Home Economic-Financiar Energia verde musca din cota de piata a resurselor conventionale

Energia verde musca din cota de piata a resurselor conventionale

DISTRIBUIŢI

Pana in 2010, 33% din consumul intern de energie al Romaniei va trebui sa provina din resurse regenerabile, conform tratatului de aderare la Uniunea Europeana. In prezent, putin peste un sfert din energia consumata intruneste aceasta conditie.


O astfel de finalitate nu este insa atat de usor de atins, mai ales din cauza acordarii unor subventii importante pentru generarea de energie electrica din surse traditionale (combustibili fosili si nucleari). Mai mult, tehnologiile utilizate pentru exploatarea celor regenerabile sunt deosebit de costisitoare, au o capacitate mica si sunt amplasate dispersat, iar cel mai mare dezavantaj este faptul ca nu pot genera energie constanta, ceea ce inseamna dificultati legate de prognozarea productiei, care se traduce in costuri suplimentare.

O altfel de subventie

Pe de alta parte, liberalizarea pietei de energie creeaza oportunitatea intrarii pe piata a unor noi operatori, iar directivele europene au permis acordarea de prioritate energiilor regenerabile.

In Romania, piata certificatelor verzi a aparut in noiembrie 2005, pentru a promova productia bazata pe aceste resurse. In baza unei hotarari de guvern, furnizorii sunt obligati sa cumpere o anumita cota de energie din surse regenerabile pentru a o vinde consumatorilor sai, cota tradusa in termeni fizici prin aceste certificate verzi. Scopul este, pe de o parte, de a crea o cerere pentru energia electrica produsa din surse regenerabile (cota) si, pe de alta parte, o oferta garantata de alimentare cu energie electrica din aceste surse (certificatele).

Potrivit OPCOM, operatorul acestei piete, pentru indeplinirea obligatiilor, furnizorii trebuie sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata anual consumatorilor finali. In 2005, aceasta cota era de 0,7% din energia furnizata, anul acesta este de 2,2 procente, urmand ca, pana in 2012, sa creasca la 8,3%.

Producatorii primesc pentru fiecare unitate de energie neconventionala livrata in retea (1 MWh) un certificat verde, care poate fi vandut separat de energia electrica, pe piata de certificate verzi. Pentru ei, valoarea certificatelor reprezinta un castig suplimentar datorat -energiei curate- pe care o livreaza in retele, denumita si -beneficiile aduse mediului-. Cu alte cuvinte, valoarea certificatelor verzi reprezinta tot un fel de subventie pentru producatorii de energie neconventionala, pentru ca ei primesc, pe langa valoarea energiei, o noua bonificatie prin vanzarea acestor certificate. Ele vor fi tranzactionate in cadrul unei licitatii inchise organizate lunar, la un pret stabilit de guvern, care variaza intre 24 si 43 de euro pentru fiecare certificat.

In perioada noiembrie 2005 – iunie 2006, volumul tranzactionat pe aceasta piata a fost de 7.726 de certificate, la un pret mediu de 157,33 de lei/certificat.

Romania neconventionala

Romania dispune de un volum mediu estimat de resurse regenerabile. S-au identificat cinci zone eoliene, in functie de conditiile de mediu si topogeografice, cele mai favorabile fiind pe litoralul Marii Negre si in zonele montane si de podisuri din Moldova sau Dobrogea. In ceea ce priveste energia solara, un captator de acest gen ar putea functiona, in conditii normale de siguranta si eficienta, pe perioada martie-octombrie, cu randamente ce pot sa ajunga pana la 90%. Specialistii recunosc faptul ca gradul de valorificare a surselor geotermale de energie este inca redus, motivul fiind lipsa suportului financiar care sa favorizeze dezvoltarea acestui sector energetic. Probleme sunt si in ceea ce priveste biomasa, mai ales din cauza tendintei de stopare a defrisarilor. In schimb, de energie hidroelectrica Romania nu va duce niciodata lipsa.

Producatorii de energie din resurse regenerabile din Romania sunt Ecoprod Energy Ploiesti, Ileximp Bistrita, Pentiun Satu-Mare (energie eoliana) si Hidroelectrica si Energy Holding (energie hidro). Nume mari din energia mondiala, precum General Electric, Iberdrola si Enel, si-au manifestat interesul de a investi in Romania in capacitati de exploatare a resurselor regenerabile in urmatorii ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.