Home Economic-Financiar Eurom Bank cosmetizeaza in formule alambicate depozite cu dobanda minuscula

Eurom Bank cosmetizeaza in formule alambicate depozite cu dobanda minuscula

DISTRIBUIŢI

Intr-o perioada in care plasamentele lejere in titluri de stat nu mai aduc castigurile uriase de odinioara, bancile au diminuat cu regularitate dobanzile acordate clientilor persoane fizice si juridice pentru depozitele constituite. Decizia, care reprezinta, de obicei, un semn bun intr-o economie, indicand perspectivele optimiste de reducere a inflatiei, nu a fost urmata insa cu aceeasi rapiditate si de scaderea dobanzilor la credite, astfel incat evolutia inflatiei sa aiba efecte concrete in incurajarea creditarii si, implicit, in dezvoltarea afacerilor private. Bancile isi justifica, de obicei, hotararile de scadere a dobanzilor la depozite pornind de la aceste perspective de diminuare a inflatiei, iar deponentii inteleg astfel de ratiuni, chiar daca isi vad castigurile diminuate. In unele cazuri insa, destul de rare, e drept, bancile prefera sa ascunda decizia neplacuta de reducere a dobanzilor pasive, apeland la artificii care nu reusesc sa cosmetizeze realitatea decat pentru scurta vreme.

Un astfel de artificiu a fost pus in aplicare de Eurom Bank (fosta Banca Dacia Felix). Institutia a lansat, recent, un nou tip de depozit, cu o denumire sclipitoare: -Depozitul Siguranta Maxima-, destinat persoanelor fizice. Pentru calcularea dobanzii pe care o vor primi deponentii, Eurom Bank a propus o formula ingenioasa, care, la prima vedere, pare a acoperi toate riscurile (si inflatia, si deprecierea), oferind, in acelasi timp, si un castig la nivelul pietei, mai ales ca oficialii bancii sustin ca -depozitul e garantat 100% de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar-. Suma minima ce trebuie depusa este de cinci milioane de lei, iar cea maxima – 100 milioane de lei. Astfel, pentru o treime din suma depusa, dobanda anuala acordata de banca este de 34% (pentru depozite pe termen de sase luni) si de 35% (pentru termene de un an). Restul depozitului urmeaza sa fie bonificat astfel: o treime – indexata cu rata inflatiei si o treime cu deprecierea leului fata de dolarul american.

Formula, care poate parea, pentru o secunda, interesanta, este demontata imediat de cel mai simplu calcul, astfel incat deponentul ajunge, in final, sa se gandeasca de doua ori inainte de a scoate de la saltea banii pe care ar vrea sa-i incredinteze bancii. De exemplu, pentru un depozit de sase milioane de lei pe termen de un an, un deponent va primi la Eurom Bank o dobanda de doar 1,64 milioane de lei, ceea ce inseamna ca banca practica o dobanda anuala de numai 27,33% (doua milioane x 35%) + (doua milioane x 24% – rata inflatiei preconizata pentru 2002) + (doua milioane x 23% – deprecierea leu/dolar). Depozitul ar fi foarte avantajos doar in cazul in care rata inflatiei ar exploda in acest an sau daca leul s-ar deprecia puternic in raport cu moneda americana.

In momentul de fata insa, o astfel de dobanda se situeaza mult sub nivelul bonificatiilor anuale acordate de celelalte banci comerciale din tara, ce ajung la 30% pentru depozite constituite pe termene de sase luni si trei luni sau la 28% pentru depozite pe termene de o luna.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.