Home Economic-Financiar Energie scumpa pentru romani si ieftina la export

Energie scumpa pentru romani si ieftina la export

DISTRIBUIŢI

Pretul energiei electrice la consumatorii finali poate creste semnificativ in viitoarele luni, ca urmare a aprobarii de catre Executiv a unui act normativ, ce nu mai limiteaza posibilitatea de export a producatorilor interni de energie electrica. Mai exact, in perioada urmatoare, Romania va putea exporta energie ieftina, vanzand, in schimb, energie scumpa pe piata interna.

Guvernul a aprobat pe sest hotararea privind liberalizarea pietei energiei electrice la 33%, incepand cu data de 1 februarie 2002. Hotararea nr. 48/2002 a fost publicata in -Monitorul Oficial- nr. 71/31 ianuarie 2002, in acest fel devansandu-se termenul de liberalizare a pietei de energie, stabilit initial la 1 iunie. Noua hotarare abroga HG 1272/20 decembrie 2001, prin care s-a stabilit deschiderea pietei energiei electrice de la 15% la 25%, incepand cu luna ianuarie a acestui an, si la 33%, incepand cu 1 iunie. Graba suspecta a membrilor Cabinetului Nastase de a majora inainte de termenul initial gradul de deschidere a pietei energiei electrice ascunde, de fapt, un cu totul alt interes, acela de a obtine castiguri fabuloase din exportul de energie ieftina produsa in hidrocentrale. Noua hotarare de Guvern omite sa stipuleze limita in care societatile producatoare de energie electrica au dreptul sa realizeze export de energie. Astfel, articolul ce stabilea in HG 1272 ca producatorii vor putea exporta si incheia contracte de furnizare a energiei electrice cu consumatorii eligibili din productia proprie anuala, in limita gradului de deschidere a pietei (respectiv 33%, in noile conditii), nu mai apare deloc. Avand in vedere ca singura societate producatoare de energie ce poate incheia contracte de export este Hidroelectrica, este evident ca noul act normativ are ca tinta principala crearea posibilitatii acestei societati de a exporta o cantitate nelimitata de energie din productia proprie. Or, se stie, energia electrica produsa in hidrocentrale este cea mai ieftina, costurile de producere fiind de circa 6 dolari/MWh. Cu cat societatea Hidroelectrica exporta mai multa energie din productia proprie, cu atat aportul de energie ieftina in cosul de pret intern este mai redus. Ceea ce inseamna ca pentru acoperirea consumului intern de energie electrica se va produce o cantitate mai mare de energie in termocentrale, la costuri de aproape sase ori mai mari. Nu trebuie uitat ca pretul final pe piata reglementata, adica pretul energiei pentru populatie, este rezultatul unei medii intre preturile celor trei producatori Termoelectrica, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Cum societatea Nuclearelectrica are o productie fixa la o putere de 700 MW, regalajul pretului se poate face numai din cresterea sau micsorarea cantitatilor de energie produse in termocentrale si hidrocentrale. Cu cat aportul de energie hidro este mai mic, cu atat pretul final rezultat este mai mare. De fapt, asa cum au explicat in nenumarate randuri specialistii din domeniu, energia produsa in hidrocentrale ar trebui utilizata pentru reglajul de pret. Mai clar, daca energia hidro nu ar fi exportata, pretul energiei electrice pentru populatie ar putea fi mentinut la nivel constant o perioada mai indelungata. Cu alte cuvinte, Guvernul ar putea sa realizeze o protectie sociala fara sa aloce nici un ban de la buget si fara sa creeze pierderi societatilor din domeniu.

Teoretic, toti producatorii interni de energie au dreptul sa exporte energie, dar, in conditiile actuale, numai Hidroelectrica este in masura sa faca acest lucru. In primul rand, Termoelectrica, ce are un pret de 33 de dolari/MWh, nu are nici o sansa sa exporte, atat timp cat este concurata pe pietele externe de Hidroelectrica, ce vinde cu circa 25 de dolari/MWh. Pe de alta parte, Nuclearelectrica nu exporta energie, pentru ca are incheiat un contract pe cinci ani cu societatea Electrica, deci vinde toata cantitatea de energie produsa numai pe piata interna.

Tacerea in care guvernantii au invaluit decizia de a creste gradul de liberalizare a pietei energiei electrice, in conditiile in care ar fi putut sa se laude in fata organismelor financiare internationale cu rapiditatea si intelegerea pe care o manifesta in procesul de deschidere a pietei confirma intentiile de a profita inca o data de pe urma contribuabililor.

ANRE a informat, ieri, printr-un comunicat, ca au fost stabiliti cei 22 de noi consumatori eligibili de energie electrica al caror consum ar urma sa acopere marja de deschidere de 25%. Lista noilor consumatori eligibili include sapte exploatari miniere ce apartin Companiei Lignitului Oltenia (Berbesti, Motru, Pesteana, Rosia, Rovinari, Motru, Pinoasa), precum si societatile Ambro Suceava, Alprom Slatina, Casial Deva, Ductil Steel Buzau, Elsid Titu, European Drinks Oradea, Holcim Alesd si Holcim Turda, Lafarge Romcim Hoghiz, Lafarge Romcim Targu Jiu, MDF Gruppo Frati Sebes, Moldocim Bicaz, Petrotub Roman, SIDEX Galati, UCMR Resita.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.