Home Economic-Financiar Energia termica nu va fi mai ieftina nici in 2012

Energia termica nu va fi mai ieftina nici in 2012

DISTRIBUIŢI

Strategia de dezvoltare a societatii Termoelectrica va fi orientata catre extinderea capacitatilor de productie pe carbune. Directorul general al Termoelectrica, dl Ion Marcu, a declarat ca in acest fel se urmareste cresterea gradului de independenta energetica. -Desi in cazul producerii energiei pe baza de carbune randamentele sunt mult mai mici comparativ cu producerea pe baza de hidrocarburi, carbunele are avantajul celui mai ieftin combustibil, fiind in acelasi timp o resursa de care tara noastra dispune-, a afirmat directorul general al Termoelectrica in cadrul Conferintei CNE FOREM 2002, desfasurata la Neptun. Programul de reabilitari, modernizari, investitii noi al societatii prevede un efort financiar de 3,5 miliarde de dolari pana in 2012, din care 1,08 miliarde de dolari numai pentru lucrari in domeniul protectiei mediului. -Pentru incadrarea functionarii centralelor in normele europene de mediu este necesara o valoare de investitii de 1,08 miliarde de dolari pana in 2012. Fondurile de investitii si reparatii alocate pentru lucrari privind protectia mediului in anul 2001 au fost de 30 milioane de dolari-, a precizat oficialul Termoelectrica.

Aceste investitii vor conduce la reducerea costurilor de productie ale societatii, fara insa a determina cel putin pe termen scurt micsorarea pretului la consumatorul final. Dupa finalizarea obiectivelor energetice, va trebui ca investitorii sa-si recupereze banii (cinci pana la 10 ani), deci nu se va putea pune problema reducerii preturilor de vanzare-, a declarat dl Marcu.

Daca societatea Termoelectrica ar dispune de aceste fonduri, programul de reparatii, modernizari si construirea de noi capacitati ar putea fi finalizat pana in 2007.

Fara aceste investitii in dezvoltare si modernizare, societatea Termoelectrica risca sa iasa de pe piata. Cu un parc energetic vechi – peste 82% din capacitatea instalata avand o vechime de peste 20 de ani si o conceptie depasita – Termoelectrica inregistreaza performante scazute si costuri ridicate de productie. In acelasi timp, sectorul termoenergetic romanesc este dependent de import pentru asigurarea resurselor energetice in proportie de 77% pentru pacura si circa 40% pentru gaze naturale. Dezbaterile ce au avut loc intre specialisti din sectorul energetic privind situatia Termoelectrica au evidentiat unul dintre aspectele cele mai importante privind viitorul acestei societati. Concret, problema ce se ridica la acest moment cu acuitate se refera la modalitatea optima de dezvoltare a sectorului termo. Mai bine zis, in ce proiecte este oportun sa investesti banii: reabilitare sau realizarea de noi capacitati. Directorul general al Termoelectrica considera ca varianta optima pentru dezvoltarea pe termen lung a acestui sector este realizarea de noi investitii. In paralel, ar trebui realizat programul de reparatii, reabilitari care sa permita mentinerea in functiune a capacitatilor. Nu toti participantii la dezbateri au fost de acord cu aceasta solutie, o parte din acestia sustinand ca pentru Termoelectrica ar fi mai avantajos continuarea programelor de reabilitare a grupurilor existente. De altfel, si costurile pe cele doua operatiuni sunt diferite. Astfel, pentru reabilitare, costurile ajung la circa 700 de dolari/kwh, in timp ce in cazul realizarii unei capacitati noi, costurile ajung la 1.100 de dolari/kwh.

Concluzia dezbaterii a fost fara echivoc. Fara investitor, cel mai important producator de energie electrica si termica din Romania risca sa fie scos de pe piata.

Trebuie spus ca si dupa externalizarea unora dintre centrale in subordinea autoritatii locale, Termoelectrica a ramas principalul producator de energie electrica si termica cu o pondere de 54% in totalul productiei pe tara si, respectiv, 23%.

Din pacate, fara surse de finantare, si acest program risca sa ramana o alta strategie pe hartie. Directorul general al Termoelectrica a declarat ca cea mai viabila solutie pentru atragerea de capital strain este crearea de societati mixte, pe amplasamentul obiectivelor incluse in programul de modernizare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.