Scumpirea energiei electrice, de la 17 aprilie, antreneaza majorari de preturi in mai toate domeniile. Desi procentul de majorare anuntat este de 6-6,2%, in realitate costurile la produse si servicii vor suferi modificari mult mai mari, astfel incat va trebui sa scoatem mai multi bani din buzunar pentru aproape totul, de la paine si pana la apa rece.
Pentru societatile comerciale, pretul curentului se va mari de la 1.512 lei/kwh la 1.681 lei/kwh. Dincolo de factura curenta catre SC Electrica SA ce se va majora cu acest procent de 6%, agentii economici vor avea insa de suportat si cresterea corespunzatoare impusa de furnizorii de materiale. In acest context, primele scumpiri se vor inregistra la utilitatile publice, iar dintre acestea pretul apei va primul majorat. -In afara de cresterea stricta a cheltuielilor cu energia, noi suntem influentati si de marirea nivelului cheltuielilor materiale. Nu stim deocamdata care va fi procentul de majorare a pretului apei, dar acesta va fi mai mare de 6%, deoarece se va tine cont si de indicele de inflatie care in stabilirea pretului apei nu a mai fost actualizat de la 1 mai anul trecut-, ne declara Tamara Neculai, director economic in cadrul RAJ-Apa-.
Inevitabil se va scumpi si energia termica. Deocamdata afectat va fi doar producatorul, pentru ca populatia, prin hotarare de Guvern, plateste un pret de referinta al gigacaloriei care este in prezent de 350.000 lei. Cum societatile de termoficare vor plati majorat atat energia electrica, cat si apa care le sunt furnizate de regiile judetene, Termica urmeaza sa depuna la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) documentatia necesara modificarii tarifului de producere a gigacaloriei. Date fiind precedentele, dar si noua scumpire a energiei electrice, probabil ca in curand vom asista si la cresterea pretului de referinta al gigacaloriei si deci al apei calde si al caldurii.
Si transportul in comun va avea de suferit in urma cresterii tarifelor la energie.
Desi agentii economici sunt cei care vor plati toate aceste cresteri, pana la urma ele vor fi suportate de catre populatie. Pentru a supravietui, societatile comerciale vor trebuie sa creasca preturile, iar populatia va fi nevoita sa plateasca servicii mai scumpe. In plus, abonatii casnici vor avea de suportat si scumpirea energiei electrice consumata in apartament. Astfel, la tariful social, preturile vor fi de 814 lei/kwh, fata de 767 lei cat este in prezent (pentru un consum de pana la 50 kwh) si de 3.500 lei/kwh, in comparatie cu 3.301 lei/kwh, cat este acum (pentrun un consum de peste 50 kwh). In ceea ce priveste tariful standard, abonamentele vor fi de 38.565 lei, in timp ce pretul unui kwh va creste de la 1.209 lei la 1.280 lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane