Conform unei note de constatare preliminara, intocmita la Allianz-Tiriac Asigurari SA de catre o echipa a Directiei Generale de Control din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), la aceasta societate de asigurari s-au depistat o serie de probleme, generate de existenta unor nereguli de ordin administrativ si financiar. Nota de constatare preliminara nr. 13009/18.09.2003 dezvaluie ca la Allianz controlul va continua, iar daca CSA va considera de cuviinta, va putea sesiza organele competente sa verifice legalitatea si implicatiile de natura fiscala ale rezultatelor notei mentionate. -In urma analizarii si verificarii prin sondaj a documentelor si situatiilor prezentate sub responsabilitatea oficialilor Allianz (n.r. – pe durata verificarii, societatea a fost reprezentata de Elena Constantin, director Departament Audit intern) (…), societatea n-are reglementari interne privind organizarea procedurilor de control-, subliniaza nota, care precizeaza ca Allianz – obligata sa-si organizeze procedurile de control intern – -n-are elaborate reglementari interne privind constituirea rezervelor tehnice de prime, a rezervelor tehnice de daune neavizate si ale rezervei de catastrofa, conform legii-. Curios, Allianz clameaza ca nota urmareste -inducerea in eroare a opiniei publice, avand afirmatii ce pornesc de la premise false-, iar CSA sustine ca nota nu i-ar apartine.
Conform notei CSA, -se va retine faptul ca in cazul rezervelor tehnice de prime aferente asigurarilor generale nu s-a stabilit de catre conducerea societatii un departament sau o persoana care sa raspunda de cuantumul sau corectitudinea constituirii si mentinerii acestor rezerve care se calculeaza automat prin programul informatic, dar neverificate si certificate de o persoana desemnata. (…) Nici departamentele tehnico-operative si cel economic n-au putut furniza numarul politelor de asigurare anulate si valoarea primelor de asigurare aferente politelor de asigurare anulate sau reziliate pe clase de asigurari, numarul politelor anulate neputand fi furnizate nici pe total categorie de asigurari generale. (…) Rezervele de daune neavizate aferente activitatii de asigurari generale si rezerva de catastrofa sunt constituite si mentinute de directorul general (n.r. – Cristian Constantinescu, care e si presedintele UNSAR)-, lasand astfel posibilitatea de a specula pe tema corectitudinii constituirii respectivelor obligatii pe care compania le are fata de asigurati.
Raportarile interne ale Allianz, diferite de cele remise CSA
Surprinzator, nota releva ca Allianz -nu conduce evidenta contabila si operativa astfel incat sa permita intocmirea rapoartelor cerute de CSA si analiza rezultatelor tehnice pe clase de asigurari-. Astfel, in scriptele Allianz -nu se regaseste evidentierea distincta in situatiile contabile a primelor de asigurare, a comisioanelor aferente, a daunelor platite si nu se poate face o analiza a rezultatului tehnic aferent acestui tip de asigurari (n.r. – RCA)-. Mai mult, Allianz a incalcat prevederile Ordinului 1/01/2001 in sensul ca -n-a constituit si n-a achitat taxa de functionare de 1,413 mld. lei (fara majorari si penalitati; se vor calcula incepand cu ianuarie 2002) pentru 471,168 mld. lei – volum de prime brute incasate pentru RCA incepand cu 1.01.2002 si pana la 31.07.2003-. Nota CSA mai retine ca -din evidentele contabile ale societatii nu se poate stabili volumul total si lunar de prime brute incasate pentru RCA, iar in evidentele tehnico-operative exista diferente neelucidate-.
Nota insista pe faptul ca intre raportarile efectuate cu privire la contributia lunara la fondul de protejare a asiguratilor si taxa de functionare transmise lunar la CSA si cifrele inscrise in evidentele contabile ale societatii exista, lunar, diferente (n.r. – acestea provin -de la modul de organizare a evidentelor contabile care contin date eronat inregistrate lunar in cazul volumului de prime subscrise si incasate din cauza faptului ca nu se respecta prevederile Ordinului 2328/2390/2001, armonizate cu Directivele europene si Standardele Internationale de Contabilitate-). -Se efectueaza inregistrari contabile fara a avea la baza un document justificativ sau inregistrari contabile eronate fara ca unele operatiuni de inregistrare sa fie verificate sau controlate de catre persoanele imputernicite, dupa caz, si totodata societatea nu conduce evidenta contabila si operativa astfel incat sa permita intocmirea rapoartelor cerute de CSA-, precizeaza nota CSA.
Rezerva de catastrofa, calculata eronat
La Allianz s-au remarcat nereguli si la constituirea rezervelor tehnice, deoarece nu se respecta in totalitate procedurile de calcul aprobate prin normele CSA. In urma analizarii modului de calcul a rezervei de catastrofa, CSA a depistat ca -Allianz nu creeaza aceasta rezerva lunar, prin aplicarea procentului de 5% asupra volumului de prime brute, conform Legii 32/2000-. -Atat in balanta de verificare intocmita la 31.12.2001, cat si in raportarile financiare aferente anului 2001 prezentate CSA, societatea avea constituite pentru activitatea de asigurari generale rezerve de catastrofa de 4,716 mld. lei, nealocate nici uneia dintre clasele de asigurari practicate si care acopera riscuri catastrofale, desi in documentul justificativ al inregistrarilor contabile efectuate, respectiv adresa fara numar si data, semnata de directorul general se prevedea un minim necesar de 9,875 mld. lei. CSA a constatat ca, pentru 2002, rezerva s-a constituit numai in decembrie, conform datelor din balanta de verificare intocmita la 31.12.2002 si, asa cum rezulta din raportarile financiare aferente lui 2002 prezentate CSA, Allianz a constituit pentru activitatea de asigurari generale rezerva de catastrofa de 181,578 mld. lei, alocata clasei de asigurari de daune la proprietati, documentul justificativ al inregistrarilor fiind adresa fara numar din 15.01.2002, eronat intocmita, cu specificarea ca rezerva de catastrofa de 5,2 mil. euro se constituie prin aplicarea unei marje de siguranta de 4% asupra limitei maxime a tratatului de reasigurare (de 13 mil. euro), incheiat pentru 2003 (si nu in baza limitei din tratatul de reasigurare aferent lui 2002, care era de 25 mil. euro pentru aceeasi clasa de asigurari)-.
Marja de solvabilitate in coada de peste
In ceea ce priveste situatia financiara, CSA a constatat ca datele continute in raportarile anuale ale Allianz nu concorda cu evidenta contabila si cea operativa, dezvoltarea conturilor sintetice in analitice nu s-a efectuat pe clase de asigurari, ci dupa necesitatile actionarului principal (n.r. – Allianz Aktiengesellschaft – 51,6182% din actiuni), respectiv <in cadrul grupului> si <in afara grupului>-. Mai mult, din cauza ca Allianz n-a asigurat conducerea contabilitatii fondului de asigurari de viata cu respectarea prevederilor Legii 32/2000, nici raportarile privind marja de solvabilitate la 31.12.2002 n-au fost intocmite corect. Nici marja de solvabilitate de la 30.06.2003 nu era in regula, deoarece -valoarea activelor potrivit bilantului contabil este mai mica decat cea a activelor luate in calculul marjei de solvabilitate-. CSA a remarcat si faptul ca deoarece Allianz nu respecta prevederile contabile, nici -operatiunile de coasigurare nu sunt inregistrate distinct, iar acceptarile in reasigurare – desi retrocesionate – au fost eronat raportate ca fiind in sarcina exclusiva a societatii-.