasta data fiind vorba de stergerea unor penalitati si a unor datorii.

Restructuarea in industrie a fost concentrata pe zonele monopoliste, putin performante (cu costuri de productie mari si personal supradimensionat), angrenate in blocajul financiar. Este vorba de sectoarele energetic, minier si al industriei de aparare. In sectorul energetic, masurile au avut ca directie principala pregatirea sucursalelor de distributie a energiei electrice si a gazelor naturale in vederea privatizarii (programata sa inceapa in 2002). Astfel, societatea Electrica functioneaza, incepand din luna august, intr-o noua structura, cu opt sucursale la nivelul intregii tari, acestea urmand sa devina societati cu personalitate juridica din luna ianuarie a anului viitor.

In sectorul productiei de energie electrica si termica a avut loc externalizarea a sapte termocentrale din structura Termoelectrica, constituirea sucursalei Deva ca societate cu actionar unic Termoelectrica, sistarea investitiilor pentru 15 obiective si retragerea din exploatare pentru valorificare a opt obiective. Una dintre cele mai importante decizii a fost continuarea investitiei in finalizarea celui de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavoda, programat a fi dat in functiune in 2005. In sectorul de productie hidroenergetic au fost incepute procedurile pentru privatizarea a 21 de obiective, iar in sectorul de transport a fost parcursa o noua etapa de reorganizare prin externalizarea activitatii de intretinere si constituirea societatii SMART.

In domeniul gazelor naturale, societatile de explorare, productie si depozitare – Exprogaz si Depogaz – s-au reorganizat in structura unei singure entitati, sub veghea titulatura SN Romgaz SA Medias. Anul acesta, piata gazelor a fost liberalizata in proportie de 10% si a fost infiintat operatorul de piata in domeniu. In plus, s-a obtinut dezvoltarea sistemului national de transport gaze naturale si extinderea capacitatilor de tranzit al gazelor din Federatia Rusa spre tarile din regiunea balcanica, precum si inceperea proiectului de crestere a capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale prin modernizarea depozitului de la Bilciuresti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.