Home Economic-Financiar Esticilor incepe sa le fie frica de concurenta romanilor

Esticilor incepe sa le fie frica de concurenta romanilor

DISTRIBUIŢI

Cehii se tem ca investitorii vor prefera Romania

Intr-un interviu despre investitiile straine in Europa de Est, aparut in cel mai citit cotidian ceh, -Mlada Fronta Dnes-, citat de -Europa Libera-, seful Agentiei guvernamentale pentru investitii din Cehia, Martin Jan, apreciaza ca in anii urmatori Romania ar putea deveni un concurent serios pentru Cehia si celelalte tari central-europene in ceea ce priveste atragerea de capital strain.

In ultima vreme se vorbeste tot mai mult despre Romania, declara Martin Jan, adaugand: -Bucurestiul face mari eforturi de a atrage noi investitori. Pe de alta parte, Romania are, de pilda, o industrie de automobile puternica. Renault a cumparat Dacia, iar Daewoo – Oltcit. Asadar, in Romania, exista o baza pe care se poate construi. Si, mai important, Romania are o forta de munca inca ieftina, asa ca multe dintre investitiile straine orientate spre intreprinderi mari, cu costuri de productie reduse, s-ar putea indrepta intr-acolo. In schimb, investitorii care vin in Cehia acum nu mai sunt atrasi neaparat de forta de munca ieftina, ci de calitatea inalta a productiei si de climatul de afaceri prielnic-.

Maghiarii se tem de concurenta transilvanenilor pe piata muncii din Ungaria

Zilele trecute au fost publicate la Budapesta concluziile unui studiu privind xenofobia cetatenilor Ungariei. Peste jumatate din cei chestionati se tem ca maghiarii din Transilvania ar putea inunda piata muncii din Ungaria, luandu-le painea de la gura maghiarilor. Maghiarii din Transilvania nu sunt prea agreati de cetatenii Ungariei – rezulta din sondajul efectuat de Centrul pentru cercetarea migratiei si emigrarii al Academiei de Stiinte, care studiaza fenomenul xenofobiei din Ungaria de 10 ani. Recentul studiu a fost intocmit cu ajutorul Comisariatului General ONU pentru problemele emigrantilor. Conducatorul cercetarii apreciaza ca avem de-a face cu un sovinism, care are ca sursa teama de a nu-si pierde bunastarea. Acest tip de sovinism, care este caracteristic tarilor occidentale mai dezvoltate, unde cetatenii sunt ingrijorati ca prin extinderea UE nivelul lor de trai se va micsora, a aparut deja si in Ungaria. Din recentul sondaj reiese ca majoritatea populatiei adulte din Ungaria se teme ca, dupa aplicarea Legii statutului maghiarilor din afara tarii, transilvanenii vor acapara locurile de munca disponibile si va creste somajul in randul bastinasilor. Este interesant ca sondajul din februarie, deci inaintea adoptarii acestei legi mult discutate, arata ca antipatia populatiei fata de maghiarii din Transilvania a fost mai mica. Xenofobia generala fata de straini este in crestere. Daca proportia xenofobilor a ramas la 15% in 1991, actualmente se ridica la o treime din populatie, care considera ca frontierele ar trebui sa fie inchise in fata refugiatilor. Xenofobia este manifestata nu numai fata de transilvaneni, ci in general fata de refugiati si chiar fata de cei veniti din tarile UE. Arabii, afganii si tiganii sunt cel mai putin simpatizati de societatea din Ungaria, care este mai primitoare fata de rusi, romani si chinezi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.